Po 20 rokoch a miliardách dolárov je americké fiasko v Afganistane horšie ako sovietske zlyhanie (Paul Robinson)
14 | 08 | 2021 I Diana Zaťková

Keď si poslední muži zo zmenšujúcej sa americkej posádky v Afganistane balia kufre, pripomína to obrázok odchodu Sovietskeho zväzu z krajiny pred viac ako 30 rokmi. V skutočnosti je však porážka Washingtonu oveľa väčšia, zamýšľa sa profesor z Otavskej Univerzity Paul Robinson.



Sovieti v Afganistane



V decembri 1979 vtrhli sovietske sily do Afganistanu, aby podporili nepopulárnu vládu vládnucej Ľudovej demokratickej strany v Afganistane (PDPA). Čoskoro sa ocitli uväznení v krvavej vojne proti mudžahedínskym partizánom.

O deväť rokov neskôr sa Sovieti rozhodli, že krviprelievania už bolo dosť. V máji 1988 začali s ústupom. Posledný kontingent sovietskych vojsk odišiel späť cez most do ZSSR vo februári nasledujúceho roku.
Američania prišli robiť poriadky

O dvanásť rokov neskôr prišli americké jednotky bojovať proti Talibanu. Potom nasledovali vojaci ostatných štátov NATO. Spolu zostali ešte dlhšie ako Sovieti. A teraz sú na ceste domov. Americký prezident Joe Biden sľúbil, že americkí vojaci opustia Afganistan do konca augusta.

Rusi nacvičovali reakciu na Taliban v Tadžikistane, použili aj nové zbrane
Ruské, tadžické a uzbecké jednotky v utorok ukončili nácvik spoločnej reakcie na možné bezpečnostné hrozby z Afganistanu. Na cvičeniach sa od minulého týždňa zúčastnilo 2500 ruských, tadžických a uzbeckých vojakov a približne 500 vojenských... Čítať ďalej
13 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Keď USA dokončujú ústup z najdlhšej vojny, ich nepriateľ je na pochode. Za posledný týždeň Taliban obsadil 12 z 34 provinčných metropol Afganistanu vrátane druhého a tretieho najväčšieho mesta v krajine, Kandaháru a Herátu, obe vo štvrtok padli.
Taliban po 20 rokoch vyhráva na celej čiare

Tempo postupu Talibanu bolo pozoruhodné. Na niektorých miestach vládne sily jednoducho utekali bez boja. Guvernér provincie Ghazní sa údajne vzdal svojho mesta výmenou za voľný odchod z tejto oblasti. Vládne jednotky vycvičené USA hromadne utiekli alebo dezertovali a v niektorých prípadoch prešli k Talibanu.

A to Američania ešte ani úplne neodišli. Vláda možno dokáže udržať hlavného mesta krajiny Kábul, ale ani to už nie je isté.

Stručne povedané 20 rokov americkej a NATO vojny v Afganistane sa skončilo potupným zlyhaním - totálnym a absolútnym. Rovnako tak, samozrejme, aj vojna Sovietov, ale nie tak náhle.

Ukrajina pozvala amerických vojakov a ich raketové systémy na svoje územie v prípade možnej eskalácie s Ruskom
Ukrajinský politik vyzval Washington, aby nasadil svoju armádu vrátane vojenských jednotiek a systémov protivzdušnej obrany na územie Ukrajiny, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 08 | 2021 | Lukáš Leca

Obrovský kontrast

Potom, čo poslední sovietski vojaci prekročili Most priateľstva spájajúci Afganistan a sovietsky Uzbekistan, mudžahedíni zahájili veľkú ofenzívu s presvedčením, že v krátkom čase budú schopní poraziť vládne sily. Ich ofenzíva sa však úplne zrútila.

Afganská armáda obstála a ani jedno hlavné populačné centrum sa nedostalo do rúk ich protivníkov. Až o dva roky neskôr, keď postsovietska ruská vláda Borisa Jeľcina prerušila financovanie Afgancov, režim PDPA nakoniec padol.

Kontrast s tým, čo sa stalo minulý týždeň, nemôže byť jasnejší. Dokonca aj po tom, čo Sovieti odišli, vojská, ktoré vycvičili a vybavili, bojovali tvrdo a úspešne. Dnes sa vojská, ktoré Amerika a jej spojenci vycvičili a vybavili za stovky miliárd dolárov, rozpŕchli na štyri svetové strany len s najmenším úsilím o odpor.

Po odchode USA tisíce ruských, uzbeckých a tadžických vojakov zachraňujú hranice pred Talibanom
11 | 08 | 2021 | Diana Zaťková

Kde sa vytratila morálka?

No aby som bol spravodlivý, problém nespočíva v armádnych cvičeniach alebo v debnách so samopalmi. Súčasní Afganci mali veľa z oboch. Majú väčší počet ako Taliban a sú lepšie zásobené. Problém je v morálke: jednoducho povedané, nie veľa z nich je ochotných zomrieť za svoju vládu.

PDPA mala zaslúženú povesť vďaka korupcii, nekompetentnosti, frakčným bojom a dogmatickým, kontraproduktívnym politikám, ktoré odcudzili afganský ľud, ako napríklad jeho marxistické útoky na náboženstvo a súkromné ​​podnikanie. Odporcovia PDPA, mudžahedíni, predchodcovia Talibanu, sa medzitým tešili značnej podpore zo strany USA vrátane podpisu dodávky sofistikovaných rakiet Stinger.

"Putin nepotrebuje ďalší hlavybôľ," hovorí Lukašenko o spojení s Ruskom a sľubuje, že čoskoro odstúpi
Hovoriť o tom, že Bielorusko, bývalá sovietska republika, bude úplne absorbovaná Ruskom, je predčasné, uviedol prezident Alexander Lukašenko. Podľa neho môže mať Bielorusko s Ruskom blízky vzťah aj bez takéhoto zásadného kroku, píše portál... Čítať ďalej
11 | 08 | 2021 | Diana Zaťková

Nerešpektovaná vláda

Skutočnosť, že Sovietmi podporovaná vláda bojovala lepšie ako jej súčasný náprotivok, má preto iba jedno vysvetlenie: Afganci rešpektujú svojich súčasných vládcov ešte menej, ako rešpektovali socialistické PDPA. A to už naozaj niečo hovorí.

To všetko vyvoláva otázky, prečo Amerika a NATO strávili tak dlho podporou režimu v Kábule a prečo sa tento režim tak nepáčil.

Odpoveď na prvú otázku je do značnej miery prestíž. Po inštalácii súčasnej vlády západné štáty cítili, že ich povesť je spojená s prežitím, a preto ju odmietli opustiť, aj keď sa ukázalo, že podporovať ju nemá cenu. Odpoveď na druhú otázku je, že príšernosť súčasnej vlády za veľa vďačí politike západných štátov.

Prizná Biden, že newyorkské dvojičky nezničili arabskí teroristi, ale domáce tajné služby? (Alexander Cyganov)
Komentár Alexandra Cyganova (Tsargrad.tv) Čítať ďalej
12 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič

Taliban - menšie zlo?

Po zvrhnutí Najibulláhu v roku 1992 došlo v Afganistane k začarovanej občianskej vojne, v ktorej bojovníci proti drogám bojovali o moc a spôsobili afganskému ľudu všetky druhy zverstiev. Keď Taliban prišiel ponúkať divokú, ale nepodplatiteľnú spravodlivosť, mnohí Afganci si vydýchli a poskytli im podporu.

Kanadský generál Rick Hiller vynikajúco povedal, že Taliban sú „odporní vrahovia a darebáci“. Nespomenul však, že nepriatelia Talibanu boli príležitostne ešte horší. Keď sa Amerika a jej spojenci presťahovali do Afganistanu, títo nepriatelia sa vrátili do svojich domovov, tentoraz s podporou západných mocností, a obnovili svoje zločinecké cesty. Nie je prekvapením, že na miestnych to príliš nezapôsobilo.

Ruskí liberáli dúfali v pouličnú revolúciu. Možno premrhali roky zlou stratégiou (Paul Robinson)
Názor Paula Robinsona (Russia Today) Čítať ďalej
11 | 08 | 2021

Peniaze bez kontroly

Okrem toho západné mocnosti zaplavili krajinu peniazmi. Nalejte hotovosť do chudobnej krajiny bez adekvátnych kontrol a dôsledkom bude masová korupcia. Tak to bolo v Afganistane.

Nielenže to delegitimizovalo vládu, ale veľká časť pomoci prúdila do rúk Talibanu. Ako uviedol americký predstaviteľ John Sopko, zodpovedný za audit amerických výdavkov v Afganistane, „koniec amerického dodávateľského reťazca v Afganistane je Taliban“. Ak chcete vedieť, kto ozbrojil a zaplatil Taliban, odpoveď je: Áno, Amerika.

Sovieti verili, že ideológia a pracovné sily obrátia priebeh vojny. Západ si predstavoval, že by mohol v Afganistane zvíťaziť, ak by nalial peniaze a zdroje. No ako poznamenal Napoleon, „morálne je v porovnaní s fyzickým tri k jednej“. Udalosti tento týždeň v Afganistane svedčia o všetkom.

Putin má pravdu o pokusoch Západu získať Kyjev. To môže Ukrajinu zničiť ( Glenn Diesen)
Názor Glenna Diesena (Russia Today) Čítať ďalej
11 | 08 | 2021 | Diana Zaťková