"Putin nepotrebuje ďalší hlavybôľ," hovorí Lukašenko o spojení s Ruskom a sľubuje, že čoskoro odstúpi
11 | 08 | 2021 I Diana Zaťková

Hovoriť o tom, že Bielorusko, bývalá sovietska republika, bude úplne absorbovaná Ruskom, je predčasné, uviedol prezident Alexander Lukašenko. Podľa neho môže mať Bielorusko s Ruskom blízky vzťah aj bez takéhoto zásadného kroku, píše portál RT.





V rozhovore pre BelTA bieloruský prezident potvrdil, že „na posilnenie integrácie v ekonomike nemusíte byť súčasťou toho istého štátu“. Bielorusi podľa neho „veľmi oceňujú, že sa po niekoľkých storočiach stali suverénnym a nezávislým národom“.
Spájať sa nebudú

V reakcii na návrhy, aby východoeurópsky štát bol opäť začlenený pod správu Moskvy, ako to bolo za čias Sovietskeho zväzu, Lukašenko povedal, že je nepravdepodobné, že by o to bol záujem na oboch stranách hranice. "Vždy na to pozerám očami ruského prezidenta Vladimira Putina," povedal. "Potrebuje Rusko ďalšiu bolesť hlavy? Chápe to takto - svet sa zmenil.“

Minulý mesiac Putin povedal, že tieto dva národy, spojené ako súčasť „štátu Únie“, už sú na „stupni integrácie“, ale ani zďaleka to nie je také pokročilé ako napríklad v Európskej únii. Dodal, že to bude pravdepodobne smerovať k väčšej spolupráci a interoperabilite. "Sme za to a budeme spolupracovať so všetkými našimi susedmi a priateľmi," uzavrel.

Lukašenkovu rezidenciu v Minsku na Google Maps označili ako "panstvo diktátora"
Rezidencia Alexandra Lukašenka v Minsku bola v pondelok na online platforme Google Maps istý čas označená ako "panstvo diktátora". Čítať ďalej
10 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Hrozba pre Ukrajinu?

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský v júni upozornil na možnú úplnú integráciu oboch národov s tým, že takýto krok vyvolá tlak na Kyjev. "V Bielorusku je na našej severnej hranici veľmi nebezpečná situácia. Dnes je tamojšia armáda pod velením bieloruského režimu, ale sledujeme, ako Rusko a Bielorusko neustále pracujú na vzájomných dohodách, ktoré by možno mohli zahŕňať aj obranu,“ špekuloval Zelenský.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však už niekoľko týždňov predtým povedal moskovským novinám Argumenty i Fakty, že medzi týmito dvoma krajinami „neexistujú žiadne plány na fúziu“. Tvrdil, že „ Rusov a Bielorusov by zaujímala „najhlbšia možná integrácia“ .

"Hanbite sa!" kričali odporcovia covid pasov pred štúdiami BBC v Londýne
10 | 08 | 2021 | Diana Zaťková

Plánuje vzdať sa postu prezidenta

V rámci rozhovoru Lukašenko opäť zopakoval, že sa plánuje vzdať najvyššieho postu vo svojej krajine. Jeho vláda čelila rozsiahlym protestom a občianskym nepokojom po prezidentských voľbách v lete minulého roku, ktoré opozícia a mnohí medzinárodní pozorovatelia označili za zmanipulované v jeho prospech.

"Nie je potrebné hádať, kedy Lukašenko odíde a podobne - bude to veľmi skoro," sľúbil. Bieloruský líder opakovane povedal, že keď bude platná nová ústava, vyhlási nové voľby. Opozícia tento proces odmietla ako zdržiavaciu taktiku.

Zelenskyj odmietol Lukašenkov výrok o výcviku militantov pre zásahy v Bielorusku
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil za ničím nepodložené tvrdenia Alexandra Lukašenka, že sa na území Ukrajiny údajne cvičia militanti vysielaní do Bieloruska. Čítať ďalej
10 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR