Saková: Škandalózne zistenia Santusovej musia byť preverená a voči zodpovedným vyvodiť zodpovednosť
12 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

List odvolanej vyšetrovateľky špecializovaného tímu Diany Santusovej, ktorý zaslala podpredsedovi branno-bezpečnostného výboru Petrovi Pčolinskému, viacerých politikov pobúril. Patrí medzi nich aj exministerka vnútra Denisa Saková.


Exministerka vnútra sa v statuse vyjadrila, že je absolútne neprijateľné, aby vedenie polície takýmto nevhodným spôsobom zasahovalo do vyšetrovania. Saková okrem toho píše aj to, že ide o škandalózne zistenia, ktoré by mal minister vnútra Roman Mikulec v krátkom čase vyšetriť a vyvodiť zodpovednosť.
Škodca Scholtz

Bývalá vedúca špecializovaného vyšetrovacieho tímu zriadeného v pôsobnosti Úradu inšpekčnej služby okrem iného v liste Pčolinskému píše, že nielen ona, ale aj všetci členovia jej tímu povinnosti vykonávali v súlade so zákonom a v jeho medziach. Naopak, chce poukázať na prinajmenšom zarážajúce konanie dočasne povereného riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Petra Scholtza. Jeho prioritným cieľom od nástupu do uvedenej funkcie vraj bolo získavať informácie o priebehu tímom vedeného trestného konania. A toto konanie mariť akýmkoľvek spôsobom.

Policajný šéf Kovařik dnes žehlil svoj "prúser" so zmarenou akciou. Nevyžehlil nič!
Policajný prezident SR Peter Kovařík sa dnes musel postaviť pred kamery a vysvetľovať. Situáciu po liste predstaviteľom štátu vyšetrovateľky Santusovej už len tak pod koberec nezametie. Ak si myslel, že po dnešnej tlačovke bude vyzerať ako hrdina,... Čítať ďalej
11 | 08 | 2021 | Ondrej ŠTEFIK

Zarážajúce konanie dočasne povereného riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Scholtza

Za zásadne účelové a tendenčné považuje tiež Scholtzove konanie, ktorým dal ústny pokyn na montáž technického prostriedku vyhotovujúceho zvukovo-obrazové záznamy. A to bez jej súhlasu alebo súhlasu akéhokoľvek na to oprávneného subjektu do jej kancelárie. Na základe viacerých krokov Petra Kovaříka je podľa Santusovej zrejmé, že prezident Policajného zboru len účelovo zakrýva svoje protiprávne konanie. A zavádza verejnosť nepravdivými informáciami.



„Prezident Policajného zboru nemá absolútne žiadne kompetencie kontrolovať a hodnotiť postup vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby. Organizačne tento vyšetrovateľ v žiadnom prípade nespadá pod jeho právomoci. Zároveň je potrebné spomenúť, že samotná policajná akcia prebiehala pod jednotným velením, kde veliteľom tejto policajnej akcie som bola výlučne ja a nie prezident Policajného zboru. V dôsledku toho nemal oprávnenie zasahovať do priebehu tejto policajnej akcie a zastaviť činnosť mobilnej zásahovej jednotky Policajného zboru Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance, v súčinnosti s ktorou táto policajná akcia prebiehala,“ píše ešte Santusová.

Policajný prezident Kovařík sa vyhovára. Za zmarenú akciu môže sama Santusová!  
Kovařík povedal, že k danej situácii nemuselo dôjsť, ak by vyšetrovateľka ÚIS postupovala podľa interných predpisov. O vykonávaní zadržiavacích úkonov nebol informovaný nikto z jej nadriadených, a preto bolo podľa neho potrebné preveriť nasadenie... Čítať ďalej
25 | 07 | 2021 | TASR/ Petra Demková


Tiež chce poukázať na skutočnosť, že všetky tri vyšetrovacie spisy, ktoré mala ako vedúca špecializovaného vyšetrovacieho tímu pridelené, jej boli odňaté bez akéhokoľvek relevantného dôvodu. Boli pridelené inému vyšetrovateľovi, čo považuje v danej situácii za absolútne neakceptovateľné. Na takýto postup musia existovať závažné dôvody. Na záver Santusová píše: „Dovolím si tvrdiť, že sme sa ako tím pod mojím vedením dostali ďalej ako to ‘niekomu’ vyhovuje. Zámerom konania určitých osôb je len to, aby som v tejto činnosti nepokračovala, pričom je úplne jedno, kto iný to bude, podstatné je len to, aby som to nebola ja.“

Minister Roman Mikulec nie je také neviniatko, ako sa tvári, šokuje Peter Pčolinský
Škandál okolo zbabranej policajnej akcie, pri ktorej mali byť zadržaní traja muži pre závažnú trestnú činnosť, rezonuje na Slovensku stále. Celé sa to opäť snažil nejako vysvetliť policajný prezident Peter Kovařík, lenže akosi mu to nevyšlo. Teda... Čítať ďalej
12 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik

Mikulec by mal tieto škandalózne zistenia vyšetril a vyvodiť zodpovednosť

Exministerka vnútra Denisa Saková je zhrozená z informácií, ktoré sa k nej z listu od vyšetrovateľky Diany Santusovej dostali. „Je absolútne neprijateľné, aby vedenie polície takýmto nevhodným a dovolím si povedať vulgárnym spôsobom zasahovalo do vyšetrovania. Neviem si predstaviť, že by sa niečo podobné v polícii stalo v čase, keď som zastávala post ministerky vnútra,“ konštatuje Saková.

Vyzýva ministra vnútra Mikulca, aby tieto škandalózne zistenia Santusovej v krátkom čase vyšetril a vyvodil zodpovednosť voči ľuďom, o ktorých píše vo zverejnenom liste.



„Čo Slovensko teraz nevyhnutne a bytostne potrebuje, je obnova dôvery slovenskej verejnosti voči orgánom činným v trestnom konaní. Som presvedčená, že dôvera sa obnoví len vtedy, ak Úrad inšpekčnej služby bude nerušene a bez zásahov zo strany vedenia polície vykonávať svoju prácu, lebo podozrenia z manipulácie výpovedí kajúcnikov sú extrémne vážnou skutočnosťou,“ píše Denisa Saková.

Očakáva, že sa k Santusovej listu priamo a jasne vyjadria prezidentka Zuzana Čaputová aj premiér Eduard Heger.

R. Mikulca zaráža postup D. Santusovej. A nepáči sa mu ani, že sa obrátila na politikov.
Je mimoriadne zarážajúce, že vyšetrovateľka Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Diana Santusová píše politikom namiesto toho, aby prispela k objasneniu situácie v rámci interných postupov. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) to uviedol v reakcii na... Čítať ďalej
11 | 08 | 2021 | TASR