R. Mikulca zaráža postup D. Santusovej. A nepáči sa mu ani, že sa obrátila na politikov.
11 | 08 | 2021 I TASR

Je mimoriadne zarážajúce, že vyšetrovateľka Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Diana Santusová píše politikom namiesto toho, aby prispela k objasneniu situácie v rámci interných postupov. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) to uviedol v reakcii na medializovaný list Santusovej.



Mikulec to považuje za neprípustné

Považuje za neprípustné, aby policajt takýmto spôsobom spochybňoval vedenie rezortu vnútra a Policajného zboru. Odmieta, že by robil rozdiely v zabezpečení jednotlivých tímov. TASR o tom informovala riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR Barbara Túrosová.

"Pani Santusová sa obracia na politikov namiesto toho, aby využila na to určený postup a obrátila sa na nadriadeného. Zásadne sa ohradzujem voči tvrdeniam pani Santusovej, ktorá hovorí, že robím rozdiely v zabezpečení jednotlivých tímov, je to nielen lož, ale aj mimoriadna drzosť," vyhlásil minister.

Poslanec Krúpa nevylúčil pre list D. Santusovej zvolanie brannobezpečnostného výboru
Predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽANO) pripúšťa zvolanie výboru po tom, ako sa objavil list od bývalej vedúcej špecializovaného vyšetrovacieho tímu zriadeného v pôsobnosti Úradu inšpekčnej služby (ÚIS)... Čítať ďalej
11 | 08 | 2021 | TASR

Mikulec dôveruje riaditeľovi inšpekcie

Tím, ktorému šéfovala Santusová, zriaďoval podľa Mikulca ešte bývalý riaditeľ ÚIS Szabó, a to aj s adekvátnym zabezpečením. "Osobne ma ubezpečil, že majú všetko potrebné materiálno-technické zabezpečenie. Nikdy som nedostal žiadnu požiadavku od riaditeľa ÚIS, aby som zo svojej úrovne riešil materiálne a iné zabezpečenie tímu," dodal.

Súčasnému poverenému riaditeľovi inšpekcie Petrovi Scholtzovi Mikulec dôveruje. "Ide o prípad, ktorý ako manažér musí vyriešiť on sám. Verím, že každý jeden krok a rozhodnutie, ktoré prijme, bude morálne, eticky správne a, samozrejme, zákonné. Do jeho odborných rozhodnutí nemienim zasahovať a rešpektujem ich," vyhlásil.
Mikulec útočí na Santusovú

Vyšetrovatelia špecializovaných tímov Národnej kriminálnej agentúry sú podľa Mikulca dlhodobo v ostro sledovaných prípadoch napádaní mediálne a politicky. "Napriek tomu, vždy postupovali v zmysle trestného poriadku a nikdy sa neuchýlili k medializácii informácii a nehľadali politickú pomoc a podporu," poznamenal.

Vyšetrovateľka by podľa Mikulca mala vysvetliť informácie a vyvrátiť pochybnosti. "Ak by boli na polygrafe vyvrátené, potom by bolo na mieste v prípade ďalších tlakov hovoriť o zvláštnych a nečestných praktikách vysokých policajných funkcionárov. To by ale nemohli byť prekážky na strane vyšetrovateľky, ktorá momentálne koná presne opačne," uviedol.
Tvrdenia Santusovej riaditeľ inšpekcie odmieta

Riaditeľ inšpekcie "absolútne a kategoricky" odmieta tvrdenia Santusovej o nasadení obrazovo-zvukových prostriedkov na jej sledovanie. Vzhľadom na to, že postupy vyšetrovateľky vyvolali množstvo otáznikov v rovine zákonnosti a dodržiavania interných postupov, prijal súbor opatrení vrátane osobného pohovoru a žiadosti o vyšetrenie na polygrafe. "Všetky informácie bude možné komplexne vyhodnotiť až po absolvovaní polygrafu vyšetrovateľkou Santusovou. Doteraz sa tak neudialo z dôvodu prekážok na jej strane," povedal Scholtz.

Bývalá vedúca vyšetrovacieho tímu ÚIS Santusová v liste adresovanom predstaviteľom štátu a prokuratúry tvrdí, že niektorí policajní vyšetrovatelia slepo veria v "kajúcnikov" a rezignovali na vykonávanie iných dôkazov. Nariadené polygrafické vyšetrenie zásadne odmieta, lebo podľa nej nemá oporu v zákone a iniciovali ho podozriví príslušníci polície s cieľom zdiskreditovať jej osobu.

(medzitiulky - redakcia)

Hlas vyzýva Kovaříka na odstúpenie. Remišová stojí za policajným prezidentom
Napriek všetkému, čo sa stalo, stojí Veronika Remišová za policajným prezidentom Petrom Kovaříkom. Desí sa "útokov na vyšetrovateľov". O tých hovoril Kovařík keď ospravedlňoval, prečo zmaril zásah. Dôkazy o zastrašovaní však odmieta predložiť.... Čítať ďalej
11 | 08 | 2021 | TASR/ Petra Demková