Ako chce Izrael zastaviť šírenie delty (Mareike Enghusen)
07 | 08 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Mareike Enghusen (Der Tagesspiegel)


 V Izraeli prudko stúpa počet infekcií spôsobených deltou. Teraz sa opäť očkujú starší ľudia. Vláda varuje pred lockdownom.


Na jar bolo obdobie, keď mnohí Európania vzhliadali k Izraelu v nádeji, že tam uvidia svoju vlastnú budúcnosť. Kaviarne, bary, divadlá a fitness centrá sa opäť otvorili po tom, čo Izrael bezprecedentným tempom zaočkoval viac ako polovicu svojej populácie.

V júni potom vláda zrušila takmer všetky zostávajúce protikoronové obmedzenia. Od konca júna však počet prípadov opäť stúpa a v posledných dňoch dosiahol výšku, aká v krajine nebola zaznamenaná už niekoľko mesiacov. Nedávno ich počet stúpol na takmer 4 000. To je viac, ako je v súčasnosti napríklad v Nemecku. Napriek tomu žije v Nemecku deväťkrát viac ľudí ako v tejto malej krajine pri Stredozemnom mori.

Nová izraelská vláda reaguje podobne ako tá predchádzajúca. Rozhodla o nových obmedzeniach a hrozí ďalším lockdownom. Napríklad od 8. augusta sa má opäť uplatňovať nariadenie o takzvanom zelenom pase.

Zelený pas sa v Izraeli vydáva všetkým osobám, ktoré boli plne očkované alebo prekonali COVID-19. Preto sa považujú za imúnne. Naposledy sa ním museli preukázať len tí, ktorí sa chceli zúčastniť na podujatí s viac ako sto účastníkmi. Teraz sa má podobne obmedziť prístup do zariadení, ako sú fitness centrá.

WHO neodporúča rýchle testovanie či samotestovanie bezpríznakových ľudí
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v súčasnosti neodporúča, aby bezpríznakoví ľudia boli testovaní na COVID-19 pomocou rýchlych testov, alebo samotestov. Zdroje by sa mali lepšie využívať tam, kde je dôvodné podozrenie na ochorenie, píše... Čítať ďalej
05 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Okrem toho vláda predĺžila karanténu pre cestujúcich, ktorí sa vracajú domov. Izraelskí občania, ktorí navštívia jednu z približne 40 krajín zaradených medzi rizikové oblasti, musia ísť do domácej karantény najmenej týždeň po návrate. Musia to urobiť  bez ohľadu na to, či boli očkovaní alebo nie. Vláda zaradila na zoznam aj Nemecko, Francúzsko, Holandsko a USA.
Vyhýbajte sa davom, nechajte sa zaočkovať!

Odborníci obviňujú vládu z novej vlny koronavírusu variantu delta, ktorý sa zdá byť oveľa nákazlivejší ako predchádzajúce mutácie. "Epidémia delty je mimoriadne nákazlivá a šíri sa po celom svete,“ vyhlásil  izraelský premiér Naftali Bennett. "Vyhnite sa davom a nechajte sa zaočkovať, a to hneď!  V opačnom prípade nám nezostane nič iné ako prijať prísnejšie obmedzenia vrátane lockdownu."

Okrem nových obmedzení vláda zintenzívňuje úsilie, aby povzbudila občanov k očkovaniu. Od minulého víkendu sa môžu dať tretíkrát zaočkovať občania vo veku nad 60 rokov, ako aj rizikové skupiny. Doposiaľ to urobilo približne 145 000 ľudí vrátane premiérovej matky.

Ich spoločnú fotografiu bezprostredne po očkovaní zverejnil Naftali Bennett na Twitteri. "Čím viac budeme očkovať, tým lepšie ochránime naše matky a otcov a udržíme Izrael otvorený,“ napísal v reakcii.

Stále viac vakcinovaných ľudí zomiera na COVID-19, ale nespočíva to v probléme s očkovaním
Napriek úplnému očkovaniu umiera čoraz viac ľudí na Delta variant koronavírusu, informuje businessinsider.de. Čítať ďalej
06 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ochranný účinok vakcíny Pfizer/Biontech klesá

Izraelské štúdie naznačujú, že ochranný účinok vakcíny konzorcia Pfizer/Biontech, ktorú Izrael prevažne používa, časom výrazne klesá. "Najprv sme si mysleli, že plne zaočkovaní ľudia sú chránení. Teraz však vidíme, že účinnosť vakcíny je približne 40 percent,“ povedala pred niekoľkými dňami v rozhovore pre americkú televíziu CBS Šaron Alroy-Preisová, riaditeľka odboru verejného zdravia na izraelskom ministerstve zdravotníctva.

Treba však priznať, že v prípade infikovania očkovanie naďalej čiastočne spoľahlivo chráni pred závažnými príznakmi. Počet ťažkých prípadov je preto stále pomerne nízky. Avšak aj tento ochranný účinok zjavne klesá. Z približne 200 pacientov s COVID-19, ktorí v súčasnosti potrebujú ambulantnú liečbu, bola kompletne zaočkovaná asi polovica.

Odborníci dúfajú, že tretie očkovanie by malo opäť zvýšiť ochranu. "Zásah treťou dávkou by mal účinne znížiť závažnú progresiu ochorenia,“ uviedol na Twitteri expert na spomínané údaje Nir Kalkstein, zakladateľ KI Research Institute for Computational Health. "Ak je zaočkovaných 90 percent najzraniteľnejšej populácie, musí to v porovnaní s predchádzajúcimi vlnami výrazne znížiť počet kriticky chorých pacientov."

Stovky zdravotníkov v Taliansku podávajú hromadnú žalobu proti povinnému očkovaniu
Stovky zdravotníckych pracovníkov v Taliansku sa podpísali pod hromadnú žalobu proti povinnému očkovaniu proti koronavírusu, informuje epochtimes.de. Čítať ďalej
06 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Podľa štatistického portálu Our World in Data (Náš svet v údajoch) bolo doteraz zaočkovaných 62 percent celkovej izraelskej populácie dvoma dávkami vakcíny Biontech/Pfizer. Skutočnosť, že ich nie je viac, je čiastočne spôsobená tým, že krajina je relatívne „mladá“. Až 28 percent obyvateľov je mladších ako 15 rokov. Hoci sa nedávno povolilo očkovanie 12-ročných detí, nie všetky z nich túto ponuku využili.
Ostré útoky odporcov očkovania

Okrem toho sú v Izraeli aj odporcovia očkovania a skeptici. Dobrý milión ľudí ešte nebol zaočkovaný, hoci by na to mali ľudia nárok. Vláda vyvíja väčší tlak na túto menšinu, najmä premiér. "Milión Izraelčanov sa odmieta dať zaočkovať. Ohrozujú celú populáciu, ohrozujú ďalších osem miliónov občanov v krajine,“ povedal Bennett v nedávnom televíznom rozhovore.

Podvod s očkovaním v Indii odhalili iba vďaka tomu, že nikto po „očkovaní“ nemal žiadne vedľajšie účinky a ani nezomrel
Skupina podvodníkov v Indii namiesto skutočnej vakcíny „zaočkovala“ 2 500 ľudí fyziologickým roztokom. Na podvod sa prišlo iba preto, že „očkovaní“ nemali žiadne vedľajšie účinky, ani nikto z nich nezomrel. Čítať ďalej
08 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Ani odporcovia očkovania nešetria ostrými slovami. Pred niekoľkými dňami sa ich niekoľko desiatok zhromaždilo pred domom Šaron Alroyovej-Preisovej, riaditeľky odboru verejného zdravia na izraelskom ministerstve zdravotníctva, ktorá dôrazne presadzuje očkovanie. "Dcéra diabla!“ kričal jeden z demonštrantov.

„Šaron Alroyová Preisová spolupracuje so spoločnosťou Pfizer proti občanom Izraela!“ napísal na plagát ďalší. Slovné útoky aj na sociálnych sieťach sa tak vymkli spod kontroly. Na stranu expertky sa verejne postavili premiér Bennett a minister zdravotníctva Nitzan Horowitz. Diskusia je napätá.  Vzhľadom na najnovšie hrozby lockdownom sa určite tak skoro neupokojí, dodáva na záver svojho komentára Mareike Enghusen v Der Tagesspiegel.

Na školskej párty v Tel Avive zaočkovaný nakazil koronou 83 tínedžerov
Zdá sa, že mýtus o očkovaní v Izraeli sa rozpadá. Reťazec infekcií medzi zaočkovanými nakoniec viedol k hromadnému nakazeniu medzi tínedžermi na školskej párty v Tel Avive. Minister zdravotníctva požaduje návrat „zeleného pasu“, a to aj napriek... Čítať ďalej
10 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová