Stále viac vakcinovaných ľudí zomiera na COVID-19, ale nespočíva to v probléme s očkovaním
06 | 07 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Napriek úplnému očkovaniu umiera čoraz viac ľudí na Delta variant koronavírusu, informujebusinessinsider.de.


Ako nedávno informoval britský zdravotnícky úrad Public Health England, 117 ľudí podľahlo COVIDu-19, z nich 50 bolo už dvakrát zaočkovaných. Tieto čísla sú v médiách medzičasom dobre známe. Problém však s najväčšou pravdepodobnosťou vôbec nespočíva v očkovaní, ale v štatistickom efekte, vysvetľuje vedec Lars Fischer v časopise Spektrum.


Už dlhšie je známe, že napriek očkovaniu existuje zvyškové riziko nákazy koronavírusom.  Klinické štúdie preukázali, že napríklad vakcína od spoločností Biontech a Pfizer chráni pred vírusom na 95 percent. Zhruba k rovnakému výsledku dospeli štúdie o účinnosti vakcíny od amerického výrobcu Moderna.


Facka mainstreamu - Izrael ako príklad veľkého úspechu očkovania zlyhal, počet infekcií stúpa
04 | 07 | 2021 | Ivan Brožík

Čo prináša očkovanie? Spravidla bráni ťažkému priebehu ochorenia, a tým aj úmrtiam. Podľa Fischera to platí len sčasti, pretože doterajšie štúdie nie úplne zahrnuli najohrozenejšie skupiny.


Mnohé naznačuje tomu, že očkovanie práve veľmi ohrozených skupín, teda ľudí s oslabeným imunitným systémom alebo vo veľmi vysokom veku, nechráni tak dobre pred hospitalizáciou v nemocnici alebo úmrtím ako ostatných ľudí, tvrdí Fischer. Zomrie síce menej ľudí na očkovanie, no neznamená to, že nezomrie vôbec nikto. To, či Delta variant môže tento podiel dodatočne ovplyvniť, podľa vedca ešte nemožno povedať kvôli nedostatku údajov. Diskutuje sa však o tom, že by mohol ešte zvýšiť úmrtnosť.



Dva rozhodujúce faktory

Naproti tomu mladí ľudia bez predchádzajúceho ochorenia majú veľmi nízke riziko úmrtia na COVID-19, aj keď nie sú očkovaní. V štúdii, ktorú v decembri publikoval European Journal of Epidemiology, vedci dospeli k záveru, že úmrtnosť v pomere k všetkých infikovaným predstavuje u 25-ročných 0,01percenta. Na porovnanie: U ľudí nad 85 rokov to je približne 15 percent.


Zástupkyňa generálnej riaditeľky WHO šokuje: Očkovanie zabíja a príčiny sa tutlajú!
Je toto vôbec možné? U nás prepuklo doslova očkovacie šialenstvo a zástupkyňa generálnej riaditeľky WHO doktorka Soumya Swaminathan nechala doslova vybuchnúť „bombu“. Podľa nej očkovanie zabíja a príčiny sa jednoducho radšej... Čítať ďalej
03 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik

Vo väčšine krajín je preto očkovacia kampaň urobená tak, že prednosť majú mimoriadne ohrozené skupiny. Ak vezmeme tieto dva faktory – vysokú mieru zaočkovanosti a vysokú úmrtnosť v ohrozených skupinách, má podľa Fischera nízke zvyškové riziko napriek očkovaniu enormné dôsledky.


Podľa prepočtov Fischera ak by očkovanie znížilo úmrtnosť ľudí nad 85 rokov hypoteticky o 95 percent, budú mať aj s uvedenými číslami ešte stále 50-násobne vyššie riziko úmrtia na COVID-19 než 25-roční bez očkovania. Okrem toho treba mať na zreteli, že starší ľudia a tí, ktorí boli predtým chorí, sú horšie chránení očkovaním, ako by sa mohlo očakávať na základe údajov štúdií, ktoré zahŕňajú priemerné hodnoty.



Paradoxné, ale logické

Čím viac ľudí teda dostane obe dávky vakcíny, tým vyšší bude aj podiel tých, ktorý napriek plnému očkovaniu zomrú na koronavírus. Na prvý pohľad to znie paradoxne, ale je to vlastne logické.


Fischer ďalej vysvetľuje: Rizikové skupiny sú rozsiahlo zaočkované, no zvyškové riziko nakazenia zostáva, časť zomrie aj napriek očkovaniu. Naproti tomu je ešte veľa neočkovaných, ktorí sú relatívne mladí a hrozí im výrazne menšie riziko úmrtia. Medzi infikovanými predstavujú najväčšiu časť v dôsledku nízkej úmrtnosti, ale málo ovplyvňujú čísla o úmrtiach, uzatvára businessinsider.de.


Každopádne z toho celého vyplýva, že ani očkovanie ešte nie je tou deklarovanou zárukou úspešného boja proti koronavírusu.


"Bez PCR testov by si pandémiu nikto nevšimol," tvrdí odborník na infekčné choroby
Podľa šéfa Rakúskej agentúry pre zdravie a bezpečnosť potravín, univerzitného profesora Dr. Franza Allerbergera by si pandémiu nikto nevšimol, keby neboli testy PCR, tvrdí v rozhovore pre The Epoch Times. Čítať ďalej
05 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová