"Nemám rád štatistiky, ktoré sa snažia zavádzať," reaguje Marián Viskupič na informáciu z Denníka N
07 | 08 | 2021 I Gabriela Fedičová

Marián Viskupič (SaS) nemlčí, ani keď ide o médiá. V príspevku na sociálnej sieti poukázal na to, ako nepresne Denník N narába so štatistikami a zavádza. "Mám rád štatistiky, ešte radšej mám presné štatistiky. Z duše však nemám rád štatistiky, ktoré sa snažia zavádzať," reaguje Marián Viskupič.


Marián Viskupič (SaS) je poslancom NR SR a predsedom výboru pre financie a rozpočet. V príspevku na sociálnej sieti poukázal na to, ako sa na Slovensku narába so štatistikami. Reagoval na informáciu z Denníka N, kde boli zverejnené nepresné štatistiku so snahou zavádzať. "Veda nám dala možnosť znížiť riziko komplikácií. Ale zároveň nesmieme prísť o slobodu - očkovanie je dobrovoľné. Slobodná spoločnosť musí akceptovať obe zákonné možnosti rozhodnutia ľudí. S pravdou človek vždy najďalej zájde. A pravda je vždy najdôveryhodnejšia informácia. Nech je akákoľvek," píše Viskupič.



Zavádzajúce tvrdenie Denníka N


"Od 1. 1. 2021 do konca júla bolo zistených 464 475 covid pozitívnych osôb. Z týchto pozitívnych osôb len 9 181 bolo zaočkovaných aspoň jednou dávkou. Napohľad úžasný výsledok - 98,05 % chorých nebolo zaočkovaných," píše Viskupič. "Alebo inak, druhou dávkou bolo zaočkovaných 2 084 pozitívnych. Výsledok je, že len 0,45 % z pozitívnych osôb bolo zaočkovaných oboma dávkami. Takže ešte úžasnejší výsledok, 99,5 % chorých nebolo kompletne zaočkovaných," vysvetľuje.


O negatívnych dopadoch vakcinácie, ktoré nemožno skryť (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
05 | 08 | 2021 | Zuzana Perželová




Štatistika bude mať zmysel v tretej vlne.  Uvidíme koľko zaočkovaných a nezaočkovaných ľudí ochorie


"Skúsme sa posunúť v čase," píše Viskupič. Vysvetľuje, že očkovanie sa síce začalo 26. decembra 2020, ale prvé mesiace sa z dôvodu nedostatku vakcín rozbiehalo veľmi pomaly. Poukazuje na to, že do konca januára 2021 nemohol mať dve dávky nikto okrem 9 600 v decembri zaočkovaných. A vo februári a v marci ešte boli čísla plne zaočkovaných veľmi nízke, čiže pozitívnych plne očkovaných bolo rovnako veľmi málo.



"V januári malo Slovensko 150 tisíc pozitívnych (PCR+AG) a vo februári ďalších 120 tisíc. Tých by bolo treba z počtu 464 475 odpočítať. V ďalších mesiacoch (máj, jún, júl) už ľudia mali len malú šancu ochorieť, keďže druhá vlna covidu postupne odznievala," poukazuje na chybu zverejnenú v štatistike. "Očkovanie nás reálne bude chrániť až v 3. vlne. Až potom v bude mať reálny zmysel štatistika, koľko zaočkovaných a koľko nezaočkovaných ľudí ochorie, aký priebeh covidu budú mať, a ako to bude i s úmrtiami," dodáva."


A ešte by bolo úžasné, ak by sme obojstranným rešpektom dokázali znovu spojiť neskutočne rozdelenú spoločnosť. To bude najväčší možný benefit," vyslovuje v závere príspevku želanie.


Chmelár k mediálnym lžiam: "Kalmusa nedobili, Kalmus sa pobil!"
Propaganda sa niekedy do od reťaze. "Kalmusa dobili", "Kalmusa zbili", "Kalmus skončil v nemocnici po napadnutí". Svieže titulky včera dominovali hlavne mainstreamu. Bez overenia si skutočnosti, potrebná podstata znela - "Kalmusa dobili". O deň... Čítať ďalej
06 | 08 | 2021 | Ivan Brožík