Prebudila sa elektronická chobotnica (Elena Pustovojtová)
26 | 07 | 2021 I Iveta Machová

Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry)


Devízou novej internetovej sily je „Rýchlo zaútočiť a rozbiť!“


Mohol študent Harvardu Mark Zuckerberg, ktorý v roku 2004 organizoval stránku na Facebooku, kde komunikovali študenti jeho univerzity, snívať o tom, že o 15 rokov bude schopný umlčať samotného prezidenta USA? Ťažko.

Ale teraz, keď má Zuckerberg asi 2,5 miliardy takýchto „študentov“ a sám je miliardárom, počúvajme, ako hovorí s prezidentom: „Za posledných pár rokov sme umožnili Donaldovi Trumpovi používať našu platformu v súlade s našimi pravidlami... Teraz je však situácia zásadne odlišná, pokiaľ ide o použitie našej platformy na podnecovanie násilných povstaní proti demokraticky zvolenej vláde. Sme presvedčení, že riziko umožniť prezidentovi naďalej využívať naše služby, je príliš veľké. Preto predlžujeme blokovanie, ktoré sme pridelili jeho účtom na Facebooku a Instagrame, na dobu neurčitú ...“

Šokujúce odhalenie dvoch pracovníkov Facebooku: Takto sa cenzurujú politické názory
Facebook zhoršuje “viditeľnosť“ kritických komentárov o koronavíruse, aj keď sú vecne správne. Tieto informácie „prihrali“ americkému odhaľovaciemu portálu Project Veritas informátori pracujúci pre spoločnosť Facebook. Jeden z informátorov bol... Čítať ďalej
15 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Mark Zuckerberg


Spolu s Facebookom pomáhali demokratom umlčať Trumpa Twitter (tvorca - programátor Jack Dorsey), Instagram (americký študent Kevin Systrom), Reddit (americký študent Steve Hoffman), Discord, TikTok, Twitch, Snapchat, YouTube, spoločnosť Amazon, ktorý vypol službu Parler obľúbenú u priaznivcov Trumpa.

A zdá sa, že lekcia, ktorú Trump dostal, zapôsobila nielen na neho. Rozsah zneužitia osobnosti a funkcií prezidenta krajiny vystrašil aj demokratov, ktorí zaujali miesta novej administratívy vo Washingtone ...

Minulý týždeň Joe Biden vymenoval Linu Khanovú za šéfa Federálnej obchodnej komisie (zameranej na ochranu práv spotrebiteľov a zabezpečenie dodržiavania protimonopolných zákonov v krajine). Tú Linu Khanovú, ktorá je známejšia ako Amazon’s antitrust paradox  (Protimonopolný paradox spoločnosti Amazon) za článok napísaný pred piatimi rokmi, ktorý tvrdil, že platforma bezplatných služieb spoločnosti Amazon spôsobuje veľké škody stanovením dravých cien predávaného tovaru a manipuláciou s trhom na úkor malých firiem.

Pred rokom konšpirácia, dnes fakt? Senátor obviňuje Facebook, že na pokyn vlády cenzuroval správy o Covid-19
Americký senátor Ted Cruz obvinil Facebook z pôsobenia ako „štátnej agentúry“ počas pandémie Covid-19 v prospech vládnych a zdravotníckych pracovníkov, ako je Anthony Fauci. Uviedol, že toto správanie by malo mať právne dôsledky, informuje portál... Čítať ďalej
07 | 06 | 2021 | Diana Zaťková


Teraz musíme predpokladať, píše  The Economist, že technologické IT-giganty by sa mali obávať, pretože menovaný šéf FTC sľubuje, že bude konať v súlade s heslom Zuckerberga „Rýchlo zaútočiť a rozbiť!“  (Move fast and break things).

Lina Khanová, právnička špecializujúca sa na protimonopolné právo a právo hospodárskej súťaže, sa dlho usilovala o štrukturálne rozdelenie veľkých technologických spoločností. Zachádza nad rámec bežných pojmov protimonopolných nástrojov a je obľúbená u republikánov, ktorí útočia na uzurpátorov komunikačných platforiem s cieľom potlačiť slobodu prejavu.

Hlava FTC už určila smer útokov: spolu s Kongresom pripravuje návrh zákona o obmedzení sily veľkých technologických firiem a to zákazom zvýhodňovania svojich  vlastných služieb; bude spolupracovať s európskymi kolegami, ktorí zahájili ofenzívu proti technologickým gigantom; začne vyšetrovanie ich činnosti; bude osobne viesť právne kroky proti takýmto podnikom.

Ako sa jej to podarí, zatiaľ nie je jasné, ale skutočnosť, že postoj Washingtonu k technologickým gigantom sa po Bidenovej inaugurácii dramaticky zmenil, je nepochybná. Včerajší študenti, ktorí sa stali pánmi internetu, zhromaždili do svojich rúk miliardy dolárov a miliardy používateľov a ukázali, ako môžu jedného prezidenta nahradiť druhým. To znamená, že zajtra to zvládnu bez akejkoľvek výzvy zo strany Washingtonu.

Proroctvo zo začiatku dvadsiateho storočia sa v roku 2020 začalo napĺňať (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
01 | 07 | 2021 | Zuzana Perželová


Nová sila na internete rastie rýchlo s príležitosťami, ktoré ju čoraz viac spájajú s používateľmi. Aha, čo  im sľubujú internetoví technokrati, ktorí im hovoria, ako bude vyzerať typický dom o 50 rokov. Poprední odborníci na inteligentné technológie vám sľubujú miestnosti na sledovanie zdravia a biometrické senzory na každom rohu, ktoré sledujú pohyb a identifikujú potenciálne riziká. Namiesto plynových kotlov, ktoré budú v roku 2025 zakázané, aby sa znížili emisie oxidu uhličitého, sú tu infračervené ohrievače a ohrievače uterákov od Rointe, ktoré prispôsobujú každú miestnosť individuálnym potrebám.
Automatizácia práce všetkých spotrebičov v dome.

Miestnosť je spojená s miestnymi orgánmi a orgánmi činnými v trestnom konaní. Kúrenie, elektrifikácia, dodávka vody, klimatizácia spojené v jednom systéme urobia váš život energeticky efektívnym, ekonomickým a bezpečným. „Inteligentné snímače v oblečení, nábytku a doplnkoch sa dynamicky prispôsobujú vašim osobným biometrickým údajom, čo znamená, že každá izba vo vašej domácnosti si a bude vždy udržiavať úroveň pohodlia, ochladí teplotu, keď pracujete dome, alebo ju zvýši na noc, keď idete do postele.“ - píše vydanie Showhouse .

Všetky tieto potešenia budú k dispozícii iba prostredníctvom platforiem technologických gigantov, vďaka ktorým bude ich vplyv na spoločnosť prakticky nekontrolovateľný. Pred našimi očami sa formuje nová vláda, medzikontinentálny   a časovo neobmedzený nástroj ovplyvňovania.

Americkí IT giganti sú len na krok od toho, aby reálne prevzali do rúk páky politickej moci (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Iveta Machová


Európska komisia pred týždňom začala formálne protimonopolné vyšetrovanie spoločnosti Facebook, ktorá porušuje pravidlá hospodárskej súťaže EÚ tým, že využíva reklamné údaje zhromaždené okrem iného od inzerentov, aby im konkurovala.

Spoločnosť zneužíva gigantický archív dát o svojich používateľoch vo svojej reklamnej službe Facebook Marketplace, čo opäť porušuje  pravidlá hospodárskej súťaže v Európskej únii. Takže Lina Khanová ľahko nájde pochopenie a podporu od výkonnej viceprezidentky Európskej komisie Margrethe Vestagerovej, skúsenej bojovníčky s americkými technologickými korporáciami v Európe.

Zdá sa, že spolu s Európou sa proti „technobehemotom“ búri aj Hmlistý Albión: Britský úrad pre hospodársku súťaž a trhy (CMA) začal vlastné vyšetrovanie toho, ako využívajú svoje obrovské archívy údajov.

Zo sociálnej siete, ktorá nepozná hranice a politické prekážky, sa stala všemocná transkontinentálna chobotnica, ktorá ovládla väčšinu globálneho trhu s reklamou, tovarom a službami. Táto nová sila sa nechystá brániť. Jej mottom je „Rýchlo zaútočiť a rozbiť“.

Digitálni giganti znepokojujú svet (Usam Ozdemirov)
01 | 01 | 2021 | Zuzana Perželová