Miliardár Bezos vo svojej rakete dosiahol hranicu vesmíru: "Najlepší deň vôbec," vyhlásil
26 | 07 | 2021 I Tibor Sipos

Raketa New Shepard spoločnosti Blue Origin úspešne vyniesla modul RSS New Step s najbohatším mužom sveta Jeffom Bezosom a tromi ďalšími vesmírnymi turistami na hranici vesmíru. Nosná raketa aj modul s posádkou po niekoľkominútovom lete bezpečne pristáli, informuje portál ČTK.


Bezos nasledoval svojho konkurenta v rodiacej sa lukratívnej vesmírnej turistike Richarda Bransona, ktorý sa v raketopláne VSS Unity svojej spoločnosti Virgin Galactic došiel k hranici vesmíru 11. júla. V oboch prípadoch išlo o suborbitálne lety, čo znamená, že VSS Unity ani modul RSS New Step nedosiahli obežnej dráhy okolo Zeme.

"Najlepší deň vôbec," vyhlásil Bezos nadšene po tom, čo modul dosadol na zem. Let trval desať minút a všetky jeho fázy prebehli zdarne podľa plánu. Modul sa po troch minútach od štartu oddelil od nosnej rakety a potom stúpal sám do výšky 106 kilometrov. Medzitým New Shepard pristál kolmo na stanovenom mieste a onedlho potom sa na zem bezpečne vrátili aj ľudia.

Bezos a jeho spolucestujúci si užili len zhruba trojminútový stav beztiaže. Predtým si ale pri stúpaní hore s raketou ešte vyskúšali preťaženie takmer šiestich G, teda šesťnásobku normálne zemskej gravitácie.

Jeff Bezos zarába aj na dôchodku, jeho majetok zo dňa na deň stúpol o osem miliárd dolárov
17 | 07 | 2021 | Diana Zaťková