Francúzsko naparilo Googlu doteraz najväčšiu pokutu. Spoločnosť zaplatí pol miliardy
14 | 07 | 2021 I Diana Zaťková

Americký internetový gigant Google čelí zatiaľ najväčšej pokute. A to 500 miliónov eur od francúzskeho orgánu pre hospodársku súťaž. Rozhodol, že spoločnosť nerešpektovala autorské pravidlá týkajúce sa licenčných poplatkov, informuje portál RT.




Nedodržanie autorských práv


Orgán pre hospodársku súťaž v krajine naparil v utorok spoločnosti Google pokutu pol miliardy eur. Dôvodom je nedodržiavanie „v dobrej viere“ pravidlá Európskej únie o autorských právach, takzvané "susedské práva".




Popri udelení „doteraz najväčšej pokuty“ adresoval kontrolný orgán spoločnosti Google aj ultimátum. Buď vydavatelia dostanú „odmenu za súčasné použitie ich obsahu chráneného autorskými právami“, alebo Google zaplatí až 900 000 eur denne.

Otrasné: Afgánsky migrant znásilňoval dcéru 11 rokov. Vraj nevedel, že je to vo Francúzsku trestné
Migrant z Afganistanu obvinený zo znásilnenia svojej najstaršej dcéry povedal súdu, že si neuvedomuje, že sexuálne vzťahy s členmi rodiny sú vo Francúzsku nezákonné, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
13 | 07 | 2021 | Diana Zaťková


Pravidlo „susedského práva“ sa rozšírilo na vydavateľov, aby sa zabezpečilo, že spravodajské agentúry budú chránené autorskými právami a budú dostávať platby za to, že ich články a fotografie používajú poskytovatelia online služieb.
Google je rozhorčený

Americká spoločnosť vyjadrila rozhorčenie nad rozhodnutím francúzskeho orgánu. „Počas celého obdobia rokovaní sme konali v dobrej viere. Táto pokuta neodráža vynaložené úsilie ani realitu používania spravodajského obsahu na našej platforme.“

Macron má zlé správy: Očkovacie pasy potrebné všade a povinná vakcinácia zdravotníkov
13 | 07 | 2021 | Diana Zaťková


Bitka medzi spoločnosťou Google a francúzskymi vydavateľmi, medzi ktoré patrí aj Agence France-Presse, trvá od začiatku roku 2020. Napriek tomu, že spoločnosť Google tvrdí, že postupovala primerane, francúzski vydavatelia trvajú na tom, že spoločnosť použila články a obrázky chránené autorskými právami bez toho, aby spravodlivo platila pôvodným autorom.
Nie je to prvá pokuta

Len minulý mesiac dostal Google pokutu 220 miliónov eur za zneužitie postavenia ako hlavného vyhľadávača na generovanie väčších výnosov, ktoré podkopávalo menších konkurentov prostredníctvom jeho algoritmického systému.

Iba pár ďalších európskych krajín okrem Francúzska zaviedlo pravidlo EÚ o autorských právach. Vydavatelia z krajín, ktoré implementovali zákon, môžu požadovať platbu za to, ak sa ich obsah zobrazuje online.

Dexit: Vystúpme z EÚ a vytvorme s Rusmi nový európsky priestor, navrhuje nemecký poslanec
Tino Chrupalla, spolupredseda strany Alternatíva pre Nemecko (AFD), vyzval Nemecko na opustenie Európskej únie a vytvorenie "nového európskeho priestoru". Ten by mal byť založený na spoločných ekonomických a politických záujmov. Vadí mu tiež, že... Čítať ďalej
13 | 07 | 2021 | Tibor Sipos