Kollár zvoláva na 22. júla mimoriadnu schôdzu. Bude sa na nej rokovať o zmene zákona, ktorá by umožnila konanie referenda
09 | 07 | 2021 I Gabriel Matta
Predseda parlamentu Boris Kollár považuje rozhodnutie o protiústavnosti referenda za nešťastné.
Rozhodnutie ústavného súdu je nešťastné

Kollár hovorí, že ak sa nazberá dostatočne veľký počet hlasov za konanie referenda o predčasných voľbách, potom musí byť aj politická vôľa uskutočniť ho. Takmer 600 tisíc podpisov občanov za vyhlásenie referenda je podľa neho silou, ktorú by sme nemali ignorovať. Rozhodnutie ústavného súdu o protiústavnosti referenda preto nepovažuje za šťastné. 

Boris Kollár nechce sprivatizovanú spravodlivosť. Nevylúčil ani koniec koalície
Boris Kollár bol dňa 22. júna hosťom Márie Hlucháňovej v relácii Ide o pravdu. Z rozhovoru sa dozvieme, aký má predseda parlamentu názor na tretiu vlnu pandémie. A tiež, či sa stotožňuje s názorom svojho straníckeho kolegu Milana Krajniaka o tom,... Čítať ďalej
23 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová


„Uvedomme si, že časť našich občanov sa môže cítiť ukrivdená, že nebol vypočutý ich hlas. A nie je to žiadna nespokojná hŕstka, ale skoro 600 tisíc ľudí, ktorí sa v súlade s našimi zákonmi v petícii vyjadrili, že referendum chcú. Podobné referendá sa predsa u nás už konali a bolo to bez problémov. Nechcel by som, aby sa naša spoločnosť, už aj tak dosť rozdelená, ďalej polarizovala. Súčasné rozhodnutie ústavného súdu rozhodne nerobí v spoločnosti dobrú krv, ľudia sú nespokojní,“ povedal Kollár.
Ľudia musia mať istotu, že ich hlas bude vypočutý

Kollár sa preto rozhodol konať. Ako uviedol, jediný spôsob, ako sa môže referendum uskutočniť, je zmena zákona v parlamente. Preto na koniec júla zvoláva mimoriadnu schôdzu, kde sa o zmene zákona bude hlasovať.  

„Referendum je najvyššia forma demokracie. Uvedomuje si to aj pani prezidentka a je ochotná a pripravená referendum vyhlásiť vtedy, keď sa zmení ústava. Preto som po jej odporúčaní, ako aj odporúčaní ústavného súdu zvolal na 22. júla mimoriadnu schôdzu parlamentu, kde budeme hlasovať o zmene zákona, ktorá by umožnila referendum vyhlásiť. Ak zmena zákona prejde, pani prezidentka by referendum vyhlásila niekedy na jeseň,“ povedal Kollár.

Podľa Kollára je dôležité ľudí nesklamať a tiež nevytvoriť precedens, že aj keď ľudia vyjadria svoju vôľu, politici to budú ignorovať. Ľudia by mali mať istotu, teraz aj v budúcnosti, že ich hlas je a bude vypočutý. 

„Aby nedošlo k mylnému vnímaniu postoja nášho hnutia. Tu nejde o propagáciu, alebo „nepropagáciu“ tohto konkrétneho referenda. Tu ide o vôľu ľudí, ktorá by mala byť naplnená. Teraz aj v budúcnosti. Pretože o tom je demokracia,“ povedal na záver predseda parlamentu Boris Kollár.

Boris Kollár: Treba naplniť body zo súčasného Programového vyhlásenia vlády
Dnes sa v súvislosti s príchodom nového premiéra veľa hovorí o potrebe aktualizovať Programové vyhlásenie vlády. Predseda parlamentu sa tomu nebráni, zároveň ale tvrdí, že je najvyšší čas, aby boli naplnené sľuby voličom, ktoré sa nachádzajú v... Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Aneta Leitmanová