Boris Kollár: Treba naplniť body zo súčasného Programového vyhlásenia vlády
15 | 04 | 2021 I Aneta Leitmanová

Dnes sa v súvislosti s príchodom nového premiéra veľa hovorí o potrebe aktualizovať Programové vyhlásenie vlády. Predseda parlamentu sa tomu nebráni, zároveň ale tvrdí, že je najvyšší čas, aby boli naplnené sľuby voličom, ktoré sa nachádzajú v súčasnom vyhlásení vlády.


 

Od prijatia Programového vyhlásenia vlády uplynie v týchto dňoch práve rok. Viacerí politici hovoria, že vyhlásenie vlády by malo reflektovať súčasnú situáciu, ktorá je po roku pandémie diametrálne odlišná od tej, ktorá bola v čase jeho prijatia.

„Ja nie som proti. Pred rokom sme ani len netušili, čo s nami pandémia urobí. Dnes to už vieme, a to by sa malo prejaviť aj v obnovenom Programovom vyhlásení. Na druhej strane – ja osobne by som sa chcel sústrediť na splnenie našich sľubov, ktoré sa nachádzajú v terajšom vyhlásení vlády. Sme rodina už viaceré body svojho programu naplnila, v niečom nás ale pandémia pribrzdila. Chceme konečne pre ľudí dotiahnuť exekučnú amnestiu a projekt výstavby štátnych nájomných bytov,“ povedal Boris Kollár.

 

Exekučná amnestia by mala byť predložená do parlamentu už v máji. Jej znenie sa v týchto dňoch finalizuje na ministerstve spravodlivosti. Štátne nájomné byty je náročný projekt, na ktorom sa pracuje už takmer rok. Nový stavebný zákon je dôležitý, ale nie jediný predpoklad na uskutočnenie tohto projektu, ktorý by mal pre ľudí znamenať splnený sen o dostupnom bývaní. Na jeho realizáciu je nutné vytvoriť funkčný model nájomného bývania podporovaného štátom, pretože v našej súčasnej legislatíve takýto model neexistuje.

Boris Kollár: V prípade ďalšej koaličnej krízy z vlády odídeme
Predseda parlamentu ocenil, že sa koaličná kríza skončila. Zároveň ale dodal, že ak by prišla ďalšia kríza, hnutie Sme rodina to tolerovať nebude a z vlády hneď odíde. Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | Aneta Leitmanová


 

Prečo? Je to dané absenciou kultúry nájomného bývania u nás. Po páde komunizmu dovtedy mohutná výstavba štátnych nájomných bytov zanikla a nebola nahradená iným, adekvátnym modelom. Po roku 1990 väčšina štátnych nájomných bytov prešla do súkromného vlastníctva a väčšina Slovákov odvtedy považuje vlastníctvo nehnuteľnosti za „to pravé orechové“. Situácia na trhu sa ale mení a získať dnes vlastnú nehnuteľnosť už zďaleka nie je také jednoduché, ako to bolo v minulosti. Hlavným dôvodom sú šialene rastúce ceny nehnuteľností, ktoré si už väčšina ľudí nemôže dovoliť.

 

„Nájomné byty podporované štátom majú vyplniť tú obrovskú dieru, ktorá tu dnes na trhu s nehnuteľnosťami je. Majú byť alternatívou k predraženým bytom, na ktoré si musíte zobrať hypotéku a byť celý svoj aktívny život zaviazaný banke. My chceme otvoriť dvere pre nájomné bývanie, kde budú môcť ľudia bývať slušne, kvalitne a zároveň to nezruinuje ich peňaženku,“ povedal predseda Sme rodina.

 

Podľa Kollára by mal byť projekt nájomného bývania s garanciou štátu už čoskoro predstavený verejnosti, doťahujú sa posledné detaily.

 

„Teší ma, že sa nám čoskoro podarí naplniť náš predvolebný sľub, ktorý sme ľuďom dali. Výstavba nájomných bytov – to je niečo, čím ľuďom skutočne pomôžeme. Žiadne prázdne reči alebo politické hašterenie, ale reálna pomoc pre ľudí. Vďaka nášmu projektu budú môcť tisíce ľudí slušne bývať bez neustáleho strachu o svoj rodinný rozpočet,“ povedal na záver Boris Kollár.

 

Nový stavebný zákon, ako aj projekt výstavby štátnych nájomných bytov by mali byť predstavené v najbližšom období.

SME RODINA začína boj za ochranu práv seniorov (Gabriel Matta)
01 | 03 | 2021 | sefredaktor