Putin varuje: "Zelenského zákon sa podobá praxi nacistického Nemecka"
11 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Ruský prezident Vladimír Putin sa vysmial novému kontroverznému návrhu zákona, o ktorom diskutujú zákonodarcovia v Kyjeve. Kritici tvrdia, že ak bude schválený, mohol by vyvolať etnické napätie a pripraviť milióny obyvateľov o dôležité práva, informuje portál RT.



Prvotriedne a druhotriedne kategórie ľudí

Návrh zákona, ktorého cieľom je vymedziť „domorodé obyvateľstvo Ukrajiny“, predstavil prezident krajiny Volodymyr Zelenský v apríli. Okrem zvyšovania postavenia etnických Ukrajincov uznáva postavenie niektorých menšinových spoločenstiev vrátane krymských Tatárov, karaitských Židov a Krymčakov.




Vylučuje však tých, ktorých etnická skupina má inde vlastný štát. A tak zbavuje Bielorusov, Moldavcov a Poliakov práva na to, aby boli považovaní za domorodých obyvateľov. A to aj napriek tomu, že žijú na Ukrajine celé stáročia.

V rámci stredajšieho rozhovoru pre spravodajský kanál Rossiya 24, ktorý Putina požiadal o stanovisko k návrhu zákona, uviedol, že je „samozrejme negatívny“. Ruský prezident tvrdil, že „hovoriť o Rusoch ako o domorodom obyvateľstve je jednoducho nesprávne. To je smiešne a hlúpe.“

Krásy za mrežami: Ruská väzenská služba organizuje súťaž Miss
09 | 06 | 2021 | Diana Zaťková


Dodal, že „rozdelenie ľudí na pôvodné - prvotriedne - a druhotriedne kategórie ľudí a podobne - to rozhodne vyzerá a podobá sa teórii a praxi nacistického Nemecka“.
Prax nacistického Nemecka

"A čo ľudia so zmiešanou krvou?" spýtal sa Putin. "Zelensky sám je pôvodom Žid. Čo robiť s týmito ľuďmi? Chystajú sa, podobne ako v nacistickom Nemecku, zmerať im lebky a iné časti tela? Budú definovať ´skutočných Ukrajincov´ rovnako, ako boli definovaní ´skutoční Árijci´? “ spýtal sa prezident nedôverčivo.

Zelenského návrh zákona zavádza ochranu uznávaných domorodých skupín, ktorá je podľa neho „zameraná na prevenciu zbavenia etnického pôvodu, asimilácie, núteného presídlenia a diskriminácie“.

Rusko dokončuje prvú vojnovú loď vybavenú najmodernejšou "neviditeľnou" technológiou
10 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Kto môže byť diskriminovaný?

Podľa Putina však „existuje všeobecné právne pravidlo, ktoré znamená, že všetko, čo nie je výslovne zakázané, je povolené". "Domorodé obyvateľstvo nemôže byť diskriminované, ale nepôvodné obyvateľstvo môže? Vrátane Rusov? “ pýta sa.

Návrhy v Rusku ostro odsúdili, hovorkyňa ministerstva zahraničia Maria Zacharová začiatkom tohto týždňa vyhlásila, že „prijatie tohto druhu marginálnych zákonov posilňuje nacionalistický a neonacistický sklon Ukrajiny“. Varovala, že jeho ustanovenia budú mať vplyv na milióny.

Ruská tajná služba „hackla“ počítačový systém holandskej polície. Kvôli vyšetrovaniu MH-17
Šokujúce odhalenie. Rusko nechce mať nič spoločné so zostrelením osobného lietadla letu MH -17 nad Ukrajinou. Sťažuje sa však, že nebolo prizvané k vyšetrovaniu. Odhaľujúca správa médií: Rusko si zariadilo prístup k informáciám inými prostriedkami,... Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Napätie sa zvyšuje

Vzhľadom na súčasný stav napätia na prevažne ruskojazyčnom východe krajiny, kde dochádza k stretom medzi silami Kyjeva a jednotkami lojálnymi dvom samostatne vyhláseným ľudovým republikám, existujú obavy, že návrh zákona o pôvodnom obyvateľstve iba ďalej podporí nepriateľské akcie a znemožní zmierenie.

Rovnako aj Ukrajina v súčasnosti zápasí s debatami o histórii vojnovej genocídy etnických menšín vrátane miliónov Židov a Poliakov. Kedysi boli v krajine početné komunity, ich obyvateľstvo bolo zdecimované rukou nacionalistických milícií, ktoré bojovali po boku nacistov.

Po Covide sa niektorým bývalým onko-pacientom vrátila rakovina. Lekári už tušia prečo
„Ide napríklad o prípady žien, ktoré boli po liečbe rakoviny prsníka úplne zdravé, aj desať až osemnásť rokov. A keď prišli po prekonaní Covidu, už mali metastázy,“ povedala profesorka Petra Tesařová z onkologickej kliniky Všeobecnej fakultnej... Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Petra Demková