Rusko dokončuje prvú vojnovú loď vybavenú najmodernejšou "neviditeľnou" technológiou
10 | 06 | 2021 I Diana Zaťková
Ruskí stavitelia lodí už majú takmer dokončenú stavbu námornej korvety Merkúr. Prvej vojnovej lode v krajine, ktorá bola kompletne navrhnutá ako nezamerateľná. Bude odovzdaná ruskému námorníctvu budúci rok, šesť rokov po začatí výstavby, informuje portál RT.




Zatiaľ čo v minulosti sa na lodiach ruskej výroby používali niektoré prvky technológie stealth, nová korveta Mercury bude prvou plnohodnotnou tajnou loďou.
Pre radar neviditeľná

Podľa agentúry RIA to bude jediné plavidlo natreté výhradne rádiovým absorpčným povlakom, ktorý umožní, aby sa obrovská vojnová loď pre radar javila ako malý čln. Loď má okrem farby aj špeciálne navrhnutý tvar, ktorý minimalizuje počet výstupkov.

Merkúr, postavený ako súčasť projektu 20386, je loďou novej generácie, ktorá má ostať pri vykonávaní misií bez povšimnutia. Bude schopná zasiahnuť nepriateľské lode riadenými strelami, poskytnúť protivzdušnej obrane sofistikovaný protilietadlový raketový systém a bude schopná hľadať a ničiť ponorky.

Rusi varujú: Potenciál ozbrojeného konfliktu v Európe stúpa
Studená vojna mala zostať v minulosti, ale NATO pod vedením USA vedie k návratu nepriateľstva v štýle 50. rokov, tvrdia najvyšší ruskí diplomati. Čítať ďalej
09 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Rusko poriadne zainvestovalo

V posledných rokoch Rusko výrazne investovalo do posilnenia schopností svojich ozbrojených síl. Vlani na výročných oslavách Námorníctva v Petrohrade prezident Vladimír Putin odhalil, že Rusko dostane v roku 2020 37 úplne nových plavidiel.

„Zvýšenie bojových schopností námorníctva sa dosiahne rozsiahlym zavádzaním pokrokových digitálnych technológií, ktoré vo svete nemajú konkurenciu, hypersonických úderných systémov, bezpilotných podvodných vozidiel a najefektívnejších obranných prostriedkov,“ uviedol Putin.

Astronaut priznal, že vo vesmíre videl mnoho nevysvetliteľných fenoménov vrátane UFO
08 | 06 | 2021 | Tibor Sipos