Testovanie na Slovensku: plytvanie peniazmi a vyše milióna pre štátneho tajomníka.
03 | 06 | 2021 I Petra Demková

Nadácia Zastavme korupciu na portáli SME informuje o svojich zisteniach, koľko dostávali MOM-ky za testovanie a ako efektívne pracovali. Výsledky sú poburujúce. MOM-ky zarábali, aj keď neboli efektívne a štátny tajomník Száz sa neskutočne nabalil.  


„Nadácia Zastavme korupciu nedávno zverejnila analýzu hospodárnosti plošného testovania. Okrem nedostatočnej kontroly bolo problémom aj neefektívne rozloženie odberových miest a zle nastavený systém odmeňovania prevádzkovateľov,“ informuje v článku v denník SME Nadácia Zastavme korupciu.

JUDr. Weis: Protipandemický zákon? Meníme sa z demokracie na totalitné zriadenie
Advokát Peter Weis upozorňuje na nové nebezpečenstvo. Je ním nový protipandemický zákon. Odborníci mesiace čakali na medzirezortné pripomienkovanie. Nedočkali sa. Zákon je už na stole a nikto sa k nemu vyjadriť nemohol. Čítať ďalej
03 | 06 | 2021 | Petra Demková

Testovanie bolo nehospodárne

„Nehospodárnosť potvrdzujú aj nové dáta, ktoré sprístupnilo ministerstvo zdravotníctva. Odmeny pre odberové miesta boli nastavené za predpokladu, že denne spravia aspoň 250 testov. Zverejnené dáta ukazujú, že väčšina - vyše 60 MOM túto métu nedosiahli. Ak však vykonali menej testov, peniaze vrátiť nemuseli,“ informuje nadácia ďalej.

Vo výkone odberných miest je veľký rozdiel. Podľa článku niektoré miesta urobili priemerne len 23 odberov denne (Hnúšťa). Naopak, napríklad odberové miesto v Kuchyni v okrese Malacky otestovalo priemerne rekordných 1 560 ľudí denne.
Takmer 20 MOM-iek patrilo štátnemu tajomníkovi

Nadácia cez portál SME ďalej informuje, že „takmer dve desiatky odberových miest prevádzkovali aj firmy Health Solutions a Health Consulting. Patria štátnemu tajomníkovi ministerstva zdravotníctva Kamilovi Százovi. “Ten po medializácii s testovaním skončil. Odberové miesta štátneho tajomníka patrili k tým menej efektívnym. Bežne dostávali od štátu takmer 900 eur za to, že denne otestovali pár desiatok ľudí.

Drgonec: Slovenskí páni sa môžu stať príliš malými. Ak bude rozhodovať Medzinárodný trestný tribunál
03 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Száz nielen kradol, ale ešte aj klamal

Keď Nadácia Zastavme korupciu publikovala spomínanú analýzu, štátny tajomník Száz ju kontaktoval so žiadosťou o opravu. „Náš odhad jeho príjmu vraj nebol správny, pretože jeho firmy neprevádzkovali odberové miesta aj cez víkendy. To však podľa najnovších dát nebola pravda. Százove MOM-ky totiž reportovali ministerstvu počty otestovaných aj počas víkendových dní,“ informuje nadácia.

Podľa údajov zo stránky MZ SR mali Százove firmy z testovania príjmy viac ako 1,3 milióna eur. „Suma však ešte nezahŕňa faktúry za máj. Konečná suma sa tak môže vyšplhať aj cez hranicu 1,6 milióna,“ informuje nadácia.
Matovič zrazu otočil. Pýta sa, prečo ešte MOM-ky nie sú zrušené

„Za masívne testovanie antigénnymi testami dlho bojoval expremiér Igor Matovič. A to aj v čase, keď odborníci tvrdili, že testovať každého občana nie je efektívne. Po minulotýždňovom zverejnení analýzy však otočil,“ píše sa v článku SME. Ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského požiadal o plán odberových miest. „Chce vedieť, prečo ešte nie sú zrušené, ako sú vyťažené, prečo bolo zrušených 120 MOM, pretože v nich ide o desiatky miliónov eur,“ cituje ministra v tlačovej správe rezort financií. Zmluvy ešte z čias šéfovania Mareka Krajčího sú však uzavreté až do konca júna.

Matovič bránil Mikasa zubami nechtami. Cigániková mu teraz vyčíta "fatálne zlyhanie" a chybné údaje
03 | 06 | 2021 | Tibor Sipos