Česko sa stalo rukojemníkmi politiky USA, tvrdí ruský exprezident Medvedev
29 | 04 | 2021 I Tibor Sipos

Bývalý ruský prezident a premiér Dmitrij Medvedev označil Česko za "rukojemníka politiky Spojených štátov" voči Rusku a kritizoval Prahu, že sa dokonca snaží predbiehať v tomto smere Washington. Medvedev je v súčasnosti zástupcom predsedu bezpečnostnej rady krajiny, informujú Lidovky.


"Naši českí kolegovia sa stali rukojemníkmi politiky Spojených štátov voči Rusku a ako sa hovorí, snažia sa bežať pred lokomotívou," uviedol Medvedev počas diskusie. Reagoval tak na diplomatickú roztržku, ktorá prepukla po tom, čo Praha oznámila, že má dôvodné podozrenie, že za explóziami v muničných skladoch vo Vrběticích v roku 2014 boli agenti ruskej vojenskej rozviedky GRU. Česko vypovedalo 18 pracovníkov ruského veľvyslanectva, ktoré označilo za príslušníkov tajných služieb, a Moskve odpovedala vykázaním 20 pracovníkov českého veľvyslanectva.

"Všeobecne sa dá povedať, že akékoľvek diplomatické vojny vedú do slepej uličky," zdôraznil podľa agentúry TASS. Vyhosťovanie diplomatov totiž vždy vedie k zrkadlovej či dokonca asymetrickej odvete. Je podľa neho otázne, či s tým Praha počítala a či si myslela, že to (vyhostenie diplomatov) Rusko prehltne.

Lavrov šokuje: USA odmietli ponuku Ruska na obnovenie vzťahov hneď po Bidenovom nástupe
28 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


"Teraz už vôbec nehovorím o dôvode, ktorý je vycucaný z palca. Nech dokážu, že sa tam niečo dialo, nech sa o to postarajú, to je ich problém," uviedol Medvedev s tým, že "preteky vo vyhosťovaní" rozpútala Praha, ale dôsledky postihnú ľudí a vzťahy.

"Táto stránka bude skôr či neskôr otočená, ale medzitým bude stratené množstvo príležitostí," predpovedal. "Ak si (Česi) myslia, že nás potrestali, tak nie, nepotrestali nás, hoci to sťaží kontakty. Všetka zodpovednosť ale spočíva na nich. Z tejto špirály nie je normálne východisko," uzavrel Putinov zástupca v bezpečnostnej rade.

To zabolí, ruská diplomatka Čechom aktuálne pripomenula ich Karla Čapka
Ruské ministerstvo zahraničia komentovalo vyhlásenie českých orgánov, ktoré sa poďakovali Veľkej Británii, Estónsku, Lotyšsku a Litve za solidaritu pri diplomatickej konfrontácii s Moskvou. Čítať ďalej
28 | 04 | 2021 | Ivan Brožík