Späť do karantény? Nemecko opäť sprísňuje covidové obmedzenia
12 | 04 | 2021 I Diana Zaťková
Nočné zákazy vychádzania, rozsiahle zatváranie podnikov a prísne obmedzenia verejných zhromaždení sú súčasťou nového návrhu zákona nemeckej vlády. Ten je zameraný na „štandardizáciu“ opatrení Covid-19 na zastavenie tretej vlny, informuje portál RT.




Berlín v súčasnosti pracuje na novelách národného zákona o ochrane pred infekciami. Majú výrazne sprísniť obmedzenia blokovania a výrazne znížili schopnosť spolkových krajín vzdorovať vládnym príkazom.

Dokument má v utorok prediskutovať a potenciálne schváliť kabinet kancelárky Angely Merkelovej. Obsahuje záväzné požiadavky pre všetky spolkové krajiny, kde priemerná sedemdňová miera infekcie Covid-19 stúpne nad sto na stotisíc ľudí.
Štáty budú musieť poslúchať

Takéto štáty už nebudú schopné nájsť žiadne výhovorky, aby sa vyhli zavedeniu takzvanej „záchrannej brzdy“, znie text návrhu zákona, ktorý v sobotu zverejnil Die Welt.

Európsky komisár priznal desivý cynický fakt - verí, že Brusel čo najneskôr schváli očkovanie Sputnikom
Ruské slovo "sčitájet" prekladajú dostupné slovníky ako ráta, predpokladá, verí, počíta s faktom. Ruská tlačová agentúra TAS použila v titulku správy slovo "sčitájet" v nasledujúcom význame: "Európsky komisár verí, že ak bude Sputnik V schválený,... Čítať ďalej
11 | 04 | 2021 | Ivan Brožík


Všetky štáty nad túto prahovú mieru infekcie budú musieť zaviesť štandardný súbor opatrení vyvinutých federálnou vládou. Opatrenia zahŕňajú zákaz vychádzania v noci medzi 21:00 a 5:00, s výnimkou mimoriadnych udalostí v zdravotníctve, profesionálnych činností a starostlivosti o ľudí alebo zvieratá.

Súkromné ​​a verejné zhromaždenia by sa opäť obmedzili na členov jednej domácnosti a jednu osobu mimo nej, s deťmi do 14 rokov vylúčenými z tohto pravidla.

Všetky nepodstatné obchody a služby vrátane kaviarní, klubov, múzeí a športových zariadení, ako aj iných obchodov okrem obchodov s potravinami, lekární a čerpacích staníc by boli zatvorené. Univerzity by prešli na dištančné vzdelávanie.

Rusko spúšťa vakcinačnú turistiku. Európania idú za Sputnikom do Ruska
Bude Rusko čoskoro pozývať cudzinov oficiálne na očkovanie do svojej krajiny? Naznačuje to minimálne výrobca Sputnika V. Zdá sa, že takýto program sa už pripravuje, informuje snanews.de. Čítať ďalej
11 | 04 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Návrh zákona dáva federálnej vláde možnosť vydávať špeciálne zákonné nariadenia, regulovať obmedzenia a „zaručovať celonárodnú jednotnú kontrolu“ nad opatreniami Covid-19.

Ak bude nový zákon prijatý, bude sa pravdepodobne týkať takmer všetkých nemeckých spolkových krajín. Podľa Inštitútu Roberta Kocha totiž iba tri zo 16 spolkových krajín má sedemdňový výskyt pod sto na  stotisíc ľudí.

Podľa prieskumu verejnej mienky chce takmer polovica Čechov Sputnik V
11 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Sprísnenie čo najskôr

Zdá sa, že nemecké orgány majú v úmysle zaviesť nové pravidlá čo najskôr. Nemecko sa snaží potlačiť nedávny nárast v prípadoch spojených s takzvaným britským variantom. Inštitút Roberta Kocha nedávno informoval o prudkom náraste počtu nových prípadov.

Začiatkom tohto týždňa sa Merkelová tiež vyslovila za krátke a ostré celoštátne uzamknutie. Šéf Inštitútu Roberta Kocha uviedol, že na ukončenie tretej vlny Covid-19 môžu byť potrebné dva až štyri týždne prísnych obmedzení.

Rakúsko môže nakúpiť milión dávok ruskej vakcíny Sputnik V
Rakúsko uzavrelo rokovania o získaní ruskej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V, uviedol v sobotu rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Informoval o tom spravodajský portál Politico. Čítať ďalej
11 | 04 | 2021 | tasr