Podľa prieskumu verejnej mienky chce takmer polovica Čechov Sputnik V
11 | 04 | 2021 I Diana Zaťková
Nový prieskum zverejnil, že takmer 47% Čechov tvrdí, že je ochotných dať sa zaočkovať ruskou vakcínou Sputnik V. Za predpokladu, že dostane zelenú od miestnych úradov, informuje portál RT.




Podľa prieskumu agentúry STEM / MARK zhruba 46,6% Čechov, ktorí ešte nie sú očkovaní, chce použiť  vakcínu Sputnik V, ak jej miestny zdravotný úrad udelí mimoriadnu výnimku.

Väčšina tých, ktorí uvažujú o ruskej vakcíne, sú muži a starší ľudia vo veku od 60 do 75 rokov - tí, ktorí sú najviac ohrození komplikáciami spojenými s vírusom. Vakcína je podľa prieskumu obľúbená aj u osôb bez vysokoškolského vzdelania a u ľudí žijúcich v malých obciach.

Rakúsko môže nakúpiť milión dávok ruskej vakcíny Sputnik V
Rakúsko uzavrelo rokovania o získaní ruskej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V, uviedol v sobotu rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Informoval o tom spravodajský portál Politico. Čítať ďalej
11 | 04 | 2021 | tasr


Asi 53,4% odmietlo možnosť vakcinácie Sputnikom V s odvolaním sa na „všeobecnú nedôveru“ v účinnosť imunizácie a skutočnosť, že jej chýba požehnanie Európskej agentúry pre lieky (EMA). EMA je v súčasnosti v procese posudzovania aplikácie Sputnik V. Zdá sa však, že ani napriek nedostatku vakcín sa neponáhľa.
EÚ sa s posudzovaním Sputnika neponáhľa

To viedlo niektoré členské štáty EÚ k tomu, aby zvážili kúpu Sputniku V bez súhlasu. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v sobotu oznámil, že rokovania o získaní ruskej vakcíny sa „de facto skončili“, a že Viedeň si môže zaobstarať až milión dávok vakcíny. Maďarsko už používalo Sputnik V spolu s čínskym Sinopharmom.

Nová štúdia tvrdí, že slnko lieči Covid-19. Nie však vďaka vitamínu D
Už s oteplením, ktoré prišlo minulý rok pred letom, sme zaznamenali ústup koronavírusu. Dnes už v tom vedci majú jasno. Nová vedecká štúdia naznačuje, že slnečné svetlo prispieva k zníženiu úmrtnosti na Covid-19, informuje portál... Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Určitá nedôvera voči očkovacej látke Sputnik V v Českej republike je zjavne spôsobená protiruskými náladami. Asi 22% respondentov uviedlo, že nechcú Sputnik V, pretože neveria Moskve.

Zatiaľ čo český prezident Miloš Zeman dlhodobo podporuje používanie ruskej vakcíny na urýchlenie zaostávania v očkovaní, predseda vlády Andrej Babiš sa postavil proti jej použitiu bez súhlasu EÚ.

Nový minister zdravotníctva Petr Arenberger však uviedol, že bude súhlasiť s používaním Sputniku V v rámci klinického skúšania.

Ukrajina beštiálne odstrihla civilov na Kryme od dodávok pitnej vody
"Nech im ju Rusi vozia loďami" - povedal k tejto téme podpredseda ukrajinského kabinetu ministrov Aleksej Reznikov. Ten je zároveň ministrom pre takzvanú „reintegráciu dočasne okupovaných území“. Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | Ivan Brožík