Rusko spúšťa vakcinačnú turistiku. Európania idú za Sputnikom do Ruska
11 | 04 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Bude Rusko čoskoro pozývať cudzinov oficiálne na očkovanie do svojej krajiny? Naznačuje to minimálne výrobca Sputnika V. Zdá sa, že takýto program sa už pripravuje, informuje snanews.de.


Rusko má od júla očkovať proti COVIDu-19 vakcínou Sputnik V aj zahraničných návštevníkov. Táto informácia sa objavila na Twitteri 1. apríla.
Nejde o prvoaprílový žart

Tí, ktorí majú záujem o vakcínu Sputnik V, môžu byť medzi prvými, ktorých pozvú do Ruska na zaočkovanie. Nejde pritom o žiadny prvoaprílový žart. Rusko sa snaží svoju vakcínu proti koronavírusu uvádzať na trh aj prostredníctvom YouTube a Instragramu. Dohliada na to štátny Ruský priamy investičný fond, ktorý má na starosti predaj Sputnika V. Niektorí za Západe to vnímajú ako súčasť rozsiahlej propagandistickej kampane ruskej politiky v boji proti koronavírusu.

Podľa prieskumu verejnej mienky chce takmer polovica Čechov Sputnik V
11 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Schvaľovanie s prekážkami

Od začiatku marca sa ruská vakcína proti koronavírusu  Sputnik V  podrobuje postupnému procesu skúmania v Európskej liekovej agentúre (EMA), ktorá dáva odporúčanie na používanie vakcíny v krajinách Európskej únie.

V polovici apríla odcestuje delegácia Emy do Ruska na inšpekciu výrobných zariadení Sputnika V. Je to nezvyčajný krok, ktorý agentúra doposiaľ neurobila pri žiadnej inej vakcíne proti koronavírusu pred jej schválením v Európskej únii.
Sputnikom sa očkuje už vo vyše 50 krajinách sveta

Aj bez centrálneho schválenia sa vakcínou Sputnik V očkuje už v Maďarsku a čoskoro aj v Rakúsku. Vakcína sa používa už vo viac ako 50 krajinách sveta. Má vyše 90-percentnú účinnosť, dodáva nemecký portál snanews.de.

Rakúsko oznámilo nákup milióna dávok Sputnika V. Je Kurz hlupák? Alebo sa predsa len mýli ŠÚKL?  
Takáto otázka ide na rozum asi mnohým, ktorí sledujú dianie na Slovensku v posledných týždňoch. ŠÚKL varuje, že ruská vakcína predstavuje nebezpečie a neodporúča jej aplikáciu. Presný opak si evidentne myslia v Rakúsku. Sputnik V totiž idú nakúpiť... Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | Petra Demková