Európsky súd pre ľudské práva prvýkrát rozhodoval o povinnosti očkovania. Verdikt vás prekvapí
10 | 04 | 2021 I Diana Zaťková
Európsky súd pre ľudské práva (ECHR) vôbec prvýkrát zvažoval otázku povinného očkovania. A rozhodnutie má veľké dôsledky pre tých, ktorí dúfajú, že sa vyhnú očkovaniu proti Covidu, informuje portál RT.




Európsky súd pre ľudské práva vo štvrtok rozhodol v súvislosti s kontroverzným rozhodnutím proti niekoľkým českým rodinám, ktoré odmietli dať svojim deťom povinné očkovanie. Rodičia sa odvolali proti pokutám, ktoré dostali, ako aj proti vylúčeniu detí z materskej školy.

Nerozhodovalo sa o vakcínach proti Covidu, ale o vakcínach proti deviatim chorobám ako osýpky, záškrt a hepatitída B. Tie sú podľa českých právnych predpisov pre deti povinné. 

Sudcovia hlasovali väčšinou 16 proti jednému, že nedošlo k „porušeniu“ Článku 8, práva na rešpektovanie súkromného života.

RTVS: Matovič s Orbánom dohodol, že Budapešť bude robiť skúšky našich vakcín Sputnik V
Igor Matovič doobeda oznámil, že cestuje do Budapešti, kde sa stretne s premiérom Viktorom Orbánom. To sa už stalo. Podľa informácií, ktoré oznámila vo vysielaní Slovenského rozhlasu verejnoprávna RTVS, minister financií dohodol s maďarským... Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | Michal Filek


Súd uviedol, že „v Českej republike bola očkovacia povinnosť silne podporená príslušnými lekárskymi autoritami“ a s cieľom „chrániť sa pred klesajúcim trendom v miere očkovania u detí“.

Vylúčenie detí z predškolského zariadenia bolo v tomto prípade podľa súdu "nevyhnutné v demokratickej spoločnosti ". A to aj napriek tomu, čo súd nazval „stratou dôležitej príležitosti na rozvoj ich osobnosti“. Súd tiež poznamenal, že deťom bolo neskôr umožnené nastúpiť na základnú školu napriek tomu, že neboli očkované.
Problém lekárskej etiky

Povinné očkovanie je jedným z najnáročnejších problémov v celej lekárskej etike a jednoznačne neexistuje jednoznačné riešenie. Dilema vychádza zo skutočnosti, že niektoré vakcíny nielen chránia jednotlivca, ale prispievajú k stádovej imunite, a tým chránia celú populáciu.

Kremeľ: Odmietnutie Slovenska neovplyvní dôveryhodnosť vakcíny Sputnik V
Kremeľ sa domnieva, že odmietnutie Slovenska zaregistrovať vakcínu Sputnik V nijakým spôsobom nenarúša dôveryhodnosť ruskej vakcíny v Európskej únii. Uviedol to v piatok na brífingu v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | tasr


ECHR uviedol ochranu ostatných ako hlavné odôvodnenie vylúčenia českých detí z predškolského zariadenia.

Existuje však tiež otázka neodňateľného práva každého človeka odmietnuť lekárske ošetrenie. Považuje sa za jedno z najzákladnejších práv týkajúcich sa telesnej autonómie a v prípade vývoja genetických terapií aj samotnej našej podstaty.
Vynútené očkovanie?

Je ťažké nevyvodiť závery o tom, čo tento precedens znamená pre vakcíny proti Covidu. Doteraz sa vo väčšine krajín príliš nepresadzovalo, aby bolo očkovanie proti Covidu povinné.

Matovič klame, Sputnik V sme testovali na Krajčího žiadosť, tvrdí Biomedicínske centrum SAV
09 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva však teoreticky všetko mení. Znamená, že európske krajiny by mohli prinútiť svojich občanov nechať sa očkovať proti Covidu. A to na základe dosiahnutia stádovej imunity.

Tento rozsudok by mohol rozdúchať plamene polemík, ktoré sa doteraz sústreďovali hlavne na takzvané očkovacie pasy. Ich zavedenie bolo potvrdené pre všetky druhy verejných miest a podujatí, ako aj pre medzinárodné cestovanie.

"Každým dňom zase prebúravame nové dno," píše dátový analytik Richard Kollár a hlási sa k ratlíkom
"Každým dňom zase prebúravame nové dno. Chápem, že voličský rybník v istej časti politického spektra je veľký. Ale kto by volil Harabina či Danka do parlamentu? Kto by ho chcel mať na stoličke ministra financií?" pýta sa Richard... Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | Ivan Brožík


Aj keď technicky by za odmietnutie očkovania neexistoval žiadny „trest“, očkovacie pasy v zásade diskriminujú neočkovaných. Sú vylúčení z vecí, na ktorých by sa pred Covidom mohli slobodne zúčastniť.
Nový normál

Rozhodnutie ECHR proti českým rodinám mohlo byť kedysi šokujúce, v súčasnej situácii to však neprekvapuje.

Nie je to tak dávno, keď nás politici ubezpečili, že na ľudí nebude nikdy vyvíjaný žiadny neprimeraný tlak. Rýchly posun vpred o pár mesiacov a vakcínové pasy vyzerajú ako nový normál.

Je tu strašiak krvných zrazenín, no ľudia sa aj tak v rade na AstraZenecu predbiehajú, tvrdí Szalay
Európska lieková agentúra (EMA) už definitívne potvrdila, že vakcína od spoločnosti AstraZeneca môže spôsobiť krvné zrazeniny. Šanca, že sa vám to stane, je síce extrémne nízka, ale existuje. To, ako predísť zdravotným problémom po očkovaní... Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | Diana Zaťková