Matovič klame, Sputnik V sme testovali na Krajčího žiadosť, tvrdí Biomedicínske centrum SAV
09 | 04 | 2021 I Diana Zaťková
Skúšky vakcíny Sputnik V realizovalo centrum na základe písomnej žiadosti bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Slová Matoviča teda nie sú pravdivé, informuje portál Aktuality.sk.







Biomedicínske centrum SAV (BMC SAV) sa dôrazne ohradilo voči vyjadreniam ministra financií Igora Matoviča, ktoré odzneli na dnešnej tlačovej besede, a ktoré podľa nich nie sú pravdivé.

Matoviča začal útočiť na slovenský Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL) a podržal stranu Rusom. Podľa expremiéra sa Rusi cítia mimoriadne poškodení a rozčarovaní a on ich plne chápe.

„Samotný ŠÚKL veľmi dobre vie, že vakcíny na území EÚ môže posudzovať len laboratórium v sieti OMCL. Bohužiaľ, slovenský ŠÚKL zveril posúdenie neregistrovanému laboratóriu a výsledky z tohto laboratória zaplavili celý svet a mimoriadnym spôsobom to narušilo reputáciu vakcíny Sputnik V v celosvetových médiách,” vyhlásil Matovič.

Škandál! Sputnik pôjde Maďarom a nám pokuta
Medzinárodná hanba, vrátenie vakcíny a ešte k tomu sankcie! S takou pompou dovezená vakcína Sputnik na Slovensko dosiaľ leží v skladoch. Dlho tam však nezostane. Rusi žiadajú o jej vrátenie a chcú vyvodzovať sankcie kvôli jej skúmaniu v slovenskom... Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | Diana Zaťková



Žiadosť z ministerstva zdravotníctva

Centrum vo svojom stanovisku píše, že skúšky vakcíny Sputnik V realizovali na základe písomnej žiadosti bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího zo dňa 5. 3. 2021. Následne bol uzavretý zmluvný vzťah so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) dňa 10. 3. 2021.

„Osem zo štrnástich skúšok bolo realizovaných v Biotechnologických laboratóriách BMC SAV, ktoré sú registrované v európskej databáze EudraGMP a certifikované na vykonávanie mikrobiologických, chemických a biologických skúšok liekov (certifikát č. SK/002V/2020)," píše sa v stanovisku.

Profesionál Dmitriev musel s Matovičom zamiesť za pár minút, tvrdí Bošňák
Včera si bol náš minister financií v Moskve poklebetiť s Kirillom Dmitrievom o osude vakcíny Sputnik V, ktorá je na Slovensku. Presne s tým, s ktorým pred časom celý kontrakt na 2 milióny vakcín dohodol. Nielen, že vyjednal pokutu ale urobil aj... Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


"O tom, že ďalších šesť skúšok bude uskutočnených vo vedeckých laboratóriách Virologického ústavu BMC SAV, bolo vopred upovedomené Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky aj ŠÚKL,“ tvrdí biomedicínske centrum.



„O tom, že výsledky doteraz uzavretých skúšok boli v súlade s normatívnou dokumentáciou výrobcu, už ŠÚKL verejnosť informoval. Naše výsledky teda nijako nemohli poškodiť reputáciu výrobcu,“ uzatvára centrum.

Matovičovi sa nedarí na čo siahne a zúri. Čaká nás ďalšia koaličná kríza?
Expremiér Matovič sa vrátil na sociálne siete v plnej sile. A hneď na úvod nazval pravdepodobne koaličných partnerov idiotmi. Čaká nás ďalšia koaličná kríza? A bude opäť kvôli Sputniku? Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | Diana Zaťková