„Nehoda“ v Suezskom prieplave bolo posledné varovanie USA pre Čínu a Rusko (Sergej Latyšev)
30 | 03 | 2021 I Imrich Kovačič

Komentár Sergeja Latyševa (Tsargrad.tv)


 „Vojna na dennom poriadku“. USA ukázali Číne a Európe, že môžu kedykoľvek ochromiť ich obchod.


Aby ste sa dostali k najdôležitejším tajomstvám, nie je nutné mať špióna v tábore nepriateľov. K tomu zvyčajne postačuje dôkladná analýza informácií dostupných vo verejnej sfére.

Prípad so zablokovaním Suezského prieplavu, ktorý postavil do pozoru celý svet, môže slúžiť ako živá ilustrácia tejto zásady. Aby ste pochopili, o čo išlo, kto a prečo zorganizoval tento údajne úplne náhodný incident, musíte len trochu premýšľať.

Stačí len spojiť základné informácie o tomto incidente s najdôležitejšími politickými udalosťami, ktoré sa odohrávajú súčasne. Potom všetko okamžite zapadne na svoje miesto.

Rusko versus USA - aké šance majú v prípadnom horúcom konflikte v Európe
Švédsky Aftonbladet je v krajinách Škandinávie jeden z najčítanejších denníkov. Najnovšie priniesol úvahy o tom, proti čomu bude Západ (USA a NATO) schopný odporovať v prípade útoku zo strany Ruska. Čítať ďalej
30 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Čo sa naozaj stalo v Suezskom prieplave

Venujte prosím pozornosť všetkým podrobnostiam! Minulú stredu obrovská japonská kontajnerová loď prevádzkovaná taiwanskou spoločnosťou preplnená nákladom z Číny do Európy úplne „náhodne“ zablokovala južnú časť Suezského prieplavu.

Táto časť prieplavu zabezpečuje 12 % svetového obchodu. Hlavne z Európy a arabských krajín do Číny a naopak. Stalo sa to na mieste, kde nie sú dvojité vodné cesty. Pred zablokovaním kanála kapitán kontajnerovej lode podnikol veľmi zvláštne manévre. Na grafe sa podobajú na „mužské genitálie“.

Operátor lode Ever Given tvrdí, že ide o „čistú náhodu“. Blokovanie ale prebehlo s „chirurgickou“ presnosťou. Nikto z členov posádky kontajnerovej lode nebol zranený. Loď nebola poškodená a ani vodná plocha znečistená. Prevádzkovateľ uviedol, že príčinou incidentu bol „náhly vanúci vietor“. Po ňom sa obrovská loď
Ruský kozmonaut svetu ukázal, ako vyzerá zablokovaný Suezský prieplav z Medzinárodnej vesmírnej stanice (FOTO)
Ruský kozmonaut Sergej Kud-Sverčkov na svojom Instagrame zverejnil fotografie z vesmíru. Ukazujú, ako vyzerá obria kontajnerová loď Ever Given, ktorá blokovala Suezský prieplav, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 03 | 2021 | Marek Molnár
Ruský kozmonaut svetu ukázal, ako vyzerá zablokovaný Suezský prieplav z Medzinárodnej vesmírnej stanice (FOTO)
Ruský kozmonaut Sergej Kud-Sverčkov na svojom Instagrame zverejnil fotografie z vesmíru. Ukazujú, ako vyzerá obria kontajnerová loď Ever Given, ktorá blokovala Suezský prieplav, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 03 | 2021 | Marek Molnár
o provu a kormu na opačných brehoch.

Rusko má ďalší model stíhačky generácie 4 ++. Predstavili nový model MiG-35S (VIDEO)
Rusko oznámilo, že jeho prvé kusy stíhačiek MiG-35S sú pripravené na testovanie. Prečo však Rusko potrebuje ďalšiu stíhačku generácie 4 ++ a nestane sa MiG-35S konkurentom pre Su-35? Čítať ďalej
30 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič


Vďaka tomu sa na hlavnej vodnej ceste sveta vytvorila „zátka“, do ktorej spadli desiatky obrovských tankerov a nákladných lodí. Celkovo asi 200 plavidiel. Uviazlo v ňom viac ako 6,3 milióna barelov ropy vrátane ruskej. Minimálne za 400 miliónov dolárov.
Symbolických 6,66 miliónov dolárov straty za minútu blokácie

Po
Suezský prieplav je už opäť uvoľnený
Jedna z najväčších lodí na svete bola v pondelok po takmer týždňovom odstavení uvoľnená z uviaznutia v Suezskom prieplave, informuje USA Today. Čítať ďalej
29 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič
Ever Given z plytčiny bude normálny pohyb obnovený až za niekoľko týždňov. Podľa agentúry Bloomberg sú denné straty z dôvodu zablokovaného kanála rádovo 9,6 miliárd dolárov. Každá minúta „najdrahšej dopravnej zápchy“ v histórii stála a dobre si všimnite to číslo, dobre známe symbolických 6,66 milióna dolárov.

Skrátka, „fúkal vietor“. A ten len tak sfúkol 400-metrové plavidlo, široké 59 metrov a s nosnosťou asi 224-tisíc ton. A s takými, dalo by sa povedať, epochálnymi dôsledkami. A to na takom mieste Suezského prieplavu, kde to zákonite znamená jeho úplné zablokovanie. Tých, ktorí tomu veria, môžno iba ľutovať. Hlavu zrejme používajú len ako nástroj na prijímanie potravy.
Čo sa súčasne stalo vo svetovej politike

Je zrejmé, že keďže vyššie uvedená verzia je očividne pochybná, mali by ste nájsť skutočné vysvetlenie toho, čo sa stalo. Jediným spôsobom, ako to urobiť, je pozrieť sa na to, čo sa nedávno stalo vo svetovej politike. Kto má z udalosti úžitok a kto naopak oči pre plač.

Záhada "stratenej" ponorky Čiernomorskej flotily je objasnená, velenie NATO však vydesené (video)
Uprostred ostrého cvičenia námorných síl USA, NATO a Rumunska sa veliteľom a napokon aj Pentagonu zrazu z "dohľadu" stratila ponorka ruskej Čiernomorskej flotily B - 237 "Rostov na Done." Viac ako sedem dní ju nikto nevedel nájsť, dokonca ani... Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Ivan Brožík


Poslednými významnými udalosťami na svetovej scéne sú americko-čínske rozhovory v Anchorage na Aljaške. Tie sa skončili úplným neúspechom. Vzťahy medzi týmito oboma krajinami boli dôkladne zničené. Potvrdil to na nedávnej tlačovej konferencii v Bielom dome i americký prezident Joe Biden, ktorý uviedol, že Washington nedovolí, aby sa Čína stala najväčšou mocnosťou na svete. Toto je prvá vec.

Po druhé. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uskutočnil návštevu Číny. Počas nej čínske úrady oficiálne potvrdili, že rusko-čínska zmluva o dobrom susedstve, priateľstve a spolupráci uzavretá pred 20 rokmi sa nielen že predĺži, ale že sa  naplní novým obsahom. Pod narastajúcim tlakom USA sa obe suverénne krajiny skutočne vydali na cestu vytvorenia protiamerického spojenectva. A to v reakcii na vytvorenie protiruského a protičínskeho spojenectva zo strany USA a „demokratických“ krajín.

Po tretie. Čína na konci roku 2020 po prvý raz v moderných dejinách zbavila USA titulu hlavného obchodného partnera v obchode s Európskou úniou. Práve kvôli Suezskému prieplavu.

Po štvrté. Napätie čínsko-taiwanských vzťahov sa naďalej stupňovalo v dôsledku príprav Taiwanu na vyhlásenie samostatnosti od Číny s podporou USA. Peking to vidí ako akt separatizmu vyžadujúci použitie vojenskej sily.

Britská tlač: „Putinove nadzvukové rakety sa môžu dostať do Spojených štátov za pár minút“
"Nové Putinove nadzvukové rakety Zirkon sa môžu do Spojených štátov dostať za pár minút. S takýmito zbraňami zasiahne ruský prezident na planéte čokoľvek. Protireakcia je takmer nemožná." píše britský Daily Expres. Čítať ďalej
29 | 03 | 2021 | Ivan Brožík


Premena Číňanov na Taiwane na „Taiwancov“ a samotného ostrova na „nepotopiteľnú lietadlovú loď“ USA je pre Peking niečo neprijateľné. Asi ako pre Rusko americká flotila vo vodách blízko
Napätie v Čiernom mori rastie, USA a NATO sa pripravujú na inváziu na Krym
04 | 12 | 2020 | Diana Zaťková
. Čínskou odpoveďou na to bude určite blokáda Taiwanu. Bude sa snažiť dostať k moci jej naklonené sily. A to bývalých nepriateľov z Kuomintangu. Do úvahy prichádza i priame vylodenie čínskych vojsk na ostrove.

Po piate. Čína otvorene provokovala USA nielen v Európe, ale aj na Blízkom východe. S perspektívou nahradenia Američanom naklonených vládnucich kruhov. Spúšťačom blokovania Suezského prieplavu mohli byť práve udalosti súvisiace s týmto posledným bodom.
Dva kľúčové momenty

V dňoch 24. až 31. marca je na návšteve Európy čínsky minister obrany Wei Fenghe, ktorý z krajiny cestuje len zriedka. Navštívi postupne Maďarsko, Srbsko, Grécko a Severné Macedónsko. Dve z krajín na tomto zozname sú dlhoročnými členmi NATO a tiež členmi EÚ.

Čínsky minister je prijímaný na najvyššej úrovni. Wei Fenghe v Belehrade varoval, že Čína nedovolí opakovať udalosti, ku ktorým došlo počas bombardovania Juhoslávie vojskami NATO v roku 1999. Počas neho „Američania“ zasiahli i veľvyslanectvo Číny v Belehrade. Medzi obeťami boli i čínski diplomati a novinári. Čínsky minister obrany, ktorého možno považovať za priameho posla prezidenta Si Ťin-pchinga, navštívil miesto tragédie so slovami: „Čínska armáda nikdy nedopustí, aby sa opakovala táto smutná história. Čína je odhodlaná a schopná brániť svoje národné záujmy“. A najzaujímavejšie je, že všetky tieto čínskym ministrom navštívené krajiny majú svoj takzvaný „vlastný Taiwan“. Sú nimi Zakarpatsko, Kosovo, či severný Epirus.

Goebbelsova cesta - prečo NATO klame, pýta sa ruské ministerstvo zahraničných vecí
"Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg klame, keď tvrdí, že Rusko odmieta viesť dialóg." Vyhlásila za ruské ministerstvo zahraničných vecí Maria Zacharová. Čítať ďalej
29 | 03 | 2021 | Ivan Brožík


Približne v rovnakom čase zároveň čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi organizuje týždňové turné po Blízkom východe. Po Saudskej Arábii, Turecku, Iráne, Spojených arabských emirátoch, Bahrajne a Ománe.

Počas tejto návštevy Peking predložil neočakávanú iniciatívu pre Blízky východ. Päť princípov riešenia konfliktu v regióne. Wang Yi oznámil, že Čína je pripravená viesť priame rozhovory medzi Palestínou a Izraelom. Teda konferenciu o bezpečnosti v Perzskom zálive.

Vo svojich prejavoch sa čínsky minister dotkol situácie v Sýrii, vojny v Jemene a ďalších aktuálnych tém. Toto je priama výzva pre záujmy USA v tomto regióne. Peking zrejme nejako dospeje k dohode s Moskvou. Rusko hrá totiž v regióne dôležitú úlohu. Odborníci v tejto udalosti jednomyseľne videli „politický príchod“ Číny do regiónu a „aktiváciu jej politiky na Blízkom východe“.

Možno predpokladať, že čínski predstavitelia týmito vzletnými frázami skúmali nálady vládnucich kruhov krajín Európy a Blízkeho východu a Iránu, ktorí majú záujem o dobré vzťahy s Pekingom. Cieľom bolo zistiť, ako sa budú správať, ak dôjde k „určitým prekvapeniam“.

Biden sa svojimi útokmi na Rusko a Čínu prerátal. Posúva Peking a Moskvu bližšie k sebe (Tom Fowdy)
Názor Toma Fowdyho (Russia Today) Čítať ďalej
28 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

A čo je výsledok

Zo všetkého vyššie uvedeného vyplýva jednoduchý logický záver. Suezský prieplav bol zablokovaný zámerne. Hovoríme o americko-taiwanskej provokácii. Taiwan a USA mali motívov viac ako dosť. Samotný Taiwan by si to nikdy netrúfol.

Toto je, dalo by sa povedať, posledné varovanie z Washingtonu zaslané na niekoľko adries naraz. Po prvé Čína: „Nemôžete neposlúchnuť USA a brúsiť si zuby na Taiwan. Priateliť sa s Ruskom a liezť na Blízky východ“.

Po druhé, Európa: „Na koho ste sa to obrátili? Všetok váš hlúpy obchod s Čínou visí na vlásku. Môžeme ho kedykoľvek zablokovať“. Po tretie, Rusko: „
Rusko a Čína v rámci finančnej bezpečnosti znižujú závislosť na Západe
27 | 03 | 2021 | Diana Zaťková
Rusko a Čína v rámci finančnej bezpečnosti znižujú závislosť na Západe
27 | 03 | 2021 | Diana Zaťková
vás vyjde draho. Vaše dodávky ropy do Číny cez Suezský prieplav môžu byť kedykoľvek zastavené“. A samozrejme ide aj o varovanie pre krajiny Blízkeho východu: „Nerobíme si žarty. Za vaše triky s Čínou vás v plnej miere potrestáme“.
Záver: Všetko je jasné

Stručne povedané. Táto provokácia USA uskutočnená s pomocou krajín na nich závislých je zjavne načasovaná tak, aby sa kryla s neúspechom americko-čínskych rozhovorov v Anchorage, Lavrovovou pracovnou návštevou Číny a návštevou čínskych ministrov na Blízkom východe a v Európe. Všetko to do seba zapadá. A všetko je jasné.

Civilná loď v Sueze bez jediného výstrelu vyradila na týždeň celú slávnu 6. námornú flotilu USA
Americké námorníctvo čelilo nečakaným problémom s činnosťou 6. flotily v dôsledku zablokovaného Suezského prieplavu. Pentagón tak na sedem dní stratil kontrolu nad jednou z najhorúcejších geopolitických oblastí sveta. Čítať ďalej
30 | 03 | 2021 | Ivan Brožík