Rusko versus USA - aké šance majú v prípadnom horúcom konflikte v Európe
30 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Švédsky Aftonbladet je v krajinách Škandinávie jeden z najčítanejších denníkov. Najnovšie priniesol úvahy o tom, proti čomu bude Západ (USA a NATO) schopný odporovať v prípade útoku zo strany Ruska.


Dnešok je najnebezpečnejším okamihom, varujú švédski vojenskí analytici. Tradične už dlhé roky čakajú na ruský útok. Rusko zas buduje prevahu nad silami NATO v Európe. Popritom mnoho európskych armád je stále v zlom stave. Odborníci sa snažili zistiť mieru rizika pre Európanov v prípade vojny. Analýzu prevzal nami citovaný  portál vpk.name.

NATO označilo Rusko za hrozbu
NATO označilo Rusko za hrozbu pre euroatlantickú bezpečnosť, vyplýva to zo spoločného vyhlásenia ministrov zahraničia aliancie. Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Ruská prevaha v Pobaltí

"Rusko si zachováva výhodu na pevnine a najnovšie aj na hladine v regióne Baltského mora. Počas simulovanej vojny v Pobaltí Rusko za pár dní porazilo pobaltské štáty NATO. Malé sily Západu, ktoré boli v tom čase k operatívnej dispozícii, s tým nemohli nič urobiť." Tvrdia Švédi.
Nový scenár tak skoro nebude

Vzhľadom na tento výsledok je nový vojnový scenár neočakávaný. Tento názor podľa vpk.name prezentuje švédsky Výskumný ústav obrany vo svojej najnovšej správe. Simulácia ukázala, že rovnováha síl medzi Ruskom a NATO je na severe Európy relatívne stabilná.

"Ak vezmeme do úvahy iba operácie v Pobaltí, potom, áno, Rusi majú stále veľkú výhodu. Predovšetkým na súši. (Vo svetle poznatkov o nových plavidlách Severnej flotily a ich vyzbrojení raketami Zirkon aj na mori - pozn. red. HD.)  Ak sa Rusom podarí ich využiť dostatočne rýchlo, potom výsledok bude pre Západ nedobrý." Povedal pre Aftonbladet Krister Pallin, jeden z autorov štúdie. "Zároveň sa však situácia pre NATO zlepšuje. Ak posilňujete techniku v oblasti, zásobujte sa určitou muníciou vopred a nacvičujete intenzívne operácie, bude šanca spojencov oveľa vyššia “.

Rusko predstavuje pre Západ existenčnú hrozbu. Tú musí NATO eliminovať, tvrdí veliteľ aliancie
26 | 02 | 2021 | Diana Zaťková

Chronická nadradenosť

Vojenské zdroje NATO sú celkovo principiálne nadradené nad všetkým ruským. Samotné USA vynakladajú na obranu sedemkrát viac ako Rusi a všetky ostatné krajiny NATO (s výnimkou USA) trikrát viac.

"Ale Rusko má stále prevahu. Najmä pokiaľ ide o bojovú pohotovosť." Tvrdí švédska štúdia.

Podľa Výskumného ústavu obrany vo Švédsku bude Rusko schopné za týždeň zhromaždiť a vyslať do severnej Európy od 51 do 68 mechanizovaných práporov. Kým NATO - spolu iba od 29 do 43.
Rusko má aj ďalšie výhody

- väčšie pozemné jednotky s ťažkými zbraňami a lepšou obranou a palebnou silou;

- viac delostrelectva, systémy pozemnej obrany a schopnosť viesť elektronický boj;

- Rusi sú bližšie k hraniciam svojej krajiny, takže je pre nich jednoduchšie získať posily.

"V porovnaní s Ruskom sa odhaduje, že západná vojenská aliancia má menej formácií vycvičených a vybavených na konflikty vysokej intenzity. Ich práca je tiež horšie koordinovaná, pretože sa nachádzajú v rôznych krajinách a podliehajú rôznym príkazom." Pripomína Aftonbladet.

NATO sa usiluje o Kaliningradskú oblasť. Rusko nasadzuje novú delostreleckú divíziu!
Baltská flotila vytvára novú divíziu divíziu v reakcii na rozširovanie vojsk NATO, Moskva tak reaguje na kroky NATO na hraniciach s Kaliningradskou oblasťou. Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Ivan Brožík

Sebaklam NATO

NATO už tradične ospevuje svoje "tromfy". Aliancia má výhodu na mori a predovšetkým vo vzduchu. Lenže to už dávno nie je pravda.

Podľa niektorých odhadov až 80 percent celkovej palebnej sily Západu pochádza z letectva. Avšak to v súčasnosti nemá žiadnu obrannú možnosť ani schopnosť proti ruským raketám najnovšej generácie. Tie majú takú nadzvukovú rýchlosť, že po odpálení aj na veľkú vzdialenosť môžu zasiahnuť lietadlo nepriateľa ešte vo fáze vzletu.
Hlavná vec je rýchlosť

"Rusko má veľa pozemných systémov protivzdušnej obrany, ktoré budú musieť byť potlačené, aby bolo možné plne využiť výhody leteckej obrany NATO. Otázkou je, či izolované a často príliš ľahké sily NATO v Pobaltí vydržia nápor dosť dlho na to, aby letectvo zasadilo rozhodujúci úder." Tvrdia odborníci zo Švédska.

"Všetko sa udeje rýchlo - možno tak rýchlo, že lietadlá NATO nebudú mať čas začať prijímať opatrenia proti ruským pozemným silám,“ vysvetľuje pre Aftonbladet, ktorý cituje náš zdroj vpk.name Christer Pallin.
Prevaha zo vzduchu

Podľa švédskych odhadov budú ruské lietadlá schopné vykonávať dve alebo tri bojové misie denne. "Západné" lietadlá budú kvôli veľkej vzdialenosti od zóny konfliktu schopné iba jedného bojového letu za deň. Výhoda Západu vo vzduchu je preto iba iluzórna, pripomína švédsky Aftonbadet.

(Medzititulky red. HD.)

Chystá sa NATO zaútočiť na Rusko? (Konštantín Sivkov)
Komentár Konštantína Sivkova (Life.ru) Čítať ďalej
04 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD