Rusko a Čína v rámci finančnej bezpečnosti znižujú závislosť na Západe
27 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Ruský minister zahraničia tvrdí, že peniaze pohybujúce sa medzi Moskvou a Pekingom je potrebné lepšie chrániť pred nepriateľskými štátmi. Taktiež skonštatoval, že sa čoskoro bude čoraz viac využívať platobný systém, ktorý bude konkurovať západným alternatívam, informuje portál RT.




Sergej Lavrov na tlačovej konferencii so svojím čínskym náprotivkom uviedol, že systém finančných správ Banky Ruska podporí zvyšujúce sa objemy obchodu medzi týmito dvoma krajinami. „Naše príslušné daňové úrady, finančné oddelenia a centrálna banka rozšíria svoje aplikácie,“ uviedol diplomat.
Ochrana vzťahov

Lavrov tvrdil, že Rusko a Čína urobia všetko pre to, aby zabránili vystaveniu vzťahov medzi Moskvou a Pekingom „voči všetkým hrozbám zo strany národov, ktoré sú voči našim krajinám neprívetivé“.

Systém známy ako SPFS je navrhnutý tak, aby umožňoval finančným inštitúciám navzájom komunikovať. A udržiavať tok transakcií. Často sa považuje za analógiu k SWIFT. Medzinárodného platobného systému západnej výroby, prostredníctvom ktorého sa každý deň pohybuje viac ako 30 miliónov správ.

Počty kresťanov v Rusku klesajú. Medzi mladými je populárnejší islam
Nový prieskum verejnej mienky WCIOM odhalil, že viera v kresťanského Boha v Rusku klesá s každou generáciou. V krajine sa zvýšil počet ateistov a, čo je zarážajúce, najmä u mladých vzrastá popularita moslimskej viery, informuje portál Russia... Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Aj keď ruská centrálna banka patrí medzi tie, ktoré sú zastúpené v kontrolnom paneli nad spoločnosťou SWIFT, v USA a EÚ sa neustále vyskytujú výzvy na vyradenie krajiny zo siete v rámci eskalácie napätia.

Existuje precedens, pretože podľa pravidiel uložených v Bruseli bol Irán už zo systému vyradený. Prevádzkovatelia poznamenávajú, že keďže je spoločnosť SWIFT založená v Belgicku, musí dodržiavať rozhodnutia EÚ.

Pozor! Opäť sa pripravte na nedostatok WC papiera. Blokáda Suezského prieplavu má aj takýto dopad
27 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


V roku 2019 vtedajší premiér Dmitrij Medvedev uviedol, že zablokovanie prístupu Ruska k platobnému systému by „bolo v skutočnosti vyhlásením vojny - napriek tomu sa o tom diskutuje“. Predchádzajúce kampane na uvalenie tvrdých sankcií prostredníctvom finančných inštitúcií sa však nenašli podporu vo Washingtone ani Bruseli. Pripúšťalo sa, že by to malo potenciálne vážne dôsledky pre globálne trhy a západné spoločnosti.

V pondelok Lavrov v rámci svojej návštevy najvyšších vyslancov Pekingu uviedol, že „USA vyhlásili, že ich poslaním je obmedziť možnosti technologického rozvoja Ruskej federácie a Čínskej ľudovej republiky. Musíme upustiť od používania západných kontrolovaných medzinárodných platobných systémov," dodal.

Alternatíva k blokovanému Suezskému prieplavu? Ruské Arktické more
27 | 03 | 2021 | Diana Zaťková