Tri najhoršie týždne Matovičovej vlády
27 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Štvrtý týždeň trvajúca vládna kríza, v ktorej koaličné strany riešili demisiu premiéra Igora Matoviča a ministra hospodárstva Richarda Sulíka, sa môže skončiť aj tak, že v nej napokon ostanú obaja, konštatuje denník SME.




Hoci šéf SaS Sulík iba vo štvrtok vyhlásil, že v rokovaniach nebude SaS pokračovať dovtedy, kým Matovič neodíde z postu premiéra, v piatok sa opäť koaličné strany stretli vo štvorici. Naposledy sa rozišli s tým, že sa na riešení krízy nedohodli.

OĽaNO odmieta, aby sa Sulík vrátil do zrekonštruovanej vlády. Sulík zase nástojí na tom, aby vo vláde ostal, ak v nej bude aj Matovič. Líder OĽaNO totiž prišiel s nápadom, že ak podá demisiu ako premiér, vo vláde ostane ako vicepremiér pre boj s korupciou.

No ako sa vlastne táto už 23 dní trvajúca vládna kríza začala? Denník SME zmapoval zlomové okamihy.
2. marca

Všetko sa začalo stanoviskom strany Za ľudí, ktoré vydali v stredu 2. marca. Bolo to deň po tom, čo premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí z OĽaNO vítali na košickom letisku ruskú neregistrovanú vakcínu Sputnik. Šlo o tajný nákup, použitie Sputnika V pri tom strana Za ľudí na vláde vetovala.

"Heger je pre Matoviča ideálna náhrada. V ničom ho totiž neprevyšuje," tvrdí politológ
V prípade rezignácie premiéra Igora Matoviča je zatiaľ najhorúcejším favoritom na tento post súčasný minister financií a zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger. Ten má za sebou už aj „krst ohňom” v podobe ostrej politickej diskusie s... Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Svoj odchod z koalície okamžite ohlásil poslanec Za ľudí a šéf parlamentného európskeho výboru Tomáš Valášek. K strane Veroniky Remišovej sa pridala aj SaS a Sulík zvolal vedenie strany.

Minister zahraničných vecí a dovtedy zdržanlivý diplomat Ivan Korčok (nom. SaS) vítanie ruských vakcín ostro kritizoval. „V tomto momente to už nie je len vakcína. Je to nástroj v hybridnej vojne,“ povedal.
3. marca

Necelý rok od zostavenia vlády dve menšie strany Za ľudí a SaS začali otvorene žiadať jej rekonštrukciu. Konkrétne výmenu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího ale aj zmenu na poste premiéra. Kritizovali spôsob, akým v krajine vládne.

Kotleba: „Táto vláda bude stáť pred súdom za vlastizradu, za pokusy na ľuďoch a genocídu“
„Ani počas tohto týždňa nezačali účinne liečiť ľudí chorých na koronu. Nezmenili liečebné protokoly pre týchto ľudí. Ani počas tohto týždňa, v ktorom si našli čas iba na svoje politické naťahovačky, neurobili nič pre zlepšenie života ľudí na... Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Robert Bačinský


"Igor Matovič si za rok vládnutia proti sebe poštval prakticky všetkých – médiá, prezidentku, koaličných partnerov aj širokú verejnosť," vyhlásil Sulík.

"Rišo, Veronika, plne si uvedomujem, že sme nakúpili Sputnik proti vašej vôli a že hlboko nesúhlasíte s tým, že som bol na košickom letisku," prihováral sa premiér koaličným partnerom vo videu zverejnenom na facebooku. Hoci to SaS a Za ľudí kritizovali štýl Matovičovho vládnutia, on konflikt v koalícii prezentoval iba ako spor o Sputik.
10. marca

O svojich požiadavkach prvý raz prehovorila Sme rodina. Prekvapivo si vypýtali podporu rozsiahleho sociálneho balíčka. Inak sa Sme rodina vyhrážala odchodom z koalície.

SNS vyzýva Fica a Pellegriniho, aby iniciovali hlasovanie o dôvere premiérovi
Mimoparlamentná SNS vyzýva šéfa Smeru-SD Roberta Fica a lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho, aby bezodkladne iniciovali mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR na vyslovenie nedôvery premiérovi. Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | tasr

12. marca

Strany sa zhodli na odchode ministra zdravotníctva Krajčího, no Matovič stihol zorganizovať vlastnú tlačovú konferenciu, na ktorej kritizoval SaS a Za ľudí a demisiu ministra zdravotníctva nazval "rituálnou obeťou".

Bez dohody s koaličnými partnermi oznámil, že Krajčí na svojom poste ostane dovtedy, kým sa nespustí očkovanie Sputnikom.

"Igor Matovič prakticky zrušil dohodu, ktorú sme týždeň tvorili," vyhlásil šéf SaS po Matovičovej emotívnej tlačovke. Oznámil, že rokovania sú na bode nula. Koalíciu pred pokračovaním krízy nezachránil ani fakt, že Krajčí skutočne demisiu podal.

Politologička Aneta Világi: „Matovič premárnil šancu, že odíde so cťou“
„Vzhľadom na to ako dlho sa táto kríza tiahne a ako prebieha, tak už premiér Igor Matovič premárnil možnosť, aby odišiel z postu premiéra so vztýčenou hlavou. A túto krízu ukončil so cťou,“ zhodnotila politologička z Univerzity Komenského Aneta... Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Robert Bačinský

14. marca

Veronika Remišová po prvý raz vyslovuje, že z vlády by mal spolu s Matovičom odísť aj minister hospodárstva a šéf SaS Richard Sulík. "Viem, že je to ľudsky nepríjemné, ale v tomto momente to vidím ako jediné riešenie,"" vyhlásila v relácii V politike TA3.
15. marca

Najkôr SaS na vlastnej tlačovke a neskôr samostatne Za ľudí verejne opäť žiadajú Matovičov odchod. SaS si stanovilo konkrétne ultimátum, že premiér musí podať demisiu do 24. marca. Inak odídu z vlády.

Za ľudí však bola z dvojice nespokojných strán tá, ktorá si ultimáta nekládla a komunikovala opatrnejšie.

Slovenské deti strávili počas pandémie v škole z roka len 28 dní, patríme k najhorším na svete
Vládna kríza nesmie podľa odborníkov zatieniť hľadanie riešení pre deti a dospievajúcich. Upozorňujú, že už dnes by školáci, rodičia a učitelia mali poznať presný plán návratu jednotlivých ročníkov do škôl, avšak taký plán... Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Ivan Brožík


Sulík ponúkol svoju stoličku ministra hospodárstva, ak by to bolo podmienkou na Matovičov odchod. Dokonca spomenul ako jedno z riešení také, aby vo vláde nesedel ani jeden z lídrov koaličných strán. To by znamenalo, že odísť by musela z ministerstva investícií aj Remišová.
17. marca

Líderka Za ľudí začala kritizovať za spôsob, akým o rekonštrukcii vlády rokuje Richard Sulík. Vyhlásila, že je ako "kamikadze" a "zabuchol si dvere", keď dáva premiérovi verejne ultimáta.

Deň predtým Sme rodina opäť prišla s prekvapivým krokom. Nečakane podal demisiu minister práce Milan Krajniak. Svoj odchod jasne nevysvetlil a nerozumela mu ani prezidentka Zuzana Čaputová.

Suchoba sa v telemoste z Dubaja polícii priznal ku kauze Očistec
Podnikateľ Michal Suchoba sa priznal pri sobotňajšom výsluchu ku kauze Očistec. Slovenská polícia vypočúva Suchobu cez telemost medzi Bratislavou a Dubajom, kde sa muž aktuálne nachádza. Tamojšia polícia zabavila Suchobovi cestovný pas, slovenská... Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

18. marca

Na večerné zasadnutie klubu Za ľudí prichádza Igor Matovič. Poslanci Za ľudí neverejne tvrdia, že v strane sa zhovárajú aj o koalícii zloženej z troch strán bez SaS. No hrozil by odchod poslancov.

Napokon sa v strane dohodli, že prioritou je pre ňu stále presadzovať štvorkoalíciu. "Keď si zahrajú mocenskú hru, že sa ulakomia na ďalšie tri ministerstvá, myslím, že je to vec, ktorú im voliči spočítajú," vyhlásila šéfka klubu SaS Anna Zemanová.
21. marec

Premiér Igor Matovič po prvý raz povedal, za akých okolností by bol ochotný odstúpiť. Ešte predtým však žiadal splnenie podmeinok od SaS a Za ľudí.

Čas pravdy a odplaty príde! Odkazuje rómsky kráľ Róbert I. premiérovi a poslancom OĽaNO
V parlamentných prieskumoch síce Igor Matovič doslova prepadol, no zdá sa, že v jednej skupine podporu stále má. Rómovia údajne stoja za ním, o čom majú svedčať aj ich vyjadrenia na facebookovom profile Podporujeme Igora Matoviča. Rómsky kráľ má... Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


Po prvý raz tiež zaznela požiadavka, že by sa SaS mala vzdať jedného zo svojich troch ministertiev. Podľa výsledku volieb z februára 2020 totiž podľa Matoviča SaS prislúchali dve ministerstvá, no OĽaNo im jeden rezort prepustili.

Od strany Za ľudí si vyžiadal odchod ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej aj odchod podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu. Neskôr sa ukázalo, že Matovič tiež chcel pre seba nový post vo vláde - vicepremiéra pre boj s korupciou.
23. marca

Prvýkrát v histórii Slovenska vyzvala úradujúca prezidentka na demisiu úradujúceho premiéra. „Je nevyhnutné, aby premiér svojou demisiou umožnil uzavretie dohody koaličných partnerov na rekonštrukcii vlády,“ vyhlásila Zuzana Čaputová.

"Aby vláda neumožnila ani individuálnu pastoráciu, je jednoducho veľká nehoráznosť,“ píše Ziolkovský
27 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

25. marca

Rokovania medzi SaS a OĽaNO sa zasekli na požiadavke, že chce vo vláde sedieť aj Matovič v kresle vicepremiéra. Mária Kolíková zo Za ľudí tvrdila, že takého kreatívne riešenie nikto zrejme nečakal. Sulík tento krok nazval "lacným chytráctvom".

Za ľudí už povedala, že jej bude stačiť, ak by Matovič vo vláde ostal, no nebol premiérom. Remišová zopakovala, že ak sa koaličná kríza nevyrieši do pondelka 29. marca, vo vláde nebudú pokračovať.

Medzitým z vlády odišli dohromady šiesti ministri vrátane všetkých z SaS a strana richarda Sulíka odišla zo štvorkoalície. "V oficiálnych rokovaniach budeme pokračovať až po tom, čo Igor Matovič podá demisiu," povedal Sulík. O novej vláde chcel hovoriť už s budúcim premiérom.

V piatok 26. marca sa opäť stretli všetky štyri koaličné strany.

Ako RTVS propagandisticky zavádza
To, že od nástupu Matovičovej zločinnej vlády slúži RTVS ako nekritický propagandistický amplión tohto zla za naše koncesionárske poplatky, iste už mnohí zaznamenali. Ale že nás bude vo svojom „najdôveryhodnejšom“ spravodajstve zavádzať zmesou... Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Gustáv Murín