Rok vládnej moci očami politológa: Najväčší lúzer je Matovič
21 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Od nástupu vlády uplynul rok. Krajinu sužujú pandémia a vážna koaličná kríza. Na riadenie štátu na čele s premiérom Igorom Matovičom sa pozreli odborníci - politológovia Miroslav Řádek a Radoslav Štefančík. 


Odborníkov sa pýtal portál 1puska.sk.

V prvom bloku odpovedí sa vyjadruje Miroslav Řádek.

O roku Matoviča

"Priznám sa, že mňa jeho politický štýl veľmi nezaskočil. Zároveň sa priznám, že som bol vždy jeho kritikom, lebo už jeho počínanie v parlamente pred 10 rokmi mi prišlo relatívne populistické. Pri jeho postave som si nikdy nenamýšľal, že by to bol človek skutočných politických riešení alebo by dokázal veci konštruktívne riešiť."

Právnička Judita Laššáková: Vykladači ústavy zaviedli do praxe nový pojem – menšinová vláda
Právnička Judita Laššáková žasne nad tým, ako sa do verejného priestoru dostávajú sprostosti, ktorým dávajú krídla "elitní" novinári. Tentokrát sa zamýšľa nad nonsensom „menšinová vláda“. Nič také totiž v ústave neexistuje, píše v statuse na... Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Robert Bačinský

O roku koalície

"Pokiaľ sa s jeho vládou skloňuje slovo chaos, alebo nekonzistentnosť, alebo nekonsenzuálnosť, tak moje očakávania naplnil v plnej miere. Je viac súčasťou konfliktov než riešení. Pri riešení veľkých problémov akou je koronakríza, je veľmi impulzívny. Zoberie si dajakú myšlienku do hlavy, povie si, ako to má byť a keď mu chce niekto oponovať, tak je ho schopný do krajnosti ignorovať."
Matovičova výrazná vlastnosť je útočnosť

"Útočnosť Igora Matoviča je vlastnosť, ktorá je výrazná. Doteraz sme ju mali možnosť najmarkantnejšie vidieť voči Robertovi Ficovi. Jeho útočnosť je do výraznej miery zameraná na médiá a konflikt vedie najmä s nimi. Útočnosť sa však prejavila aj na úrovni predsedu vlády, a to aj vo vzťahu k vedcom. Dlhodobo ignoroval ich názory."

"Keď prišiel s nápadom celoplošného testovania, tak tvrdil, že mu to poradili odborníci, ale už vtedy bolo niekoľko odvážlivcov, ktorí si dovolili namietať. Igor Matovič si však húdol svoje a poradili mu to odborníci. Keď sa novinári pýtali, že ktorí to boli, ich mená nezverejnil. Po niekoľkých mesiacoch sa potvrdilo, že tí odborníci neboli."
Je zodpovedný za pandemický stav, v akom sme

"Druhý príklad bol, keď epidemiológovia apelovali na to, že sa musia sprísniť opatrenia. Igor Matovič vtedy nepohol ani brvou, a dokonca sa prijali rozhodnutia bez jeho prítomnosti. Vtedy tie odborné hlasy úplne ignoroval. V akej sme teraz situácii je spôsobené aj jeho správaním v tomto čase."

"Celá situácia s koronou však nie je len jeho vizitkou, pretože mutáciám sme sa neboli schopní úplne brániť, pretože s tým podobne zápasia aj iné krajiny. My ten vírus nemáme pod kontrolou."

Vláda nevie robiť politiku, iba sa hádajú, myslí si Fico
Koalícia nedokáže vládnuť konsenzuálne, stavia svoju politiku na permanentných konfliktoch a vyvolávaní nenávisti. V diskusii na TASR TV to povedal predseda Smeru-SD Robert Fico s tým, že štyria koaliční partneri boli od začiatku odsúdení na... Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Sulík a Matovič

"Igor Matovič a Richard Sulík sa hašteria ako dvaja malí chlapci. Ak niekto hovorí, že Igor Matovič nie je konštruktívny a za všetko môže, tak treba dodať, že Richard Sulík nie je o nič konštruktívnejší. Týmito návrhmi Richard Sulík vracia Igorovi Matovičovi všetky rany a zároveň si elegantne nahráva vo svoj prospech politické body a preferencie. Ani Richard Sulík sa nemôže tváriť, že súčasný stav nie je jeho podielom."
Remišová a koalícia

"Keď si Veroniku Remišovú porovnám so zvyškom koalície, tak mne sa zdá omnoho principiálnejšia a kultivovanejšia. Stranu Za ľudí stále považujem za principiálnu a myšlienkovo a ideovo uchopenú. Treba zároveň povedať, že Remišová odišla od Matoviča po tom, čo ju ignoroval a nepovolil jej ani vstup do strany."

"Prostredie OĽaNO je veľmi netransparentné a veľmi sektárske. Ani dnes neviete, kto, kde a začo zodpovedá."

"Čo sa týka Richarda Sulíka netreba zabúdať, že on si vzal na kandidátku Matoviča, pretože mal sieť inzertných novín, a teda bola to reklama zadarmo. SaS si zrátala, že im to vie priniesť tak 2 až 3 percentá. Bola to vypočítavosť z oboch strán. Matovič sa však netajil tým, že má ambíciu vytvoriť si vlastnú stranu a Richard Sulík o tom vedel."

Ovláda slovenskú politiku nebezpečná sekta? Zlo má jasnú podobu!
Bývalý šéf SIS, aktuálne obvinený Vladimír Pčolinský, nedávno potvrdil, že predmetom záujmu tajných sú aj náboženské skupiny a sekty. Podľa jeho slov je problémom ich snaha dostať sa do riadiacich štruktúr štátu. Medzi našimi politikmi sú takí,... Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Gabriel Matta

Na rade je Sulík

"Richard Sulík mal vždy blízko k ekonomike, vždy sa venoval číslam. Rezort mu svedčí a keby sme mali parlamentnú nudu, tak by bol v pohode minister hospodárstva a vynikol by ako minister, ktorý je viac na strane podnikateľov. Tie jeho kilečká by boli zaujímavé. V tejto situácii však väčšia pridaná hodnota nie je."

"Osobne si myslím, že ten rezort je z liberálno-ekonomického hľadiska zbytočný a mal by byť dávno zrušený. Rovnako som vnímal pôsobenie aj predchádzajúcich ministrov. Ak by tento rezort zanikol, tak nikto by si to ani nevšimol."
Kollárova Sme rodina

"Za prepad preferencií si toto hnutie môže samo. Prvou kauzou bolo, keď sa ukázalo, že Boris Kollár je plagiátor, a to spolu s jeho exmilenkou a poslankyňou klubu. Túto dámu sa ešte snažil dosadiť na úplne zbytočný post. Následne tu máme vystrájanie predsedu parlamentu s modelkami, influencerkami, čo by možno ani neprekážalo, keby neporušoval opatrenia, ktoré sám podporil. Ďalej ide o pôsobenie pána Holého, ktorý vyrába viac problémov ako riešení. Výsledky jeho práce sú rozpačité a podľa mňa tam nikdy nemal byť."
Prešľap Kollárovcov

"Je to novela o vysokých školách z dielne ministra Gröhlinga, ktorý sa prezentuje ako jedna z výrazných tvári liberálnej SaS. Táto novela totiž zoštátňuje verejné vysoké školy. Zdá sa mi to vtipné, že šéf SaS ako liberál, ide verejné školy zoštátniť. Väčšie zásahy štátu ešte nikdy nikomu nepomohli. Tým, že sa školy zoštátnia, tak sa určite neodpolitizujú."
Čo vníma politológ Miroslav Řádek ako najväčšie zlyhania?

- Igor Matovič a jeho one time, next time na samite EÚ
- Celoplošné testovanie. Neviem to uchopiť a nie som presvedčený, že by celoplošné testovanie mohlo pomôcť
- Pôsobenie Borisa Kollára a jeho porušovanie opatrení

Zajac: "Menšinová vláda s Matovičom je hlúpy vtip. Bude veselo..."
Podľa bývalého ministra zdravotníctva Dzurindovej vlády Rudolfa Zajaca, by na predčasných voľbách prerobil každý. Píše to vo svojom politologickom okienku na facebooku. Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Michal Filek


V ďalšej časti textu sa vyjadruje poilitológ Radoslav Štefančík - poznámka redakcie HD.
Nepresvedčivá vláda

"Zatiaľ ma nepresvedčili v ničom. Nevidím na tejto vláde, že chce otočiť politické smerovanie krajiny o 180 stupňov. Sú tu škandály takmer na dennom poriadku. Sú tu ľudia, ktorí v politike nemajú čo robiť. Mňa ako akademika šokuje, že minister školstva likviduje akademickú samosprávu bez toho, aby sa o tom verejne diskutovalo."

"Ak sa pozrieme ešte na to, ako vulgárne komunikuje Igor Matovič so svojimi koaličnými partnermi, ale aj ministrami, tak nie som sklamaný, lebo ja som od tejto vlády nič neočakával. Viem však pochopiť ľudí, ktorí tieto očakávania mali a sú frustrovaní z toho, čo vidia."
Matovič potrebuje Kollára

"Igor Matovič Borisa Kollára potrebuje, lebo vie, že bez neho by táto vláda zrejme nevznikla. Pán Holý je predĺženou rukou pána Kollára, a zrejme má svoje zadanie a úlohy, ktoré musí plniť. Smutné je, že Igor Matovič, ktorý bojoval proti klientelizmu a za transparentnosť sa tomuto božsky prizerá. Boris Kollár si síce ide svoje, ale pre Igora Matoviča je na rozdiel od Sulíka alebo Remišovej stabilný partner."
"Naši Ľudia"

"Bola medializovaná kauza z nákupu ATG testov ľuďmi, ktorí by mohli mať blízko k Igorovi Matovičovi. Jedna mimovládna organizácia konštatovala, že to bolo všetko v poriadku, tak uvidíme. Aj pri vláde Roberta Fica, ale aj Petra Pellegriniho boli mnohé nákupy realizované pod pokrievkou a nemohli sme tušiť, ako boli realizované. Uvidíme, ako táto vláda dokáže odolať nástrahám, ktorým slovenskí politici musia čeliť. Máme tu totiž mnoho politikov, ale aj podnikateľov, ktorí by bez štátnych objednávok nevedeli prežiť."

Napriek zlepšeniu situácie chce vláda opäť predĺžiť núdzový stav. Podarí sa im to?
Minister Heger povedal: „Situácia sa stabilizovala a mierne sa zlepšuje, uvoľňovať sa však nebude.“ Zároveň oprosil ľudí, aby si neplánovali Veľkú noc, ako pred dvoma rokmi. Aj keď čísla klesajú, Heger pokračuje v Krajčího šľapajách. Chce ľudí... Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Robert Bačinský

Najväčší lúzer je Matovič

"Najviac preferenčne získala SaS a Richard Sulík pôsobí ako človek na svojom mieste. Darí sa mu napriek neustálym konfliktom s Igorom Matovičom. Jeho nominanti, s výnimkou ministra školstva, sú taktiež ľuďmi na svojom mieste. Skvelý je pán Korčok a to aj v tandeme s Martinom Klusom. Najväčším lúzrom je Igor Matovič, pretože ten ukázal, že je dobrý herec a zabávač, ktorý dokáže pritiahnuť pozornosť a rád sa ukazuje vo svetle kamier, ale nevie vládnuť."
Zmena je nemožná

"Jedine ak by odišiel. A to nielen z pozície predsedu vlády, ale z politiky, verejného života a zo strany. Je to však málo pravdepodobné. Ak niekto získa moc, tak si od nej len veľmi ťažko odvyká. Má málo sebareflexie a nevidí, že aktuálna situácia je katastrofálna, že on to vedie zlým smerom a existujú šikovnejší ľudia, ktorí by to zvládli lepšie než on."
OĽaNO je patologické

"Som zástancom klasických politických strán, ktoré združujú ľudí s podobnou ideológiou, názormi a záujmami. Tieto organizácie sú štruktúrované horizontálne aj vertikálne. Ide o masové organizácie, ktoré sú masové a ponúkajú premostenie medzi spoločnosťou a štátom."

"Keď sa pozriete na OĽaNO, tak je to subjekt so štyrmi členmi, kde mal Igor Matovič najzásadnejšie slovo. Neexistuje tam štruktúra, organizácie, vnútrostranícka demokracia. Jednoducho tam neexistovalo nič, len Igor Matovič, jeho bratranec a ďalší dvaja ľudia. OĽaNO nikdy nemalo príjmy z členského, ale len zo štátu. Keď sa pozrieme, koľko OĽaNO minulo a potom získalo vo voľbách, tak je to pre Igora Matoviča čistý zisk."

Sulík: Tichá vláda s fašistami je za hranicou, Slovensko je na ceste do priepasti
Koaličná kríza a možné predčasné voľby sú zdrojom najrozličnejších konšpirácií. Jednu, zato poriadne kacírsku, si dovolil vysloviť aj šéf SaS Richard Sulík. Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

O Remišovej

"Ministerka Remišová má šťastie, že vo vláde je jeden ešte väčší babrák, než ona sama. Tým babrákom je Igor Matovič. Pani Remišová mala niekoľko prešľapov, či už hovoríme o kauze odpočúvania štátu, alebo aj o nešťastnej kauze s eurofondami. Mám pocit, že hoci chce, veľmi sa jej vo vláde nedarí."
Čo vníma politológ Radoslav Štefančík ako najväčšie zlyhania?

"Naša vláda sa nezbavila termínu „naši ľudia”, ktorí si pamätáme z minulých ér aj z éry Roberta Fica. Táto vláda v tom pokračuje a dosadzuje si svojich ľudí do funkcií, na ktoré nemajú."

"Typický príklad nášho človeka je Daniel Lipšic, ktorého si môžeme ctiť alebo vážiť, ale meniť zákon kvôli jednému človeku je za čiarou."

"Ďalej sú to šéfovia okresných úradov."

"Príkladom je aj pán Holý a jeho štátny tajomník. Vláda, ktorá sľubuje transparentnosť by nemala takýmto spôsobom prepájať seba a podnikateľov. Vyznieva to nedôveryhodne. Pán Holý je navyše úplne zbytočný."

"Igor Matovič sa nikdy nenaučil demokracii, pretože si sám zriadil eseročku. Autoritárske rozhodovanie sa snaží prenášať aj do vládnych kruhov. Vulgárne nadávať svojmu ministrovi do idiotov v priamom prenose, to sa neodvážili ani komunistickí papaláši."

(Medzititulky red. HD.)

Slovensko je v totálnom rozvrate a Matovič a jeho vláda sú na odstrel, konštatuje Blaha
Poslanec za Smer-SD Ľuboš Blaha sa zamýšľa nad tým, aké mocenské hry sa opäť hrajú na Slovensku. Dôvodom jeho úvah je aj návšteva americkej veľvyslankyne u našej prezidentky práve v čase, keď vrcholí vládna kríza. Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik