Právnička Judita Laššáková: Vykladači ústavy zaviedli do praxe nový pojem – menšinová vláda
20 | 03 | 2021 I Robert Bačinský

Právnička Judita  Laššáková žasne nad tým, ako sa do verejného priestoru dostávajú sprostosti, ktorým dávajú krídla "elitní" novinári. Tentokrát sa zamýšľa nad nonsensom „menšinová vláda“. Nič také totiž v ústave neexistuje, píše v statuse na Facebooku.



V ústave menšinovú vládu nenájdete

„Už som hľadala v Ústave SR pojem úradnícka vláda bez výsledku,“ začína príspevok Laššáková. „Dnes sme dospeli do štádia, že môžem začať hľadať pojem nový, a to – menšinová vláda,“ napísala.

Snaha o nájdenie výrazov menšinová či úradnícka v ústave, je podľa nej zbytočná strata času. „Naozaj v Ústave SR nie je ani úradnícka, ale ani menšinová vláda. Tá má byť vlastne aká?“ pýta sa Laššáková a dodáva: „Ústava tento pojem nepozná, preto sa fantázii medze nekladú a tak ponúkam niekoľko možností,“ píše.

Právnička Laššáková pripomína Ústavu SR: ,,Ak demisiu podá predseda vlády, demisiu podá vláda“
Odborníčka na ústavné právo Judita Laššáková má pre koaličné strany tvrdý odkaz. Pripomína im znenie ústavy. „To sa ani v strane SaS, ale ani medzi redaktormi denníka N nenájde nikto, kto by vedel čítať? Možno takú knižočku“ akou je Ústava SR?“... Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Robert Bačinský

Ministri len do 165 cm?

„Menšinová, akože poskladaná z príslušníkov menšín žijúcich v SR?“ smeje sa právnička. „Budeme mať vládu, kde ministrom školstva bude Rusín, ministrom dopravy Goral, ministrom hospodárstva Nemec, minister kultúry Róm? Menšinová, akože na rokovanie vlády bude chodiť menej členov? Vláda je síce uznášaniaschopná, ak je prítomná nadpolovičná väčšina všetkých členov, no na prijatie uznesenia vlády je potrebná nadpolovičná väčšina všetkých členov vlády (čl. 118 ods. 1 a 2 Ústavy SR). Tak o koľko menej ich bude musieť byť, aby sme ju volali menšinová? Menšinová, akože ministri budú vyberaní podľa výšky? Kto má 165 cm už nemôže byť členom, či ako?“ pýta sa Laššáková.
Na krídlach elitných novinárov

Nesprávne výklady práva ďalej podľa právničky šíria novinári a tým prispievajú ku chaosu. „Ja žasnem nad tým, ako sa do verejného priestoru dostávajú sprostosti, ktorým dávajú krídla elitní novinári a ich zásluhou sa dostávajú k voličovi. Ten je potom zmätený. No hlavne, že je presvedčený. Bude tvrdiť to, čo ho naučili novinári. Argumentačná debata s takýmito jedincami sa zväčša končí konštatovaním - ale ty sa na to pozeráš ako právnik! Keďže ním som, tak by možno bolo milé mi vysvetliť, ako inak by som sa na to mala pozerať,“ konštatuje Judita Laššáková.