Napriek zlepšeniu situácie chce vláda opäť predĺžiť núdzový stav. Podarí sa im to?
17 | 03 | 2021 I Robert Bačinský

Minister Heger povedal: „Situácia sa stabilizovala a mierne sa zlepšuje, uvoľňovať sa však nebude.“ Zároveň oprosil ľudí, aby si neplánovali Veľkú noc, ako pred dvoma rokmi. Aj keď čísla klesajú, Heger pokračuje v Krajčího šľapajách. Chce ľudí ďalej držať pod zámkom.


Minister financií a zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger (OĽaNO), chce predložiť návrh na opätovné predĺženie núdzového stavu o ďalších 40 dní. Pandemická komisia podľa neho povedala, že je to nevyhnutné. Núdzový stav so zákazom vychádzania platí zatiaľ do piatku 19. marca. „Ak by sme to nepredĺžili, zrútil by sa systém pandemickej ochrany, povedal Heger,“ informuje Denník N.

Vláda schválila predĺženie núdzového stavu
Núdzový stav na Slovensku sa v dôsledku pandemickej situácie predĺži. V stredu o tom rozhodla vláda. Oznámila to vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí). Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | tasr

Odborníci požadujú ďalšie predlžovanie núdzového stavu. Prečo?

Dôvody pre takýto krok ostávajú identické, ako doteraz, napriek zlepšujúcej sa situácii. „Okrem potrieb na zabezpečenie protiepidemických opatrení, ako je zákaz zhromažďovania sa či zákaz vychádzania, je, žiaľ, potrebný aj na zabezpečenie a financovanie nemocničnej starostlivosti v rámci zákona o hospodárskej mobilizácii,“ povedal lekár Peter Visolajský, ktorý bol aj členom permanentného krízového štábu. K Visolajskému sa pridáva aj Zuzana Krištúfková z konzília odborníkov. „Chápem pandemickú únavu, všetci by sme sa chceli vrátiť k normálnemu životu. Kým však zomiera denne viac ako 80 osôb, tak by bolo veľmi nezodpovedné ho ukončiť,“ pokračuje Denník N.
Núdzový stav nepodporia všetci koaliční poslanci.

Presadiť opätovné predĺženie núdzového stavu na vláde zjavne nebude problém. Problém zrejme nastane až v parlamente. Viacerí z poslancov totiž tvrdia, že ďalšie predlžovanie už nepodporia.

Sulík: Ak budú argumenty predlžiť núdzový stav dostatočné, zahlasujeme za
Ministri za SaS zahlasujú za predĺženie núdzového stavu, ak budú počuť na rokovaní kabinetu dostatočné argumenty pre toto opatrenie. Pred rokovaním vlády to uviedol šéf SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | tasr


Napríklad Andrea Letanovská zo Za ľudí, ale aj Katarína Hatráková (klub OĽaNO) – povedali, že nepodporia jeho ďalšie predĺženie. Po roku Letanovská už nepovažuje predlžovanie núdzového stavu za primeranú a odôvodniteľnú odozvu. „Núdzový stav nepodporím a nezahlasujem za opakované predĺženie núdzového stavu,“ cituje poslankyňu Denník N.

Tá ďalej povedala: „Núdzový stav nie je dlhodobé riešenie a po roku trvania pandémie už musia byť riadenie krajiny a manažment samotnej pandémie adaptované. Núdzový stav je nástroj na rýchlu mobilizáciu síl a prostriedkov po vzniku situácie alebo udalosti, ktorá nie je zvládnuteľná v bežnom režime, a má byť použitý najkratší možný čas,“ povedala Letanovská.

Predĺženie núdzového stavu už nepodporí ani poslanec P. Linhart z klubu Sme rodina. Nazbiera sa odvážnych poslancov dosť? Bude mať na hlasovanie vplyv aj kríza a otrasy, ktoré v koalícii práve teraz prebiehajú?

"Za predĺženie núdzového stavu v parlamente nezahlasujem" z vyhlásenia koaličného poslanca Linharta
Redakcia HD dostala mail s vyhlásením koaličného poslanca Patrika Linharta. Poslanec Sme rodina v ňom ubezpečuje verejnosť, že nebude hlasovať za predĺženie núdzového stavu. Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Ivan Brožík