Podarí sa Lipšicovi, čo sa nepodarilo Harabinovi? Zruší sa špeciálna prokuratúra?
13 | 03 | 2021 I Petra Demková

Vďaka osobe Daniela Lipšica sa môže stať, že špeciálna prokuratúra bude paralyzovaná v každej väčšej kauze. Rovno ju teda môžu zrušiť. D. Lipšic je totiž v permanentnom konflikte záujmov. Ak jediný spôsob, ako zabezpečiť nezávislé vyšetrovanie, je odobrať tieto prípady špeciálnej prokuratúre a prideliť ich generálnej prokuratúre, načo nám je takýto úrad?


Fico označil zadržanie šéfa SIS za politické divadlo, ktoré poškodilo SR
Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico považuje zadržanie riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského za "politické divadlo", ktorého cieľom bolo prekryť nečinnosť vlády v boji s pandémiou. Kritizuje aj spôsob zadržania... Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | tasr


Špeciálna prokuratúra sa tvári, že je všetko v poriadku. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic akože „presunul“ všetky úkony nadriadeného prokurátora v prípade zadržania riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského na svojho zástupcu Petra Kysela. „V danej trestnej veci bolo vznesené obvinenie aj na základe výpovede môjho bývalého klienta a Vladimír Pčolinský bol v minulosti mojim blízkym spolupracovníkom na Ministerstve vnútra SR,“ vysvetlil D. Lipšic dôvod svojho rozhodnutia.
Od Slobodníka, Beňa, až po Kušnírovú

Zoznam Lipšicovych bývalých klientov je však dlhý. Jeho klientom bol aj námestník SIS Boris Beňa, ktorý proti Pčolinskému vypovedal. Povedal, že riaditeľ SIS zobral úplatok za to, že zrušil odposluchy na Zoroslava Kollára. Lipšic zastupoval obvinených aj poškodených vo všetkých mediálnych kauzách s kajúcnikmi, od Slobodníka, Beňa, až po Z. Kušnírovú. Ako neprokurátor vo funkciu špeciálneho prokurátora teraz vytvára situácie z ktorých sa črtá permanentný konflikt záujmov.

Ak totiž niekomu radil ako advokát v nejakej kauze, napríklad ako sa vyhnúť trestnému stíhaniu, či proti komu vypovedať ako kajúcnik, nemôže teraz v takejto kauze, logicky, robiť prokurátora. Neplatí však ani to, že sa jednoducho vylúči z rozhodovania. Prokuratúra nie je súd. Má monokratický systém. Ak sa na súde sudca vylúči pre zaujatosť, tak prípad bude pojednávať iný sudca, alebo senát, ktorí si navzájom nie sú v pozícii nadriadenosti, resp. podriadenosti.

Dovedie Lipšic špeciálnu prokuratúru k zániku?
Mať na čele špeciálnej prokuratúry človeka, ktorý je Neprokurátor, má nezákonne získanú justičnú skúšku a bezpečnostnú previerku a navyše je vo výkone podmienečného trestu odňatia slobody a trestu zákazu činosti, je už samo o sebe rarita, píše... Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Prevzatý článok

Že sa vylúči, nič neznamená...

U Lipšica na špeciálnej prokuratúre by to platilo, ak by bol radovým prokurátorom. Lenže on je jej šéfom. To, že sa vylúči, preto ešte nič neznamená. Prípad bude robiť jeho podriadený, ktorý bude postupovať tak, ako mu šéf povie,. Ak neposlúchne, môže v budúcnosti kariérne skončiť. Kto vie tomuto zabrániť?

Takéto veci sa už aj stali! Lipšic bol advokátom obvinených; a teraz už ako prokurátor navrhol dohodu o vine a treste. Jednoducho povedané, ako advokát niečo "vykupčil" a teraz ako prokurátor si to odobril. Tak sa stalo v prípade obvineného sudcu Polku, ktorý skončil s podmienkou. Išlo pritom o korupciu kolosálnych rozmerov!
Unikát

Svetový unikát. Žiaľ, na ťarchu dôveryhodnosti Slovenskej republiky a jej justičných orgánov. Jediný spôsob, ako zabezpečiť nezávislé vyšetrovanie, ktoré prítomnosť D. Lipšica znemožňuje, je preto odobrať tieto prípady špeciálnej prokuratúre a prideliť ich generálnej prokuratúre. To v praxi ale znamená, že Úrad špeciálnej prokuratúry sa pre prítomnosť Lipšica môže rovno zrušiť. Načo nám je tento úrad, ak bude musieť jeho agendu permanentne riešiť generálna prokuratúra?

Danielovi Lipšicovi sa tak svojou protekčno-korupčnou voľbou na tento post nakoniec podarí to, čo sa nepodarilo Harabinovi - zrušiť špeciálnu prokuratúru.

Lipšic už politiku na špeciálnej prokuratúre robiť začal. V súvislosti s prepustením bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej a ex-sudcu Richarda Molnára pripravoval podnet na dovolanie ministerky spravodlivosti proti rozhodnutiu o prepustení z väzby. Dovolanie podľa trestného poriadku však môže podať iba generálny prokurátor. Žilinka, ak je generálny prokurátor, podľa bývalého ministra spravodlivosti Štefana Harabina, by mal zvolať tlačovú konferenciu a oznámiť Danielovi Lipšicovi, že dovolanie podľa trestného poriadku podáva generálny prokurátor a nie špeciálny prokurátor. Keď to Daniel Lipšic nevie, treba ho o tom poučiť! Zároveň však voči nemu začať disciplinárne konanie. Mediálne totiž dezinformuje verejnosť a narúša právnu stabilitu rozhodnutí Najvyššieho súdu. Okrem toho narúša aj právnu istotu procesných strán v trestnom konaní, ktorá môže minimálne v Štrasburgu skončiť s majetkovými stratami, ktoré zaplatia radoví občania cez dane.

Lipšic reaguje na zadržanie priateľa a kolegu Pčolinského: Vypovedal proti nemu môj klient Beňa
Dnešné zadržanie Vladimíra Pčolinského prebehlo so súhlasom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry. Špeciálnu prokuratúru vedie Daniel Lipšic. Lipšic a Pčolinský spolu v roku 2012 zakladali stranu Nová väčšina. Portál HN prináša stanovisko... Čítať ďalej
11 | 03 | 2021 | Petra Demková