Fico označil zadržanie šéfa SIS za politické divadlo, ktoré poškodilo SR
12 | 03 | 2021 I tasr

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico považuje zadržanie riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského za "politické divadlo", ktorého cieľom bolo prekryť nečinnosť vlády v boji s pandémiou. Kritizuje aj spôsob zadržania Pčolinského, poškodí to podľa neho bezpečnostné záujmy a suverenitu štátu. Uviedol to na piatkovej tlačovej konferencii.


"Ak je podozrenie z toho, že zobral úplatok, nech odíde z funkcie, ale nie tak, že poškodíme celému Slovensku," povedal Fico. Podotkol, že aj na Pčolinského sa vzťahuje prezumpcia neviny. Poukázal tiež na to, že jeho obvinenie vychádza aj z výpovede kajúcnika. Zároveň však pripomenul, že Pčolinského do funkcie nominoval predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) a politicky ho kryje predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Vládnu krízu označil predseda opozičnej strany za "nekončiacu telenovelu". Opätovne vyzval vládny kabinet, aby sa začal venovať štátu a ľuďom, alebo nech skončí. Kritizoval tiež piatkové vyjadrenie predsedu koaličnej SaS Richarda Sulíka, že si chce zobrať čas na rozhodnutie v strane o ďalších krokoch do pondelka (15.3). Upozornil, že kým sa riešia vzťahy v koalícii, zomierajú stovky ľudí.

K avizovanej demisii ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) povedal, že výmena ministra nič nezmení. Hovorí, že boj s pandémiou je premiérskou, nie ministerskou agendou.

Pčolinského zadržali vo štvrtok (11. 3.), dôvodom majú byť podozrenia z korupcie. Úrad špeciálnej prokuratúry stále zadržanie nekomentoval. Pčolinský je nominantom Sme rodina. SIS vedie od apríla 2020.

 

Zadržanie šéfa SIS potvrdzuje obavy Socialistov, že negatívne praktiky z minulosti tu zostali
Ranné zadržanie riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského na základe podozrenia z prijatia úplatku od podnikateľa a advokáta Zoroslava Kollára potvrdzuje obavy hnutia Socialisti.sk, že dosah strany Sme rodina na bezpečnostné zložky štátu je vážnym... Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Michal Filek