Bývalý šéf českej polície Šlachta: Samovražda Lučanského ma prekvapila, poslanci nič nevyšetria
11 | 01 | 2021 I Timotej Dudka

Spolupráca s Milanom Lučanským bola podľa bývalého šéfa českej polície Roberta Šlachtu vždy na profesionálnej úrovni. Zatknutie kvôli korupcii aj následná správa o samovražde ho zaskočili. Rozhovor priniesol portál Lidovky.


Ako dobre ste sa poznali s bývalým slovenským policajným prezidentom Milanom Lučanským?

Spoznali sme sa, keď som sa v roku 2008 stal riaditeľom Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ). V tej dobe na Slovensku ešte neexistovala NAKA. Mali tam Úrad boja proti organizovanej kriminalite. Spoznal som sa tam s Ivanom Ševčíkom aj Milanom Lučanským.

Kto bol Ivan Ševčík?

To bol šéf tímu, ktorý odkrýval vraždy, ktoré mal na svedomí boss slovenského podsvetia Mikuláš Černák. Ševčík bol riaditeľom Úradu boja proti organizovanej kriminalite a Lučanský jeho zástupca. S Lučanským sme intenzívne spolupracovali pri výmene informácií o organizovanom zločine u nás a u nich. Neexistovala jazyková bariéra. Niekoľkokrát sme sa stretli osobne. Pozývali nás na Slovensko na ich ročné vyhodnotenie práce. Ako riaditeľ ÚOOZ som tam bol asi dvakrát.

Český minister vnútra Hamáček: Česť vašej pamiatke, generál Lučanský!
08 | 01 | 2021 | sefredaktor


Spomenuli by ste si na nejakú spoločnú akciu?

Spolupracovali sme na kauzách, ktoré sa týkali predovšetkým násilia a zbraní. Musím povedať, že som aj s ohľadom na to, čo sa teraz voči Milanovi objavilo, nezaznamenal žiadny náznak, že by niečo riešil neštandardne. Spolupráca bola na dobrej úrovni. Nestalo sa, že by informácia, ktorú sme si spoločne vymieňali, unikla von či bola nejako zneužitá.

Kauza Černák asi bola pre jeho ďalšiu kariéru kľúčová. O čo presne v nej išlo?

Boli to desiatky nájomných vrážd na Slovensku, ktoré sa odohrali v 90. rokoch. Slovenskom to vtedy hýbalo. Černák dostal tuším doživotie. Išlo o hlavnú kauzu. Tím Ševčíka s Lučanským to odhalil. Vďaka tomuto sa zviditeľnili.

Čo ste si povedali, keď ste sa v decembri dozvedeli, že mal Lučanský údajne prijať viac ako pol milióna eur ako úplatok za ochranu podnikateľov?

Už v lete, keď Milan odchádzal z funkcie policajného prezidenta, ma to prekvapilo. Videli sme sa spolu naposledy, keď som ešte bol na Colnej správe a on bol mesiac pred nástupcom do čela polície. Videli sme sa na jednej akcii. On sa vlastne k polícii vracal z civilu. Keď sme sa spolu bavili, bol nadšený, že bude zase v zbore. Ako prvé potom vyšli najavo obvinenia u jeho predchodcu a bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. O tom človeku som si celý čas myslel svoje. U Milana to ale pre mňa bolo prekvapenie.

S generálom Lučanským sa v Matovičovej Trnave spolu s ľuďmi lúčili aj policajti
08 | 01 | 2021 | editor01hd


Zatiaľ posledný šok nastal po smrti Lučanského, kedy mal vo väzení spáchať samovraždu. Ako sa na to pozeráte?

Keď som Milana spoznal, pôsobil na mňa zdravo sebavedomo. Neprišlo mi, že by sa nechal psychicky zlomiť. Na druhú stranu je mi jasné - odhliadnuc od toho, čo je v spise proti nemu za dôkazy, pretože o tom nič neviem -, že keď sa do väzenia dostane takto vysoko postavený policajt, ide o psychicky veľmi zložitú vec. Nerobím si ani ilúzie, ako to vo väzobnej väznici vyzerá. Bývalí príslušníci ozbrojených zložiek by ale mali byť mimo. Dúfam, že to tak bolo aj v tomto prípade.

Ako to myslíte, že by mali byť mimo?

Nemali by sa stretávať s ostatnými väzňami. Stále tam môže byť zo strany odsúdených pomsta voči policajtovi za odvedenú prácu. Nechcem si predstaviť, ako by to dopadlo, keby sa detektív, ktorý za drogovú trestnú činnosť dostal do väzenia desať ľudí, sám ocitol za mrežami. Policajt v base vždy vyvolá rozruch.

Špekuluje sa o tom, že to nemusela byť samovražda. Na internete sa objavili dokonca falošné fotky Lučanského, ktoré mali dokladať rozsiahle poranenia hlavy, čo by spochybňovalo verziu o samovražde obesením. Ako sa na to pozeráte?

Nepodlieham konšpiračným teóriám. Prešiel som si svojim a viem, čo dokážu ovplyvniť sociálne siete. Keď,  ako hovoríte, kolujú falošné fotky, ktoré s tým pritom nemajú nič spoločné. Ako sú však verejne popísané jeho zranenia, asi sa to ťažko mohlo stať tak, že sa pošmykol pri cvičení.

Slovensko sa v posledných rokoch uberá od steny k stene. Najprv došlo k vražde novinára a jeho partnerky, nasledovalo zatýkanie ľudí v justícii a teraz smrť Lučanského. Z profesionálneho hľadiska sa teraz dostalo vyšetrovanie do tak politickej roviny, že bude veľmi ťažké v ňom ďalej pokračovať a presvedčiť Slovákov, že je vedené s najlepšími možnými úmyslami.

Lučanský bude mať cirkevný obrad, štátne pocty mu však zákon upiera
Milan Lučanský bude mať dnes cirkevný pohreb, napriek samovražde, ktorú sa rozhodol spáchať. Z rovnakého dôvodu mu však nebudú preukázané pocty, ako sú zahalenie rakvy vlajkou SR, postavenie čestnej stráže ku katafalku či skončenie pohrebného... Čítať ďalej
08 | 01 | 2021 | Michal Filek


Práve o nutnosti vyšetrenia hovoria politici.

V médiách som zachytil, že chcú vytvoriť vyšetrovaciu komisiu i s opozíciou. Ja si však nemyslím, že by poslanci boli schopní niečo reálne vyšetriť. To musia urobiť odborníci. Pôjde o pitevné správy, znalecké posudky a veľa ďalšieho. Akúkoľvek pochybnosť je nutné čo najrýchlejšie vyvrátiť, inak z toho zostane pachuť. Do špekulácií samovražda zapadne v oboch prípadoch, či už Milan vinný bol alebo nie. Jeho vyšetrovanie síce končí, ale kauza, čo viem z médií, je postavená na výpovediach osôb okolo neho. Ide o policajta i zamestnancov finančnej stráže. Voči ostatným osobám tak prípad bude pokračovať ďalej.

Boli časy, keď bola slovenská polícia aj NAKA či daňová kobra dávaná Česku za vzor. Ako sa na to s odstupom času pozeráte, keď dnes vieme, že ich dvaja bývalí policajní prezidenti boli obvinení z korupcie?

NAKA a Slovensko nám bolo dávané za vzor bývalým policajným prezidentom Tomášom Tuhým. A skupinou okolo exministra vnútra z ČSSD Milana Chovanca. Ja som hovoril, že Slovensko nám za príklad dávané byť nemá. Spoznal som to na kauzách.

Komunikoval som s tamojšími policajtmi. A ak niekde existovalo prepojenie politiky a polície, bolo to viditeľne u nich. Hovoria o tom vysoko postavení policajný funkcionári. Popisujú prepojenie na politikov a mafiánov. V roku 2016, keď sa pri policajnej reorganizácii u nás argumentovalo slovenskou cestou, sme upozorňovali, že to je cesta k záhube polície.

Keď sa vrátim k Milanovi Lučanskému, hovoril mi, že pomery na polícii na Slovensku nie sú dobré. V tomto ohľade hovoril veľa otvorene, čo sa neskôr potvrdilo. Viete, či si niekto z mafiánov dovolil nechať zavraždiť novinára Jána Kuciaka, tak je to o tom, čo im to bolo na tom území umožnené. Polícia a tajné služby musia robiť všetko pre to, aby nemohli vzniknúť štruktúry, ktoré budú zahŕňať politiky, policajtov a mafiánov.

Správajú sa ku mne ako k teroristovi, písal údajne Lučanský rodine
07 | 01 | 2021 | sefredaktor