Lučanský bude mať cirkevný obrad, štátne pocty mu však zákon upiera
08 | 01 | 2021 I Michal Filek
Milan Lučanský bude mať dnes cirkevný pohreb, napriek samovražde, ktorú sa rozhodol spáchať. Z rovnakého dôvodu mu však nebudú preukázané pocty, ako sú zahalenie rakvy vlajkou SR, postavenie čestnej stráže ku katafalku či skončenie pohrebného obradu štátnou hymnou. Téme savenujú aktuality.sk. 



 

Aktuality.sk si všimli, že veľa ľudí nerozumie tomu, prečo môže mať Milan Lučanský cirkevný pohreb aj napriek tomu, že sa rozhodol spáchať samovraždu vo väzbe, kde sedel pre obvinenie z korupcie.




V minulosti bol totiž vraj postoj cirkvi k samovrahom oveľa odmietavejší. Ľudí, ktorí si sami siahli na život, ani len nepochovávali na cintoríne, ale na špeciálne vyhradených miestach. Píšu aktuality.sk.


Dnes je už cirkev oveľa ústretovejšia. Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara vysvetľuje, že pochovanie človeka je ponímané ako skutok milosrdenstva.

Správajú sa ku mne ako k teroristovi, písal údajne Lučanský rodine
07 | 01 | 2021 | sefredaktor

„Nik nevie, čo prežil v posledných okamihoch svojho života človek, ktorý si siahol na život,“ hovorí pre Aktuality.sk. Obrad pohrebu bude podľa neho v takomto prípade o niečo skromnejší, uskutoční sa však.



 

Do priameho kontrastu s tým však aktuality.sk postavili oveľa prísnejší zákon o sociálnom zabezpečení policajtov, ktorý neumožňuje, aby boli Lučanskému preukázané pocty, ako sú zahalenie rakvy vlajkou Slovenskej republiky, postavenie čestnej stráže ku katafalku či skončenie pohrebného obradu štátnou hymnou. "Dôvod je jednoduchý – niekdajší prvý muž polície zomrel, ako hovorí zákon, v dôsledku sebapoškodenia," napísali aktuality.sk.


Predseda parlamentu Boris Kollár posiela do domu smútku v Štrbe smútočný veniec. ĽSNS chce veniec položiť pred budovu policajného prezídia. Viacerí politici už avizovali, že na poslednú rozlúčku s Lučanským prídu aj napriek platným hygienickým opatreniam.


Na pohreb sa chystá Saková, aj Harabin. Prísť môže ktokoľvek s negatívnym testom
Rodina zosnulého policajného prezidenta Milana Lučanského vo štvrtok požiadala, aby bol piatkový pohreb výlučnou záležitosťou rodiny. Vopred odsúdila, ak sa pohreb niekto pokúsi "zneužiť na politické ciele". Podľa hygienikov sa ho bude môcť... Čítať ďalej
08 | 01 | 2021 | Michal Filek

"Mnohí Slováci sa zase mobilizovali na Facebooku a vyzývali na akúsi „národnú púť“. Pohreb, ktorý sa uskutoční dnes o 14. hodine v rímskokatolíckom kostole sv. Ondreja v Štrbe, tak prerástol do niečoho väčšieho, než je obyčajná rozlúčka najbližšej rodiny so zosnulým," informujú Aktuality.


Už ráno vás Hlavný denník informoval, že na pohreb sa chystajú Štefan Harabin, aj Denisa Saková.  Podľa informácií aktuality.sk by spolu s ňou mal prísť aj Peter Pellegrini, ktorý bol v tom čase predsedom vlády. Hovorca Smeru Ján Mažgút portálu potvrdil, že do Štrby dnes príde aj exminister vnútra Robert Kaliňák.
Kotleba na pohreb nepôjde, položí však veniec pred budovu Prezídia policajného zboru v Bratislave. Nepríde ani nikto z najvyšších ústavných činiteľov. Šéf parlamentu Boris Kollár si však chce aspoň uctiť pamiatku zosnulého.


„Predseda Boris Kollár by sa pohrebu veľmi rád zúčastnil osobne, ale bude rešpektovať platné nariadenia a pamiatku generála Lučanského si uctí smútočným vencom,“ povedalo aktualitám.sk tlačové oddelenie hnutia Sme rodina.


 

 

 

Na hrobe generála nebudú smútočné vence od vlády
08 | 01 | 2021 | sefredaktor