Viete aké sú platy našich ústavných činiteľov? Z výšky niektorých z nich sa vám zatočí hlava
03 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Suverénom vo výške mesačného platu je prezidentka Čaputová, za ktorou s poriadnym odstupom nasleduje premiér a tretiu priečku obsadil predseda parlamentu.


Slováci často a s obľubou preberajú tému platov našich ústavných činiteľov. Mnohí ich výšku nepoznajú, iní áno, no v poslednom čase sa drvivá väčšina pýta - za čo berú toľké peniaze? A treba povedať, že na slovenské pomery má najmä prezidentka plat skutočne nadštandardný. S číslami na výplatných páskach nielen hlavy štátu, ale aj premiéra, šéfa parlamentu, ministrov či poslancov Národnej rady sa pohral portál startitup.sk
Čaputová je najlepšie zarábajúca prezidentka v našej histórii

Absolútne naviac spomedzi všetkých zarába Zuzana Čaputová, ktorá je po zvyšovaní platov poslancov najlepšie zarábajúcou prezidentkou slovenskej v histórii. Prezidentke totiž prináleží plat vo výške 4-násobku platu poslanca. Čaputová sa teda pri pripočítaní paušálnych náhrad, ktoré sú 1 327, 75 eura, ocitá na sume 14 431,75 eura, čo je oproti jej predchodcovi Andrejovi Kiskovi o viac ako 5 000 eur. Aj ona má, rovnako ako premiér, právo na využívanie priemerne vybaveného bytu a služobného auta. Po skončení svojej funkcie ale bude ako bývalá hlava štátu dostávať doživotne poslanecký plat a má tiež zaistenú osobnú ochranu.

Aj plat premiéra sa dovíja od výšky príjmu poslancov Národnej rady. Predseda vlády dostáva 1,5-násobok platu bežného poslanca plus mesačnú paušálnu náhradu vo výške 1076 eura, takže na výplatnej páske mu cinkne sumička 5990 eura. Okrem toho má premiér od štátu možnosť využívania priemerne zariadeného bytu v Bratislave. Členovia jeho vlády dostávajú mesačne 1,5-násobok platu bežného poslanca, ale paušálne náhrady majú nižšie, a tak im po odpočítaní diét zostane suma 5800 eur. U premiéra je to 1 076 eur, takže mesačne zarába 5 990 eur. O niečo skromnejšie sú na tom ministri, ktorí po pripočítaní ,,diét“ ostanú na sume 5 801 eur. Ministrom sa možnosť užívania priemerne zariadeného bytu ponúka, ak majú trvalý pobyt mimo Bratislavského kraja. Všetci členovia vlády však tiež majú právo bezplatne využívať motorové vozidlo.

Slovenský paradox: Ako si žijú boháči, zbožňovaní a platení ľudovou "chudobou"
Počiatek, Bašternák, Rezeš či Slota. Vily v Španielsku, Chorvátsku alebo na Azúrovom pobreží. Niekomu stačí aj pod Slavínom v Bratislave, hlavne aby svojou okázalosťou skryla do vrecka všetky ostatné. Najlepšie však aj tam aj tam. Nákladný život... Čítať ďalej
01 | 01 | 2021 | Ivan Brožík

Poslanci Národnej rady môžu mesačne zarobiť až 5570 eur

Platy poslancov Národnej rady nie sú stabilné, ale mali by sa meniť každoročne v závislosti s tým, ako sa darí našej ekonomike. Plat poslanca sa vyratúva podľa trojnásobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve. Čím vyšší zárobok teda štát dosiahne, tým vyšší je aj plat poslancov. Prirodzene, platí to aj naopak. Mesačný plat poslanca v roku 2020 bol v hrubom 3 276 eur, ale každý poslanec dostáva paušálne náhrady, diéty, s ktorými si však vie celkom slušne prilepšiť. Navyše, ich výška závisí od toho, kde býva. Ak je jeho trvalý pobyt v Bratislavskom kraji, táto suma je 1 966 eur. Keď ale musí do práce dochádzať z inej časti Slovenska, dostane na tieto účely 2 294 eur. Diéty sa však, na rozdiel od hrubej mzdy, nezdaňujú. Poslanci tak mesačne zarobia 5 570 eur. Okrem toho majú poslanci nárok na železničnú dopravu aj ubytovanie v kancelárii Národnej rady zadarmo. Môžu tiež využívať až troch asistentov.

Poslanecké platy si ale niektorí môžu ešte navýšiť. Ak totiž niektorý z nich zastáva vyššiu funkciu, ukáže sa to aj na jeho výplatnej páske. Napríklad taký predseda niektorého z výborov si polepší o 165,97 eura, ako podpredseda o 82,99 eura. Odmenu dostáva napríklad Boris Kollár, ktorý má navyše ako predseda Národnej rady 497, 91 eura. Spolu s poslaneckým platom tak mesačne dostáva 5 739, 91 eura. Podpredsedovia Gábor Grendel, Milan Laurečík, Peter Pellegrini a Juraj Šeliga majú k svojmu platu prirátaných ešte 331,94 eura. Po strate mandátu poslanec o plat neprichádza, ale mu je vyplácaný ešte niekoľko mesiacov po odchode z parlamentu. V prípade jeho smrti je mzda poslanca postupne vyplácaná jeho manželke a rodine. Ale pozor, ak si poslanci nebudú plniť svoje povinnosti, môžu o plat prísť. Takáto situácia môže nastať, ak sa nezúčastnia na rokovacích schôdzach parlamentu bez riadneho odôvodnenia. Ak teda neprídu 2 dni v mesiaci, strácajú nárok na polovicu platu a ak vymeškajú 4 dni, nedostanú nič.

Zahraničná Slovenka Erika: Normy treba plniť aj vonku, no za iný plat
Predstavujeme Vám život Slovákov v zahraničí. Čítať ďalej
08 | 03 | 2020 | Dušan Guman