Kauzy a zatýkania aké tu doteraz neboli. Aj taký bol rok 2020 na Slovensku
03 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik

Uplynulý rok bol skutočne výnimočný na rozličné kauzy, do ktorých boli zapletení vysokopostavení funkcionári. A niektorí z nich sú za mrežami už dlhé mesiace, iní si slobodu, zatiaľ, vykúpili spoluprácou s políciou.


Ako prvá skončila v rukách elitných policajtov z NAKA bývalý štátna tajomníčka na ministerstve spravodlivosti Monika Jankovská, ktorá skončila vo väzbe 11. marca. Spolu s ňou zadržali aj jej sestru Andreu Haitovú a viacerých sudcov, informuje portál aktuality.sk.
Všetko sa to začalo Jankovskou a skončilo Lučanským

Vláda Igora Matoviča bola vo funkcii presne mesiac, keď v utorok 21. apríla skončil za mrežami bývalý šéf Štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura. Na druhý deň NAKA zadržala aj finančníka Martina Kvietika, ktorý je spájaný s SNS, a tiež bývalého šéfa Poľnohospodárskej platobnej agentúry Juraja Kožucha. Záťahy NAKA sa nezastavili v lete, veď 3. júla skončil v rukách polície Norbert Bödör, oligarcha spájaný s Robertom Ficom a dovtedy nedotknuteľný muž. Na zatýkania bola ale bohatá aj jeseň či nastupujúca zima, veď 22. októbra bol zadržaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, o šesť dní neskôr skončil v rukách NAKA aj boháč Zoroslav Kollár. Do cely putoval 5. novembra bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, 1. decembra bol zadržaný ďalší finančník a spolumajiteľ Penty Jaroslav Haščák a 3. decembra sa ocitol v rukách elitných policajtov Milan Lučanský, ktorý si napokon siahol v cele na život iba dva dni pred Silvestrom.

"Kajúcnik" Makó: Bödör chcel ochrániť Fica pred kompromitujúcim videom
22 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Rok 2020 teda priniesol popri pandémii koronavírusu na Slovensko aj nevídané policajné zatýkanie a v plnej nahote ukázal kriminalitu na troch úrovniach. K rozkrádaniu verejných peňazí cez predražené zákazky či protekčne prideľované eurofondy, do ktorých sú podľa obvinení namočení Kičura, Kožuch či Kvietik, sa počas vlád Smeru-SD pridalo čosi ako policajná mafia. Aj preto bolo možné aby sa vyšetrovanie káuz „našich ľudí“ zametalo pod koberec kým nepohodlných lustrovali a sledovali. Objavilo sa dokonca podozrenie, že predstavitelia kriminálneho úradu finančnej správy v spolupráci s políciou vydierali tých, ktorých mali poslať pred súd napríklad za daňové úniky. Treťou rovinou zločineckej pavučiny boli sudcovia, teda ľudia, ktorí majú byť akousi ochranou pred nespravodlivosťou a poistkou proti zneužívaniu štátnej moci.
Spolupracovať sa rozhodli Sklenka, Makó a aj Jankovská

Právoplatne však zatiaľ odsúdený nie je ani Marián Kočner či Pavol Rusko. Práve Kočner a jeho „knižnica“, v ktorej bola ním zbieraná „špina“, prispela k masívnemu zatváraniu ešte donedávna nedotknuteľných ľudí. Spolupracovať s políciou sa rozhodol aj bývalý bratislavský sudca Vladimír Sklenka a niekdajší šéf daňových kriminalistov Ľudovít Makó, ktorého výpovede doslova otvorili Pandorinu skrinku. Po počiatočnom mlčaní a dokonca hladovke sa rozrozprávala aj samotná Jankovská.

„Peter Žiga chcel cezo mňa uplatiť sudkyňu!“ tvrdila Jankovská vyšetrovateľovi
Exminister Peter Žiga sa stále tvári akoby sa ho kauza jeho rodinného príslušníka netýkala, lenže Monika Jankovská v inej jeho kauze tvrdí pravý opak. Práve on totiž mal, podľa nej, snahu uplatiť sudkyňu pri jej rozhodovaní. Čítať ďalej
18 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.