Lekári: Pod Krajčím to bol stratený rok, bez vízie lepších časov
28 | 12 | 2020 I tasr

Z pohľadu ambulantného sektora bol rok 2020 zvláštny, možno aj trocha smutný. Pod súčasným vedením rezortu zdravotníctva bol však ďalším strateným rokom, bez nádeje na víziu lepších časov pre pacientov a zdravotníkov. V bilancii tohto roka to pre TASR povedala prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) Zuzana Dolinková.


Slovenské zdravotníctvo ako celok podľa jej slov krváca, je dlhodobo skúšané, finančne a personálne zanedbané a prechádza kritickým obdobím. Poukázala na to, že v marci 2020 prišiel na Slovensko nielen nový koronavírus, ale aj nová vláda a s ňou aj nový minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Za celý rok sa zástupcovia ZAP so šéfom rezortu nestretli.

Dolinková pritom poukázala, že zväz je najväčšou organizáciou združujúcou a zastupujúcou poskytovateľov ambulantnej zdravotnej starostlivosti. Tvorí ho viac ako 1700 ambulancií, ktorí poskytujú všeobecnú i špecializovanú zdravotnú starostlivosť pre deti a dospelých, vrátane gynekologických ambulancií.

"Ak ministra zdravotníctva nezaujímajú problémy segmentu, ktorý je pre pacienta vstupnou bránou k poskytovaniu zdravotnej starostlivosti, nemôžeme to považovať len za niečo zvláštne a nenormálne. Tento prístup šéfa rezortu je z nášho pohľadu výsmechom a ignoráciou rezortu, ktorý v tejto dobe drží spoločnosť nad vodou," myslí si Dolinková, pričom to považuje za hazard so zdravím občanov, pretože ide o zahrávanie sa so zabezpečením dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacientov.

"Na sever ani jedna vakcína. Že by nás politici prišli vystriedať?" pýta sa primár
Cez víkend sa začalo na Slovensku očkovať. Otestovaní boli hlavne politici a zdravotníci. Niektorým lekárom, hlavne na sever Slovenska, sa však nepáči, ako boli vakcíny v rámci štátu rozdelené. Primár Rastislav Johanes z Dolnokubínskej nemocnice na... Čítať ďalej
28 | 12 | 2020 | Michal Filek


Za dôležité považuje manažovanie celého rezortu zdravotníctva, čo nepredstavuje len boj s pandémiou. Krajčímu vyčíta, že od nástupu do funkcie nekomunikuje s odborníkmi naprieč sektorom. Podľa jej slov Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR robí rozhodnutia a legislatívne zmeny bez diskusie s tými, ktorí dennodenne v zdravotníctve pracujú, žijú ním a dokonale poznajú jeho najpálčivejšie problémy. Skonštatovala, že manažovanie pandémie nového koronavírusu aj rezortu zdravotníctva je nesystémové, chaotické, nekompetentné, neodborné a zlé.

Kritizuje, že o štátnom rozpočte pre zdravotníctvo sa prvýkrát v histórii nekomunikovalo s odbornou verejnosťou. Podľa šéfky zväzu bol síce prezentovaný ako historicky najvyšší, no vychádza z nerealistických analýz, prepočtov a očakávaní. „Minister zdravotníctva pri tvorbe rozpočtu, ale ani pri jeho flagrantnom obhajovaní vôbec nereflektoval realitu a neargumentoval skutočným stavom, v akom sa slovenské zdravotníctvo nachádza,“ povedala.

Rovnako poukázala na to, že v zdravotníctve pracuje približne štvrtina zdravotníkov v dôchodkovom veku, ktorých Slovensko nie je schopné ďalej udržať v systéme bez motivácie a vízie zlepšenia ich pracovných podmienok. Podobné je to podľa Dolinkovej aj vo vzťahu k motivácii a udržaniu mladých zdravotníkov na Slovensku a vráteniu sa tých, ktorí už zo Slovenska odišli.

„Máme tu kult Pfizeru, kde je ihla namiesto kríža. Je to šialené!“ perlí poslanec Blaha
Poslanca Ľuboša Blahu už dávno nič tak nerozčertilo ako posledné rozhodnutie hlavného hygienika, ktorý povolil aj parlamentným poslancom s koronavírusom ísť do Národnej rady a hlasovať. Toto podľa neho už naozaj prehnal. Čítať ďalej
28 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Myslí si, že zdravotníci sú zničení, sklamaní, prestarnutí, nakazení a frustrovaní. Okrem toho sa na nich valí nadbytočná legislatívna byrokracia, ktorou je okrem iného aj povinnosť poskytovateľov zabezpečiť na ambulancii interný systém hodnotenia bezpečnosti pacienta a každý rok vykonať audit.

Dolinková sa obáva, že ďalšie zákonné povinnosti neprinesú požadovaný efekt v skvalitnení zdravotnej starostlivosti pre pacientov. Slovenské zdravotníctvo podľa nej potrebuje začať robiť systémové zmeny. "Preto, aby sme mohli efektívne priniesť benefity pre pacientov, potrebujeme mať zabezpečené dostatočné ľudské zdroje, ktoré sa popasujú aj so stále sa zvyšujúcimi nárokmi na administratívu pre poskytovateľa," dodala.

Taraba sa pripojil ku kritike Mikasa i vládneho zámeru
28 | 12 | 2020 | sefredaktor