Lyžovačku zatiaľ brzdí málo snehu, Tatry hlásia na Silvestra vypredané
27 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Vianoce bývali v Tatrách vždy preplnené turistami a lyžiarmi zo Slovenska aj zahraničia. Tie tohtoročné sú však úplne iné a sezónu zachraňujú najmú našinci.


Zlatý týždeň, ako sa hovorí tomu od Vianoc do Silvestra, v Tatrách teda vyplnia najmä Slováci, pretože strediskám na Kysuciach a Orave viac ako COVID-19 ublížilo počasie. Chýba tam totiž sneh a ani mráz nie je taký, aký by potrebovali na umelé zasnežovanie. Lyžuje sa vo Vrátnej a tiež na Donovaloch, v stredisku, ktoré patrí Borisovi Kollárovi, kde si za test zaplatia lyžiari 25 eur. V Terchovej je bezplatný, informuje portál aktuality.sk.
Tohtoročný „zlatý týždeň“ bude úplne iný ako tie minulé

Kto by si myslel, že pre rozličné obmedzenia a zákazy bude Silvester v Tatrách ľudoprázdny, ten sa veľmi mýli. Bude totiž tak ako po minulé roky vypredaný. Zahraničnú klientelu totiž tentokrát na 100 % nahrádzajú Slováci. O záujme lyžiarov svedčí aj to, že na „Štefana“ bol na parkovisku pod Lomnickým štítom problém nájsť voľné miesto. Lyžiarske strediská, hoteliéri a obchodníci v tomto období zvyčajne zarobia až tretinu svojich celoročných tržieb. Tohtoročný „zlatý týždeň“ bude ale iný, a to aj keď sa naše veľhory plnia. Chýbať budú zahraniční návštevníci, najmä neodmysliteľní Poliaci. Zaujímavosťou aktuálneho diania v horách je to, že po vychádzkových chodníkoch sa prechádza oveľa viac turistov, než koľko sa ich spúšťa po lyžiarskych svahoch.

Paradoxom je, že neodmysliteľné rady pri pokladniciach a tlačenicu pred vlekmi tentoraz nahradil rad pred antigénovým odberným miestom. Jeden test na Covid-19 stojí vo Vysokých Tatrách10 eur a záujemcom ho v Tatranskej Lomnici spravia pred Hotelom Slovakia. Negatívnym testom, nie starším ako tri dni, sa musí preukázať každý lyžiar ešte pred vstupom do strediska. Ide o jedno z opatrení. Od soboty vo Vysokých Tatrách premávajú aj bezplatné ski-busy.

Je rozhodnuté: Výstavba multifunkčnej celoročnej lyžiarskej haly na Donovaloch dostala stopku
Petíciu proti výstavbe celoročnej multifunkčnej haly, v ktorej by boli okrem lyžiarskeho svahu aj hokejová hala, hotel či iné priestory pre šport, podpísalo vyše 23-tisíc ľudí. Jej odporcovia napokon slávia úspech. Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Skialpinistom museli upraviť čas pre vchod na zjazdovku

Prírodný sneh síce v turisticky obľúbenej tatranskej osade tentokrát chýba, prevádzkovateľ lyžiarskeho strediska, spoločnosť Tatry Mountain Resorts (TMR) vďaka teplotám pod nulou zjazdovky zasnežila aspoň umelým snehom. Chýbajúca snehová pokrývka so sebou prináša pre skialpinistov zmenu pravidiel pre výstup po zjazdovkách. Fanúšikovia skialpinizmu sa namiesto horských dolín a voľného terénu tentoraz koncentrujú na zasnežených zjazdovkách, kde vzniká tlačenica. „Viacerí skialpinisti prechádzajú krížom-krážom cez trať, vystupujú hore niekoľkí vedľa seba, čím zužujú priepustnosť zjazdoviek a obmedzujú lyžiarov spúšťajúcich sa dolu svahom. Situácia bola aj napriek pravidelnému upozorňovaniu už v minulom roku na hranici akceptovateľnosti, súčasná 'covidová' zima však priniesla doslova extrém,“ prezradil manažér TMR pre Vysoké Tatry Lukáš Brodanský.

Skialpinisti napokon majú upravený čas na výstupy, a to v čase po 13-tej hodine, kedy počet aktívnych lyžiarov na tatranských svahoch klesá. Bohatá snehová nádielka a mrazy až okolo tridsiatky sa tento rok nedostavili ani do Oravskej Lesnej, hornooravskej obce, ktorá je známym rekordérom v nízkych teplotách. A dopláca na to aj jej lyžiarske stredisko Orava Snow, ktoré v piatok 25. 12. zívalo prázdnotou. Štedrý večer sa tam rozhodlo stráviť len zopár rodín. Zatvorené tak boli všetky zjazdovky, reštaurácia, aj neďaleký penzión Kohútik. Sobotňajšie sneženie by však pre Oravcov mohlo znamenať, že v nedeľu by stredisko mohli, aj za pomoci umelého zasnežovania, otvoriť. Ako budú kontrolovať certifikáty testov na COVID-19 v sobotu pred otvorením, ešte nevedeli. ,,Po príchode majiteľov strediska všetko spresníme,” prezradil správca strediska Marián Fajčák. V Oravskej Lesnej má byť otvorená jedna zjazdovka v časti Kohútik, spojovací vlek a ďalšia v časti Lehotská. Reštaurácia bude fungovať cez výdajové okienko.

Prvé problémy v lyžiarskych strediskách sú tu. Robia ich milovníci skialpinizmu
Prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk síce ubezpečovali, že na svahoch bude všetko v poriadku, lenže celkom to tak nie je. Problémy totiž robia skialpinisti. Čítať ďalej
25 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Starosti nerobia len obmedzenia, ale najmä málo snehu

Najznámejšie lyžiarske stredisko na Kysuciach sa nachádza pod najvyšším vrchom Kysuckých Beskýd – Veľkou Račou. Lyžovačka v Snowparadise je pre dostupnosť obľúbená u Čechov i Poliakov. V tomto čase by sa v obci Ošadnica pohybovalo aj množstvo áut z ,,dolniakov”, pretože na Kysuce chodia tráviť zimnú dovolenku aj Bratislavčania. „Vianoce bez snehu sme nemali v stredisku už veľmi dlho. Minulý rok sme otvárali v polovici decembra, tento rok sú zatiaľ všetky zjazdovky zatvorené,“ skonštatovala marketingový manažérka strediska Alžbeta Giláni. Nádej na lyžovačku neprinieslo do Veľkej Rače ani víkendové sneženie. ,,Potrebujeme mínusové teploty a primeranú vlhkosť vzduchu, aby sme mohli zapnúť snežné delá,” dodala Giláni s tým, že vôbec nevedia, či budú vôbec schopní do Silvestra otvoriť.

V Žilinskom kraji si zalyžujete v Malej Fatre, aj tam ale treba mať test nie starší ako 72 hodín. Vo Vrátnej síce otvorili lyžiarske stredisko 19. decembra, sneh ale chýba aj tam. Všetok sneh na svahoch je technický, prírodný totiž nebol žiaden. ,,Sneh sme mali nahrnutý na kopách a do poslednej možnej chvíle sme čakali, aké epidemiologické opatrenia budú platiť pre lyžiarske strediská,“ vraví Natália Košútová z oddelenia marketingu. Lyžiarov je počas týchto Vianoc vo Vrátnej výrazne menej, lebo viacerí sa zrejme obávajú vírusu, ďalších zase odrádzajú opatrenia v strediskách. Pomáha im však, že v Terchovej v sobotu otvorili odberné miesto antigénových testov na COVID-19. ,,Predtým bolo najbližšie takéto miesto až v Žiline a pred sviatkami sa tam čakacia doba na test vyšplhala aj na tri hodiny,” prezradila Košútová. Testovanie v Terchovej je bezplatné a prebieha v Relaxačnom informačnom centre a okrem občianskeho preukazu je potrebná aj kartička poistenca.

Briti "zdrhli" zo švajčiarskej karantény
27 | 12 | 2020 | sefredaktor

Pri vlekoch problém s preukazovaním testov problém nie je

V areáli strediska vo Vrátnej je dezinfekcia, lyžiari musia mať prekryté ústa i nos, bufety sú zatvorené, funguje len výdajné okienko. Navyše, na každom kroku sú upozornenia, že bez negatívneho výsledku antigénového testu sa do strediska ani nesmie vstúpiť. Certifikáty kontrolujú pri pokladni alebo pri vstupe na lanovku, pretože mnohí lyžiari majú zakúpené online skipasy. Prevádzkovať ale tvrdí, že nie je možné odkontrolovať každú jednu osobu v stredisku, pretože zjazdovky využívajú aj skialpinisti, ktorí cez pokladňu či turniket k lanovke prejsť nepotrebujú. Tí, ktorí si kúpili skipasy pri pokladni, sa však preukazujú negatívnym testom automaticky bez vyzvania.

Hoci deň pred Vianocami odporučila Bezpečnostná rada kraja Banská Bystrica hygienikom, aby pre pribúdajúce prípady nákazy koronavírusom zakázali omše aj prevádzku vlekov, tí napokon zatvorili iba kostoly a lyžiarske strediská môžu svoje služby ponúkať aj ďalej. Len zlomok z nich má ale na to vhodné snehové podmienky. Na Štefana sa lyžovalo napríklad v stredisku v obci Donovaly, ktorého vlastníkom je predseda parlamentu a strany Sme rodina Boris Kollár. Na Novej holi sa zatiaľ nelyžuje, lanovka pre turistov však v prípade priaznivého počasia premávala. Dodržiavanie obmedzení bolo rôzne, pretože kým časť ľudí rúška poctivo nosila, iní ich mali pod bradou alebo vôbec. S testami ľudia problém nemajú a tí, ktorí prídu bez certifikátu, ich môžu pred lyžovačkou absolvovať priamo v mobilnom odberovom mieste v obci. Za 25 eur. Pri vstupe vlekár „uznáva“ modré certifikáty, potvrdenia s pečiatkou od lekára, ale napríklad aj testy z letísk, výsledok však nesmie byť starší ako 72 hodín.

Donovaly ako prvé spustili lyžiarsku sezónu! Problém s tým už nemá ani minister
Tak predsa sa u nás lyžuje! Prvým miestom, kde sa to dnes dalo, boli Donovaly. A vyzerá to tak, že lyžovačka tam bude aj celý víkend. Pridá sa ešte niekto? Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.