Briti "zdrhli" zo švajčiarskej karantény
27 | 12 | 2020 I sefredaktor
Zo švajčiarskeho lyžiarskeho rezortu Verbier zmizli stovky britských turistov, ktorí tam mali byť v preventívnej karanténe zavedenej švajčiarskymi úradmi v reakcii na nový variant koronavírusu, aký sa nedávno objavil v Británii. Informovala o tom TASR.

Stredisko Verbier je populárne práve medzi Britmi. Švajčiarske úrady tam ešte pred Vianocami identifikovali 420 turistov z Británie, ktorí mali ísť do karantény. Približne 50 z týchto osôb však rezort okamžite opustilo a zo zvyšných 370 ich tam do nedele ostalo menej než desať.

Švajčiarsko zaviedlo povinnú karanténu pre osoby, ktoré pricestovali z Británie narýchlo a retroaktívne. Rodiny s malými deťmi tak zrazu uviazli na približne 20 metroch štvorcových, čo niektorí z nich označili za "neúnosné." Vo Francúzsku sú lyžiarske strediská v súlade s platnými epidemiologickými obmedzeniami momentálne zatvorené. Briti, ktorí tam vycestovali z Verbieru, však v tejto krajine nemusia byť v karanténe.

Švajčiarsko pozastavilo 20. decembra lety s Britániou a Juhoafrickou republikou, v ktorých krátko predtým zaznamenali nový nákazlivejší variant koronavírusu. O deň neskôr zaviedlo úplný zákaz vstupu pre občanov týchto krajín a tiež desaťdňovú karanténu pre osoby, ktoré z nich pricestovali 14. decembra alebo neskôr.

Približne pätina turistov v stredisku Verbier tradične pochádza z Británie. Práve tento fakt teraz od rezortu odradzuje aj domácich turistov a spôsobuje ďalšie ťažkosti miestnym hotelom. "Mnohí Švajčiari plánovanú dovolenku zrušili," povedal Sandoz. Rezort obvykle v tomto období roka navštevuje až 50.000 turistov za týždeň. V súčasnosti sú však tamojšie hotely zaplnené len na 30-40 percent.