Veriaci pozor! Niektoré kostoly zostanú cez Vianoce zatvorené, inde obmedzia počet
20 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Protipandemické opatrenia sa pred Vianocami sprísnili, čo sa dotklo všetkých obchodných prevádzok a hromadných podujatí. Výnimku majú nielen lyžiarske vleky, ale i kostoly. Aj tie ale musia dodržiavať isté obmedzenia.


Pre veriacich sú pred sviatkami dôležité najmä bohoslužby, pretože práve počas Vianoc na ne chodí zvýšený počet ľudí. Bohoslužby sa teda konať, lenže iba s obmedzenou kapacitou. Konferencia biskupov Slovenska vyzýva najmä chorých a seniorov, aby návštevy bohoslužieb zvážili, pretože stále platí všeobecné oslobodenie od povinnej účasti, informuje portál noviny.sk.
Vernosť Bohu nie je závislá od účasti na bohoslužbách

Niektoré kostoly po vyhlásení lockdownu a nových opatrení ale svoje brány zatvorili. Kostoly síce môžu byť otvorené aj teraz pred Vianocami či na sviatky, lenže s obmedzeniami. „Pravoslávna cirkev a naši veriaci budú dodržiavať striktne nariadenia, ktoré vydal hlavný hygienik, skonštatoval Milan Gerka, hovorca pravoslávnej cirkvi na Slovensku. Cesta na bohoslužbu sa dostala medzi výnimky zo zákazu vychádzania, v kostoloch ale naďalej platia opatrenia, podľa ktorý sa môže sedieť len v každom druhom rade a zároveň musí zostať medzi obsadenými miestami jedno neobsadené. „Kapacita sa tak znižuje z pôvodných 50 percent na 25 percent, vysvetlil Michal Pavlišinovič, hovorca prešovskej archieparchie.

​Po opatreniach vlády a po vydaní vyhlášky hlavného hygienika však niektoré kostoly už pre verejnosť zatvorili úplne, ako napríklad veľký evanjelický kostol v bratislavskom Starom Meste. Každú nedeľu a sviatok bude k dispozícii len nahrávka kázní a modlitieb na ich webovej stránke. „Viera a vernosť Bohu nie sú závislé od účasti na bohoslužobných podujatiach. Prejavujú sa v láske. V zodpovednosti voči ľuďom, vystavenými rizikám nákazy a straty života,“ uviedol v stanovisku Evanjelický cirkevný zbor Bratislava - Staré Mesto.

Cigániková vyzýva hlavného hygienika, aby nariadil testovanie aj v kostoloch
Poslankyňa NRSR Jana Bitó-Cigániková (SaS) považuje výnimky pre kostoly za bezohľadné a nespravodlivé. Reagovala tak na politickú kampaň koaličnej poslankyne Anny Záborskej (OĽaNO) Čítať ďalej
17 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič

Kňazi podľa Vatikánu môžu slúžiť viac omší ako obvykle

Kostoly sa rozhodol uzavrieť aj cirkevný zbor evanjelikov v Prešove. V Chráme Svätej Trojice posledná tohtoročná bohoslužba uskutoční v nedeľu 20. decembra, potom už budú všetky ostatné bohoslužby až do 10. januára iba online„Nedokážeme zabezpečiť, aby sa na Služby Božie počas vianočného obdobia dostal každý, kto by mal o to záujem,“ vysvetlilo predsedníctva CZ ECAV na Slovensku Prešov.

Pandemická situácia primäla cirkvi už v prvej vlne pandémie k tomu, že sa presunuli na internet. V rímskokatolíckej farnosti v Hanušovciach nad Topľou vysielajú online už z každého kostola. „Je to síce zvláštne, ale robím to pre ľudí, skonštatoval farár v Hanušovciach nad Topľou Martin Telepun. „Online prenosy fungujú v našej cirkvi už niekoľko rokov,“ ozrejmil hovorca prešovskej diecézy. Usmernenia prišli pred sviatkami nielen od hygienikov, ale aj priamo z Vatikánu, odkiaľ dostali kňazi možnosť odslúžiť viac omší ako obvykle, dodáva portál noviny.sk.

Smutná správa z Vatikánu - omše počas adventu a Vianoc budú bez veriacich
Omše počas adventu a Vianoc bude pápež František sláviť bez prítomnosti veriacich. Podobne ako na Veľkú noc bude Vatikán tieto slávenia vysielať online. Čítať ďalej
28 | 10 | 2020 | Ivan Brožík