Štúdia: Sputnik V je na 100 percent úspešný v ťažkých prípadoch Covidu
15 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Po rozsiahlych pokusoch sa ruská vakcína Sputnik V ukázala byť  účinnou proti Covid-19 na 91,4 percent, uviedol jej tvorca v pondelok, keď sa krajina pustila do národného programu hromadného očkovania, informuje portál RT.




Moskovský inštitút Gamaleja a Ruský priamy investičný fond (RDIF), ktoré financovali vývoj vakcíny, vo svojom vyhlásení citovali údaje získané od dobrovoľníkov 21 dní po tom, ako boli naočkovaní prvou dávkou vakcíny. Výsledky potvrdili celkovú mieru účinnosti 91,4%. Zároveň ukázali, že Sputnik V je až na „100%“ účinný proti závažným prípadom vírusu.

V praxi to znamená, že zatiaľ čo niektorí príjemcovia vakcíny môžu byť stále infikovaní, ich prípady budú mierne. „Medzi potvrdenými prípadmi infekcie koronavírusom bolo v skupine s placebom zaznamenaných 20 závažných prípadov, zatiaľ čo v skupine s vakcínou neboli zaznamenané žiadne závažné prípady,“ uvádza sa vo vyhlásení. Zároveň neboli hlásené žiadne nepriaznivé účinky na zdravie.

Nemecko sa pridáva ku krajinám, ktoré testujú vakcínu na Covid-19
14 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Inštitút Gamaleja tvrdí, že klinické skúšky fázy III vakcíny Sputnik V sa uskutočňovali v súlade s najlepšími medzinárodnými normami a postupmi. Inštitút uviedol, že vysoká miera účinnosti bola potvrdená v každej z troch etáp klinických skúšok, a že teraz bude pokračovať v podávaní žiadostí o „urýchlenú registráciu“ vakcíny v rôznych krajinách.

„Je dôležité, aby v každej fáze vypočítaná miera účinnosti vakcín presiahla 90 percent,“ uviedol Denis Logunov, zástupca riaditeľa Centra Gamaleja s tým, že inštitút bude zdieľať výsledky s medzinárodnou vedeckou komunitou, a že monitorovanie účastníkov bude pokračovať.

Kremeľ tvrdí, že zahraničné štáty a farmaceutickí giganti vedú informačnú vojnu s cieľom diskreditovať vakcínu Sputnik V
Zahraničné národy financujú pseudovedeckú propagandistickú kampaň na diskreditáciu priekopníckej ruskej vakcíny proti Covid-19 Sputnik V, uviedol Kremeľ ako aj ruská armáda, informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Viac ako 50 krajín požiadalo o nákup viac ako 1,2 miliardy dávok vakcíny. Dávky pre medzinárodnú distribúciu sa budú vyrábať v Indii, Brazílii, Číne, Južnej Kórei a ďalších krajinách.

Rusko začalo svoj program hromadného očkovania začiatkom tohto mesiaca, pričom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov minulý týždeň uviedol, že vakcína dorazí do všetkých regiónov krajiny do konca tohto roka.

Vakcína Sputnik V bola zaregistrovaná ruským ministerstvom zdravotníctva 11. augusta a stala sa prvou registrovanou formulou proti Covid-19 na svete.

Covid len spustil proces prirodzeného výberu, tvrdí ruský expert
14 | 12 | 2020 | Diana Zaťková