Čínsky vývoz prudko stúpa, pričom dosiahol novú rekordnú úroveň
07 | 12 | 2020 I Marek Molnár

November sa stal najlukratívnejším mesiacom pre čínsky vývoz, pričom bol poháňaný silným dopytom po výrobkoch, ako sú elektronika a ochranné zdravotnícke pomôcky, informuje portál RT.


Čína minulý mesiac dodala tovar v hodnote 268 miliárd dolárov, čo predstavuje medziročný nárast o 21 percent, uviedli v pondelok colné údaje. Išlo o historicky najvyššiu mesačnú vývoznú hodnotu a najvyššie tempo rastu od februára 2018.

„Čínsky export opäť prekonal očakávania trhu, najmä v dôsledku prudkého nárastu dopytu. Príjmy a výdavky spotrebiteľov sú dostatočne podporované programami v USA a západnej Európe,“ uviedol pre čínske štátne médiá skúsený ekonóm Hang Seng.

Prichádzajúce dodávky stúpali tretí mesiac po sebe a v novembri dosiahli 192,6 miliárd dolárov, aj keď mierne pomalším tempom ako mesiac predtým. Dovoz v novembri oproti minulému roku stúpol o 4,5 percenta, v porovnaní s októbrovým rastom o 4,7 percenta.

Čína v budúcom roku postaví viac ako milión nových staníc 5G
Čínskym telekomunikačným operátorom sa tento rok podarilo vybudovať viac ako 600 000 nových základňových staníc 5G, uviedol akademik Čínskej technickej akadémie Wu Hequan, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Pomalší rast dovozu a vystrelenie vývozu iba prehĺbili prebytok obchodnej výmeny v Číne, ktorý minulý mesiac dosiahol 75,4 miliárd dolárov. Rozdiel medzi vývozom a dovozom bol podľa agentúry Reuters najväčší od roku 1981.

Zvyšujúci sa obchodný prebytok by mohol odrážať neprimerané oživenie medzi priemyslom a domácou spotrebou v druhej najväčšej ekonomike sveta.

To by tiež mohlo vytvoriť prekážky pre obchod medzi Čínou a USA, pretože obchodný deficit USA s Čínou sa zvýšil na 37,4 miliárd dolárov. Minulý mesiac sa USA stali hlavným trhom s čínskym tovarom a boli tento rok tretím najväčším obchodným partnerom Číny za 11 mesiacov.

V Rusku začal horieť obchod s pyrotechnikou. Masívny požiar ničil všetko naokolo (VIDEO)
Obyvatelia ruského mesta Rostov na Done zažili v nedeľu ráno nečakaný ohňostroj, keď požiar zachvátil obchod so zábavnou pyrotechnikou a rakety leteli všetkými smermi, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 12 | 2020 | Marek Molnár