Smutná správa pre lyžiarov: Minimálne v tomto roku sa lyžovať nebude!
04 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Kto sa tešil, že príchodom chladného počasia vlekári zasnežia svahy a môže sa začať  lyžovačka, ten zostane sklamaný. Krízový štáb rozhodol, minimálne do konca roka na svahy nikto ísť nemôže.


Nepríjemnú a smutnú správu pre lyžiarov potvrdil minister dopravy a výstavby Andrej Doležal na sociálnej sieti. To, že minimálne do začiatku januára budúceho roka sa lyžiarska sezóna na Slovensku konať nebude rozhodlo konzílium odborníkov, informuje portál topky.sk.
Otváranie zimných stredísk bude koordinovať európska komisia

Konzílium odborníkov svoje rozhodnutie odporučí aj pandemickej komisii a zároveň jej odporučí aj sprísniť opatrenia, vrátane uzatvorenia zimných lyžiarskych stredísk. "Už niekoľko dní, prakticky týždňov, táto téma rezonuje. My sme za ministerstvo dopravy pripravovali konkrétny a jasný protokol, za akých okolností si vieme predstaviť ponechať lyžiarske strediská otvorené,“ povedal šéf rezortu dopravy s tým, že odozvy od odborníkov z konzília sú jasné.

Európska komisia má navyše vydať dokument, na základe ktorého sa bude otváranie zimných stredísk koordinovať na európskej úrovni. Uviedol to na margo prevádzkovania lyžiarskych stredísk štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus. Pred časom potvrdil i samotný Doležal, že takéto pokusy o koordináciu mali zabrániť cezhraničnej mobilite ľudí za lyžovačkami. Ak by však aj k dohode došlo, usmernenia Európskej únie by v tomto prípade mali skôr odporúčací charakter a predpokladá sa, že to budú riešiť predsedovia vlád na samite budúci týždeň.

Bude zimná lyžovačka? Lyžiarske veľmoci sú nejednotné, Slovensko vyčkáva
Zima už klope na dvere a lyžiari, ale aj prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk či ubytovacích a stravovacích zariadení v nich stále nevedia, ako to s tohtoročnou sezónou bude. Kedy sa začne, respektíve či sa vôbec začne sú zvedaví... Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.