Bude zimná lyžovačka? Lyžiarske veľmoci sú nejednotné, Slovensko vyčkáva
28 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Zima už klope na dvere a lyžiari, ale aj prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk či ubytovacích a stravovacích zariadení v nich stále nevedia, ako to s tohtoročnou sezónou bude. Kedy sa začne, respektíve či sa vôbec začne sú zvedaví všetci.


Plán so začiatkom zimne sezóny sa nerieši len u nás, ale aj v lyžiarskych veľmociach ako sú Rakúsko, Nemecko, Francúzsko či Švajčiarsko. Prirodzene, plán na zimnú sezónu počas koronakrízy mali na našom Ministerstve dopravy vypracovaný už koncom leta, pre mohutný nástup druhej vlny ho ale museli pozastaviť. Napriek tomu z ministerstva unikol dokument, ktorý hovorí o tom, ako mali byť otvorené prevádzky počas zimnej lyžiarskej sezóny.
Slovensko už má pripravený semafor aj konkrétne opatrenia

Na otvorenie lyžiarskej sezóny čakajú aj Slováci. Zdroj: pinterest.com


Cieľom pripraveného dokumentu malo byť, podľa informácií portálu topky.sk, zachrániť slovenské prevádzky pred ekonomickou katastrofou kvôli COVIDU 19. Rezort dopravy pripravil vlastný systém ešte pred druhou vlnou COVID-19 a fungovania prevádzok, wellness a lyžiarskych stredísk rozdelil podľa pripraveného semaforu. V ňom mali byť oblasti s nízkym, stredným a vysokým rizikom nákazy. Cieľom týchto návrhov má byť, aby Slováci nechodili lyžovať do zahraničia, ale zostali radšej doma, čím nielen podporia domáci cestový ruch, ale zníži sa aj riziko prinesenia koronavírusu zo zahraničia.

Ministerstvo dopravy vypracovalo konkrétne a podrobné opatrenia ako sa má postupovať pri wellness, lyžiarskych strediskách, otváraní hotelov, prípadne iných ubytovacích zariadení s ohľadom na oblasti, kde je riziko nákazy nižšie, stredne vysoké alebo vysoké. Pripravený dokument má 33 strán, v ktorých je jasne popísané, za akých okolností sa tohtoročná lyžiarska sezóna bude môcť na Slovensku otvoriť.

Profesor Krčméry: Na otvorenie zjazdoviek v zime existuje viacero scenárov
Zima sa nezadržateľne blíži a s ňou aj radosť lyžiarov, že si opäť užijú svoj obľúbený šport. Lenže pozor! Koronavírus im môže zahatať plány aj im. Ako to s lyžovačkou v tejto sezóne bude čo-to naznačil profesor Krčméry. Čítať ďalej
24 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Nemci a Francúzi chcú sezónu zrušiť, Rakúšania a Švajčiari nie

Poslanci európskeho parlamentu už riešia aj to, že by sa otváranie lyžiarskych stredísk koordinovalo aby si jednotlivé krajiny „nekradli“ lyžiarov a zároveň aby sa nákaza takto neprenášala po jednotlivých krajinách. V zahraničí sú totiž názory na otvorenie zimnej sezóny rôzne. Kým Nemecko a Francúzsko chcú zrušiť zimnú sezónu úplne, Rakúsko plánuje lyžiarske strediská otvárať. Podľa rakúskej ministerky pre cestovný ruch Elisabeth Köstingerová koronavírus sa nešíri na svahoch, ale na párty po lyžovaní. Podobný postup ako susedné Rakúsko, chce zvoliť aj Švajčiarsko. Slovensko je za koordinovaný a jednotný postup ako navrhuje európsky parlament, na ňom sa, vzhľadom na záujmy jednotlivých štátov, bude ale zrejme ťažké dohodnúť.

Merkelová presadzuje uzavretie všetkých lyžiarskych stredísk v Európe
Rakúsko s jej návrhom nesúhlasí, naši asi o ňom ani netušia. Napísal portál lastampa.it. Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | Ivan Brožík