Penta považuje za absurdné, že by dostala vopred echo o akcii NAKA v jej sídle
03 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

V utorok polícia zadržala a obvinila partnera finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Jeho obvinenie má súvisieť s údajným nelegálnym obchodovaním s nahrávkami z kauzy Gorila. Manažér Penty v tejto súvislosti považuje za absurdné, že by v Pente vopred vedeli o zásahu NAKA.


Manažérom Penty pre vonkajšie vzťahy Martin Danko v rozhovore pre web domov.sme.sk vysvetľuje, ako vyzeral a aké okolnosti mal zásah polície a odpovedá aj na otázky týkajúce sa skutočností, pre ktoré je Haščák obvinený.

domov.sme.sk: Máte informácie o tom, ako Jaroslav Haščák strávil prvú noc v cele?

"Mám len štandardné informácie, že pán Haščák bol zadržaný. Naďalej je v cele predbežného zadržania. Žiadne bližšie informácie k tomu nemám."

domov.sme.sk: Telefonovali ste s ním po zadržaní?

"Nie."

AKTUALITA: Haščák má vážny problém: Prokurátor pre neho žiada väzbu!
Na finančníka a spolumajiteľa spoločnosti Penta Jaroslava Haščáka prokurátor v zákonnej lehote požiadal sudcu o jeho väzbu. Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


domov.sme.sk: Čo vám prebleslo hlavou, keď ste sa dozvedeli, že ho zatkli?

"V prvom rade som sa dozvedel, že prebieha zásah v priestoroch našej firmy. Naša skupina pôsobí v Digital Parku na troch poschodiach - na piatom, šiestom a siedmom. Z nám nepochopiteľného dôvodu desiatky ozbrojených policajtov vtrhli na šieste a siedme poschodie a blokovali ich."

"Na siedmom sídli v drvivej väčšine vrcholové vedenie skupiny. Šieste je priestor, kde sídli najmä Penta Real Estate, ktorá je dcérskou firmou Penty. Okrem toho sú tam zasadačky, kde sa konajú stretnutia s návštevami."

"Na piatom poschodí sídli časť ľudí, ktorí tvoria najmä back office Penty. Tohto poschodia sa zásah vôbec nedotkol. Ak malo ísť o hermetické zabezpečenie priestorov, tak to nemá logiku."

"Zároveň považujeme zásah za absolútne neproporcionálny, pretože istému typu šikanovania a nátlaku boli vystavení obyčajní zamestnanci, proti ktorým nebolo vznesené žiadne obvinenie a táto kauza sa ich nijako netýka. Boli donútení opustiť pracoviská, zanechať tam svoje veci a zhromaždiť sa na určenom mieste."

"Predpokladám, že naši právni zástupcovia budú túto záležitosť riešiť samostatnými krokmi."

domov.sme.sk: Znamená to, že pri zásahu vznikla medzi zamestnancami Penty panika?

"Nie, to určite nie je to správne slovo. V každom prípade to bolo niečo, čo bolo neočakávané a neprimerané vzhľadom na to, že pán Haščák sa od popoludňajších hodín nachádzal na plánovanom výsluchu, na ktorý bol predvolaný zhruba pred vyše týždňom. Dostavil sa na výsluch a aktívne spolupracoval s vyšetrovateľom."

Gorila šéfa Smeru-SD stále dráždi. Pri otázke o Haščákovi a kole odišiel z tlačovky
Expremiér Robert Fico od začiatku kauzy Gorila odmieta akékoľvek spojenie medzi ním a Jaroslavom Haščákom. Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


domov.sme.sk: Kukláči teda urobili raziu v Digital Parku počas výsluchu Jaroslava Haščáka na polícii?

"Podľa mojich informácií bol výsluch ukončený zhruba po hodine. Následne bolo proti pánu Haščákovi vznesené obvinenie. Zhruba niečo vyše hodiny medzi tým, ako bolo vznesené obvinenie, a tým, ako pána Haščáka prepravili do sídla Penty, došlo k zásahu. Trval vyše hodiny."

domov.sme.sk: Pri príchode do Digital Parku v sprievode polície nemal Jaroslav Haščák na rukách putá, ako to v takýchto prípadoch býva. Ako si to vysvetľujete?

"Nemám k tomu žiadne informácie."

domov.sme.sk: Penta má povesť dobre informovanej finančnej skupiny. Nemali ste žiadnu informáciu o tom, že sa takýto zásah chystá?

"Je absurdné očakávať, aby sme vedeli, že sa takýto zásah polície chystá. Opakujem, že pán Haščák počas posledných ôsmich rokov, keď beží vyšetrovanie kauzy Gorila, veľakrát vypovedal na polícii. Vždy sa dostavil na výsluch. Ak sa teda pýtate, či niekto niečo takéto očakával, tak nie, neočakával.

Haščákovi hrozí až dvadsaťročná basa, teraz čaká, či ho pošlú do väzby
Kaliňák sa mal snažiť vyšetrovateľom naznačiť, že obviniť SIS-kára Arpáša nie je dobrý nápad. I toto bude zrejme polícia preverovať. Teraz však zatkli aj Arpášovu manželku a do väzby po včerajšej policajnej akcii možno pôjde i... Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


domov.sme.sk: Keď polícia minulý týždeň zadržala bývalého spolupracovníka Penty a niekdajšieho príslušníka SIS Ľubomíra Arpáša, nevyhodnotili ste si to tak, že už je zadržanie blízko Haščáka?

"Pán Arpáš aj podľa informácií, ktoré sú v obvinení, mal spolupracovať s Pentou v rokoch 2006 až 2008. Hovoríme teda o období takmer spred pätnástich rokov. Nebol to blízky spolupracovník. Také typy poradenských kontraktov ako s Arpášom mala naša skupina s desiatkami, stovkami firiem alebo osôb. Pokiaľ viem, medializované zatknutie pána Arpáša nijakým spôsobom nesúviselo s aktivitami okolo skupiny Penta. Týkalo sa úplne inej trestnej veci."

domov.sme.sk: Podľa medializovaných informácií, ktoré polícia nepriamo potvrdila, však bolo dôvodom na zatknutie Haščáka to, že kúpil cez firmu Barkont v roku 2007 za takmer šesť miliónov vtedajších korún (194-tisíc eur) od Arpáša nahrávky spisu Gorila.

"Ani z utorňajších úkonov, ani z obvinenia nie je zrejmé, o aké dôkazy sa polícia opiera. Navyše bol posledných päť rokov predmetom vyšetrovania, pri ktorom pán Haščák opakovane svedčil a ku ktorému odovzdal všetky písomnosti, na ktoré ho vyzvali vyšetrovacie orgány. Vôbec nerozumieme aktualizačnému momentu tejto kauzy."

Jaroslav Haščák sa vzdal všetkých funkcií v Pente!
Včerajšia policajná akcia v sídle finančnej skupiny Penta skončila aj zadržaním jedného z jej spolumajiteľov, ktorý dnes vyvodil voči sebe závery. Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


domov.sme.sk: Išli peniaze za nahrávky Gorily od Penty k Arpášovi cez firmu Barkont?

"Zásadne odmietame akúkoľvek spojitosť tohto kontraktu alebo platieb s akýmikoľvek nelegálnymi aktivitami. A už absolútne s čímkoľvek, čo by súviselo s tzv. materiálmi, ktoré sa týkali kauzy Gorila."

domov.sme.sk: Znamená to, že nedošlo k tomu, že Arpáš predal nahrávky Gorily Pente?

"Absolútne to vylučujeme. Považujeme to za konštrukt a hlúposť, ktorá nemá oporu v realite."

domov.sme.sk: Z vašich utorňajších vyjadrení bolo cítiť, že vás prekvapilo, že Jaroslav Haščák by mohol byť obvinený v súvislosti s Gorilou. Prečo vás to tak prekvapilo?

"Prekvapilo nás to preto, že kauzu Gorila vyšetruje osem rokov špeciálny policajný tím. Opakovane a aj verejne sme vyzývali, nech teda zverejní, k akým výsledkom dospel. Minimálne v trestných konaniach, ktoré boli uzatvorené, nech zverejní kompletné zápisnice. Ak vznesené obvinenie nepriamo súvisí s kauzou Gorila, ktorú polícia vyšetruje takmer desať rokov, tak takýto extrémne agresívny krok by sa mal opierať o nejaké prelomové poznatky. Ak by existovali, tak na ne už dávno malo dôjsť."

Penta hovorí, že sa bude brániť. Podľa SaS ukáže možno Haščák na Fica
Razia v sídle finančnej skupiny Penta, ale hlavne zadržanie jedného z jej majiteľov prekvapilo najmä tých Slovákov, ktorí neverili, že niekedy dôjde aj na tohto finančníka, ktorý bol spájaný nielen s Marianom Kočnerom, ale predovšetkým s kauzou... Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


domov.sme.sk: Naznačujete, že nedošlo k zásadnej zmene. Faktom však je, že túto kauzu dlhé roky dozoroval špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. A toho sudca nedávno poslal do väzby, čo je zásadná zmena. Viacerí vyšetrovatelia kauzy Gorila ako napríklad Marek Gajdoš v minulosti prinajmenšom naznačovali, že Kováčik vyšetrovanie brzdil.

"To sú špekulácie. Ak sa vyšetrovanie a dokazovanie trestnej činnosti má na Slovensku odvíjať od osôb, ktoré zastávajú nejakú konkrétnu pozíciu, tak potom Slovensko nie je právny štát, ale je to v podstate štát, kde panuje nejaký typ vôle či svojvôle, ktorá sa pohybuje úplne mimo práva.

Nie je nám zrejmé ani z vyjadrení Gajdoša, ani Lukáša Kyselicu (bývalý šéf vyšetrovacieho tímu Gorila, dnes poslanec za OĽaNO, pozn. red.), k akým konkrétnym trestným poznatkom dospeli v tejto trestnej veci, ktorú by boli schopní akcelerovať nebyť pána dozorujúceho prokurátora Kováčika.

Držím sa faktov a v uznesení, ktoré bolo predložené pánu Haščákovi, sme žiadne takéto fakty nenašli."

Zadržanie Haščáka vzbudilo pozornosť aj v zahraničí
Zadržanie jedného z najmocnejších finančníkov na Slovensku Jaroslava Haščáka neuniklo pozornosti ani v zahraničí. Slovenské médiá špekulujú, že by mohol byť zapletený do prípadu vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorý mohol odhalil... Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | Ingrid Vrabcová


domov.sme.sk: Nepripadá vám logické, že ak je pravda, že to Kováčik brzdil a teraz už prípad nedozoruje, tak je pochopiteľné, že došlo k zadržaniu Haščáka?

"Je to sugestívne. Ja takýto názor nemám. Budú to riešiť právni zástupcovia pána Haščáka."

domov.sme.sk: Aký vzťah mala Penta s Kováčikom?

"Neviem o existencii žiadneho vzťahu s Dušanom Kováčikom, a preto to ani nemám potrebu bližšie komentovať."

domov.sme.sk: Minulý rok ste poskytli rozhovor českému Deníku N. Bolo to po tom, ako polícia našla u Mariana Kočnera nahrávky Gorily. V rozhovore ste dosť zmenili dovtedajšiu argumentáciu Penty v interpretácii kauzy Gorila. Kým dovtedy ste celý spis SIS považovali za fikciu, v rozhovore ste sa vyjadrili, že do určitej miery tak, ako to bolo opísané v Gorile, sa vybavovali veci v tzv. sivej zóne ekonomiky. Čo sa stalo, že ste zrazu tak zmenili argumentáciu Penty?

"Nezmenil som argumentáciu. Ten rozhovor sa odohrával v istom kontexte. Ťažko sa to preto teraz z neho vytrhne a povie sa, že toto je nejaká zmena argumentácie.

V rozhovore som sa snažil vysvetliť, že slovenská spoločnosť, ekonomika a podnikateľské prostredie sa od 90. rokov minulého storočia nejakým spôsobom vyvíjali. Vývoj nebol v rukách jedného človeka, jednej skupiny, ale to bola kombinácia viacerých faktorov. Penta nebola ani zďaleka jediná firma, ktorá sa zúčastňovala na privatizačných tendroch. To bol tvrdý konkurenčný boj.

To, čo sa v 90. rokoch alebo na začiatku minulej dekády javilo ako bežné, sa dnešnou optikou javí ako niečo, čo je úplne mimo minimálne etických pravidiel.

Nepripúšťal som, ani absolútne nepriznával nijaké korupčné správanie skupiny Penta. Povedal som, že ak je vyčlenený špeciálny tím, ktorý vyšetruje túto kauzu, tak je záležitosťou štátu, aby zákonným spôsobom dokázal, že došlo k protiprávnemu konaniu."

Blaha spája Matoviča s Haščákom: "Ak bude rozprávať, Igorko bude potrebovať svojho generálneho prokurátora."
Ľuboš Blaha vníma realitu svojsky, to nie je žiadnym tajomstvom. Po tom, ako polícia zobrala do väzby a z korupcie obvinila šéfa Penty Haščáka, na svojom facebooku napísal, že v putách vlastne skončil liberálny kapitalizmus. Strach, podľa neho nemá... Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | Michal Filek


domov.sme.sk: V stredu Haščák oznámil, že sa vzdal všetkých výkonných funkcii v Pente. Čo to znamená?

"V dnešnej situácii a pod vplyvom toho, čo sa stalo v utorok, sa nemôže pán Haščák podieľať na výkonnom riadení skupiny. Znamená to, že prestáva byť členom akýchkoľvek rozhodovacích fór, ktoré riadia každodenný život našej skupiny.

Máme systém vnútorného riadenia cez takzvaný výkonný board. Potom je orgán investičnej komisie, ktorý rozhoduje o investíciách skupiny. Samozrejme, pán Haščák bol detailne zahrnutý do všetkých bežných procesných krokov, ktoré súviseli napríklad s tým, že všetky naše firmy a projekty predkladajú raz do roka rozpočet a strategický pohľad na svoj biznis.

Všetkých týchto pozícií, kde bol pán Haščák aktívnym členom, sa vzdáva dovtedy, kým nebude táto záležitosť konzekventným spôsobom doriešená. Zostáva len pasívnym spolumajiteľom a akcionárom skupiny."

domov.sme.sk:Pasívnym znamená, že nebude ako spolumajiteľ o ničom rozhodovať?

"Vymenoval som, kde u nás dochádza ku kľúčovým rozhodnutiam. Samozrejme, každý spolumajiteľ akejkoľvek firmy má možnosť vyjadriť svoju vôľu napríklad prostredníctvom valného zhromaždenia."

Haščák skončil na polícii! Obvinili aj exriaditeľa kontrarozviedky SIS a jeho manželku
01 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


domov.sme.sk: Viete, čo Haščáka viedlo k tomu, že sa vzdal výkonných funkcií v Pente?

"Je to logický krok. V situácii, keď bolo proti nemu vznesené obvinenie ako proti fyzickej osobe, bude svoj čas a energiu venovať svojej obrane. Toto nie je zlučiteľné s tým, aby sa mohol zároveň zaoberať spoluriadením našej investičnej skupiny."

domov.sme.sk: Ako Martin Danko opísal Iaina Childa, ktorý vo vedení Penty nahradil Jaroslava Haščáka?

"Iain Child je spolumajiteľom Penty desať rokov, od roku 2010. Predtým s Pentou intenzívne spolupracoval v rámci poradenských kontraktov spoločnosti Deloitte, kde bol pán Child partnerom.

Je pôvodom z Anglicka. Na Slovensku sa však už pohybuje dostatočne dlho. Hovorí plynule po slovensky. Slovom aj písmom. V podstate preberie po Jaroslavovi Haščákovi všetky procesno-riadiace funkcie, ktoré sa v Pente týkajú divízie Buy Out. Je to divízia, ktorá investuje do firiem.

Popritom máme Real Estate, realitný development. Tej sa už dlhodobo venujú dvaja z partnerov Penty - Marek Dospiva a Jozef Oravkin. Eduard Maták zastrešuje zdravotníctvo."

Haščáka vraj obvinili z korupcie a prania špinavých peňazí v súvislosti s Gorilou
Šéfa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka dnes na plánovanom výsluchu zadržala a obvinila polícia z korupcie a prania špinavých peňazí. Pre SME to potvrdil manažér Penty pre vonkajšie vzťahy Martin Danko. Čítať ďalej
01 | 12 | 2020 | Michal Filek


domov.sme.sk:Bude mať zadržanie a obvinenie Haščáka vplyv na podnikateľské aktivity Penty?

"Tento krok je namierený proti osobe pána Haščáka. Čo sa týka našich firiem a našej skupiny, my skončíme napriek tomu, že rok 2020 je pre pandémiu veľmi ťažký a krízový, s veľmi dobrými výsledkami. Výrazne lepšími, ako sme predpovedali na jar, keď pandémia vypukla.

Všetky naše firmy a projekty fungujú v štandardnom móde. Tým, že sme medzinárodná skupina, ktorá je riadená partnermi, partnerstvom a nie jedným človekom, tak máme jasnú deľbu kompetencií a rozhodovacie právomoci."

domov.sme.sk: Ak by sa Haščák dostal na slobodu alebo by bol stíhaný na slobode, normálne by sa vrátil do práce v Digital Parku aj do výkonných funkcií, ktoré zastával?

"Nechcem sa teraz vyjadrovať k špekulatívnym otázkam. Ak by bolo zrušené obvinenie proti pánu Haščákovi, sme v novej situácii a budeme na to reagovať."

domov.sme.sk: Znamená to, žeby sa opäť vrátil do svojich výkonných funkcií?

"Vznikne nová kvalitatívna situácia a vyjadríme sa k nej. Dnes nie som oprávnený, ani nie som s pánom Haščákom v kontakte, aby som v jeho mene mohol na to odpovedať konkrétnejšie."

Matovič pozýva Haščáka do ringu a odkazuje: Na vašom mieste by som sa zbalil a odišiel zo Slovenska!
Vláda v stredu na rokovaní rozhodla, že dofinancuje Všeobecnú zdravotnú poisťovňu sumou 100 miliónov eur. Premiér Matovič obhajuje tento krok tým, že nedovolí, aby štátna poisťovňa bola „hus na šklbanie“. Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.