Klaus prispieva k šíreniu dezinformácií o covide. Dehonestujúce, reaguje exprezident
03 | 12 | 2020 I Timotej Dudka

Bývalý český prezident Václav Klaus sa ohradil proti tomu, že ho ministerstvo zdravotníctva uvádza ako príklad verejne známej osobnosti, ktorej výroky a správanie v čase pandémie využívajú dezinformátori, informuje portál ČT24.


Podľa exprezidenta ide o "dehonestujúce a nepodložené obvinenia", v liste žiada českého ministra Jána Blatného o odstránenie zmienky z webu. Text na internetových stránkach rezortu však zatiaľ zostáva.

Ministerstvo zdravotníctva na svojom webe s odkazom na Centrum proti terorizmu a hybridným hrozbám a na spoločnosť Semantic Visions uvádza dezinformácie o ochorení Covid-19. Medzi nimi je aj upozornenie s nadpisom "Známe osobnosti často propagujú dezinformácie".

Klaus sa kategoricky ohradil. "Žiadam, aby ste mi tento neprijateľný útok vysvetlil, aby ste dotyčný text nechal zo stránok ministerstva zdravotníctva odstrániť a aby ste z tejto nehoráznosti vyvodil patričné ​​dôsledky," napísal ministrovi Blatnému.

Uviedol, že ako minister a člen vlády je Blatný politikom. Ako politik má podľa Klausa nárok na politické názory a hodnotiace súdy iných politických názorov. "To patrí k politike. Tu ale nejde o Váš názorový polemický súd, ale o informáciu zverejnenú na oficiálnej platforme ústredného orgánu štátnej správy Českej republiky," napísal ministrovi. Je podľa neho neprijateľné, aby webové stránky ministerstva slúžili na napádanie, dehonestovanie a k nepodloženým obvineniam.

Exprezident Klaus prišiel na výročie prevratu bez rúška, rieši to polícia
Bývalý prezident Václav Klaus sa zúčastnil spomienok na 17. november 1989 v Prahe. Ako jediný však mal po celý čas rúško pod bradou. Ochranu úst a nosa si nenasadil ani pri rozhovore s novinármi. Polícia prípad odovzdáva do správneho konania,... Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


Dezinformačné weby podľa textu preberajú výrazne výroky a silné vyhlásenia verejne známych osobností a odborníkov a používajú ich na podporu dezinformácií a konšpiračných teórií. "V poslednej dobe k tomu došlo napríklad s výstupmi Václava Klausa a imunológa Jiřího Barana," uvádza web.

"Je to prosba o to, aby všetci tí, ktorí sú považovaní radom ľudí za vzory, že by bolo ideálne, keby išli dobrým príkladom a vyrazili zbraň z rúk tým, ktorí potom na základe ich správania vytvárajú dezinformácie," komentoval snahu minister Blatný.

"Tí, čo nosia rúška, sú vítači migrantov", usúdil Václav Klaus
Bývalý český prezident Václav Klaus si rúško pri pripomienke 28. októbra nevzal zámerne. Má svoju predstavu o význame rúšok, uviedol v rozhovore s ČTK. Koronavírus považuje za viac než "len" chorobu a zneužitie tejto choroby za nástroj na premenu... Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


Blatný uviedol, že si nemyslí, že by Klaus chcel dezinformácie vyvolávať. Podľa neho sa ale stupňuje aktivita ľudí, ktorí tak robia a používajú na to výroky alebo správanie niektorých významných osobností, ktoré môžu byť pre ostatných vzorom.

Klaus kritizuje vládne opatrenia prijaté v súvislosti s bojom proti pandémii. Koronavírus považuje za obyčajnú chorobu a zneužitie tejto choroby za nástroj na premenu sveta. Na verejnosti opakovane vystúpil bez rúška.

Václav Klaus predvída ďalšiu "farebnú revolúciu". Kde? To vás asi zaskočí!
"Koronavírusvá pandémia totálne umlčala opozíciu. Čelíme radikálnej revolúcii, riadenej ľavičiarskymi elitami a ich našepkávačov", tvrdí Václav Klaus „Ide o ďalšiu farebnú revolúciu. Rysujú sa základy totalitne riadenej budúcej spoločnosti,“... Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Ivan Brožík