Európa sa chystá do Vianoc uvoľniť viaceré obmedzenia
23 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Európa chystá do Vianoc čiastočne uvoľniť prijaté obmedzenia. Politici napriek tomu odkazujú, že sviatky budú tento rok iné. Všimli si to lidovky.cz.


Zlepšenie vývoja pandemickej nákazy a blížiace sa Vianoce vedú vlády mnohých výrazne zasiahnutých krajín Európskej únie k plánom čiastočne uvoľniť prijaté obmedzenia. Politici sa pritom väčšinou zhodujú na jasnom posolstve pre svojich obyvateľov: Nečakajte sviatky, na ktoré ste zvyknutí. Európska komisia chystá nezáväzné odporúčania, ako by sa malo postupovať. Pokračuje portál lidovky.cz.

Vládni politici z Francúzska, Belgicka či Holandska v posledných dňoch avizovali možnosť zmiernenia niektorých reštrikcií, ktoré ich krajiny zaviedli v čase rýchlo rastúcich počtov výskytu nákaz koronavírusom.

Pražský magistrát odloží splátky nájomného podnikateľom postihnutých opatreniami proti šíreniu choroby covid-19 a sídliacich v mestských priestoroch. Mesto nebude účtovať úroky z omeškania platby nájomného. Po rokovaní pražskej rady to povedal radca Jan Chabr (TOP 09). Opatrenie sa týka obchodníkov, ktorým bolo znemožnené podnikať. Mesto podobné kroky urobilo už na jar počas prvej vlny pandémie. Na všetky opatrenia proti covidu išli z mestského rozpočtu doteraz asi dve miliardy.

Sulík pripravuje vlastný pandemický plán, navrhuje skôr lokálne opatrenia
Minister hospodárstva a vicepremiér Richard Sulík (SaS) pripravuje s odborníkmi vlastný pandemický plán, ktorý plánuje predstaviť a zverejniť v najbližších dňoch. Dokument má obsahovať súbor opatrení v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.... Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Pražský magistrát tento rok kvôli opatreniam proti šíreniu koronavírusu nebude organizovať slávnostné rozsvietenie vianočného stromu na Staromestskom námestí . Svetlá na strome sa však rozsvietia a ľudia sa na záznam s hudobným podkresom budú môcť pozrieť na internete.

Vo Francúzsku, kde počty novo nakazených postupne klesajú už dva týždne, by sa mala od začiatku decembra otvoriť väčšina obchodov. Vláda tiež hovorí o čiastočnom zrušení ďalších obmedzení ešte do Vianoc. Úplné uvoľnenie však podľa Paríža neprichádza do konca roka do úvahy. "Treba jasne povedať, že určité obmedzenia budú pokračovať a s nimi aj limity zhromažďovanie ľudí," povedal pre Journal du Dimanche hovorca vlády Gabriel Attal.

V Belgicku, ktorá mala v októbri hneď po Česku najhoršie štatistiky nových prípadov na obyvateľa, novo nakazených ubúda vo vlnách už od konca októbra. Miestni politici hovoria o možnosti znovuotvorenia veľkej časti obchodov v polovici decembra. Premiér Alexander De Croo však cez víkend vyhlásil, že definitívne rozhodnutie padne až na zasadnutí vládnej krízovej skupiny tento piatok.

"Tento týždeň sa budeme baviť o otvorení uzavretých obchodov či múzeí, ale musíme mať jasno, či niečo z toho môžeme zodpovedne urobiť a za akých podmienok," povedal premiér v belgickej televízii VRT.

Poslankyňa SAS nerozumie pandemickým opatreniam - nielen ona
Nerozumejú im mnohí, najmä v takých disproporciách, ako napríklad prečo je možné otvoriť kostoly pre najohrozenejšiu skupinu obyvateľstva, ale nemožno sprístupniť školy pre najmenej ohrozených - deti a mládež. Čítať ďalej
16 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Susedné Holandsko už prvú vlnu uvoľnenia absolvovalo minulý týždeň, kedy sa po dvoch týždňoch znovu pre obmedzený počet návštevníkov otvorili divadlá, kiná či plavecké bazény. Premiér Mark Rutte však podotkol, že ďalšie obmedzenia budú platné ešte najmenej niekoľko týždňov. Vláda podľa neho v závislosti od vývoja infekcie rozhodne, či a za akých podmienok pred Vianocami otvorí reštaurácie a bary uzatvorené od polovice októbra. Napríklad silvestrovské ohňostroje však Holandsko pre tento rok úplne zakázalo.

Aspoň čiastočne by sa mohlo podľa slov premiéra Giuseppe Conteho vrátiť k normálu aj Taliansko, kde počet novo nakazených začal klesať neskôr ako v ostatných spomínaných krajinách. V polovici decembra by mohli otvoriť obchody v oblastiach, kde bude epidemiologická situácia priaznivejšia, veľké vianočné rodinné stretnutia však budú zakázané, upozornil Conte.

Vrcholní politici väčšinou dávajú najavo, že chcú zabrániť tomu, aby predvianočné nákupy a hromadné stretávania cez sviatkoch priniesli riziko tretej vlny nákazy.

"Príliš rýchle rušenie reštrikcií malo v lete veľmi zlý dopad na epidemiologickú situáciu," povedala minulý týždeň predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen s odkazom na ústup od obmedzení po jarnej prvej vlne pandémie. Komisia preto podľa nej v najbližších dňoch pripraví sériu odporúčaní pre členské štáty, podľa ktorých by sa mali k bežnému prevádzky vracať "postupne a koordinovane".

Tretiu vlnu koronavírusu ovplyvní počasie, modlime sa, aby opatrenia fungovali, tvrdí odborník
Český evolučný biológ Jaroslav Flegr tvrdí, že tretiu vlnu pandémie koronavírusu ovplyvní počasie. Počas tzv. chrípkovej sezóny sa podľa neho bude respiračné ochorenie COVID-19 šíriť oveľa viac, píše portál Šíp. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Timotej Dudka