Tretiu vlnu koronavírusu ovplyvní počasie, modlime sa, aby opatrenia fungovali, tvrdí odborník
06 | 11 | 2020 I Timotej Dudka

Český evolučný biológ Jaroslav Flegr tvrdí, že tretiu vlnu pandémie koronavírusu ovplyvní počasie. Počas tzv. chrípkovej sezóny sa podľa neho bude respiračné ochorenie COVID-19 šíriť oveľa viac, píše portál Šíp.


„Teraz bude ešte nejakú dobu pribúdať nových ľudí v nemocniciach a potom ďalších desať dní budú ešte pribúdať aj denné počty mŕtvych,“ konštatuje. Treba podotknúť, že jeho predikcie v minulosti takmer vždy vyšli.

Následne hovorí aj o tretej vlne zákerného vírusu. „To záleží na počasí. Až začne chrípková sezóna, tak akékoľvek respiračné ochorenie vrátane covidu sa bude šíriť omnoho ľahšie. Keď mu dovtedy uvoľníme niektoré opatrenia, tak ich budeme zase musieť zaviesť,“ domnieva sa Flegr.

Biológ Flegr musel vysvetľovať, prečo označil deti za nebezpečný odpad
Český biológ Jaroslav Flegr v nedeľu vysvetlil svoj kontroverzný výrok, ktorý zaznel vo vysielaní jednej z tamojších televízií. Vedec prirovnal deti k nebezpečnému odpadu, podľa jeho tvrdenia však televízia zvyšok odpovede vystrihla, informuje... Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


„Budeme sa musieť modliť, že aj za tých zhoršených podmienok budú fungovať,“ tvrdí. Súčasné opatrenia podľa neho už celkom prísne sú, ale málo sa dbá na ich dodržiavanie na pracoviskách.

„Toto by nám neprešlo, keď bude chrípková sezóna. Keby sa takto zle dodržiavali protiepidemické opatrenia na pracoviskách, tak to, že budeme zatvárať školy, nám príliš nepomôže. Dodržiavanie opatrení sa musí najmä v chrípkovej sezóne veľmi prísne dodržiavať,“ apeluje na verejnosť s tým, že kde to ide, je potrebné pracovať z domova.

Medzi jeho ďalšie prognózy patrí aj možný krach podnikov po konci epidémie. „Ja som zvedavý, koľko v budúcom roku podnikateľov skrachuje kvôli tomu, že na nich pozostalí podajú žalobu, že sa na pracoviskách nedodržiavali nariadené opatrenia,“ razí teóriu Flegr.

Slovensko má ešte šancu situáciu zvrátiť, hovorí Flegr
Česká republika sa podľa profesora Jaroslava Flegra scenáru podobnému ako v severnom Taliansku už nevyhne. Slováci však stále majú šancu to zvrátiť, povedal v rozhovore pre portál sme.sk. Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


„Stačí, keď na pracovisku niekoľko ľudí ochorie a každý šikovný advokát na príslušnom vedúcom či majiteľovi firmy vysúdi majland. Stiahne tých majiteľov tej firmy alebo vedúcich z kože, keď nedodržiavali to, čo bolo jasne nariadené, či už je to práca z domu, kde to ide, alebo opatrenia a nosenie ochranných pomôcok,“ podotýka.

„Myslím si, že budú odsúdení k takým náhradám, že sa z toho hocijaká firma nespamätá,“ načrtáva blízku budúcnosť Flegr. Koronavírus podľa neho úplne nezmizne. „Zostane tu s nami ako chrípka, ale nebude to už taká hrozba. Taká, na ktorú vo veľkom umierajú ľudia, a ktorá by dokázala zahltiť nemocnice,“ dodal odborník.

Jaroslav Flegr sa k aktuálnej situácii vyjadruje často. Verejnosť mu pomerne načúva a rada pozná jeho názor. Nebolo tak divu, keď mu po ukončení funkcie českého ministra Romana Prymulu jeho priaznivci navrhovali, aby sa stal novým ministrom zdravotníctva. „Písali mi to ľudia na Facebooku a smial som sa tomu,“ zakončuje Flegr svoju reč.

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb: Ľudia bez príznakov test nepotrebujú
Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb už neodporúča testovanie pre všetkých, ktorí boli vystavení koronavírusu, pričom tvrdí, že ľudia, ktorí nemajú príznaky, „test nevyhnutne nepotrebujú“, informuje portál CNBC. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Marek Molnár