Oligarcha z pozadia Smeru chce robiť biznis aj pre Matovičovu vládu
22 | 11 | 2020 I Natália Sollárová

Firma jedného z údajných mecenášov smeru Miroslava Výboha by mohla vyhrať doteraz najväčšiu zákazku v rezorte zdravotníctva Matovičovej vlády. Informoval o tom ekonomický portál Denníka N.


O projekt rekonštrukcie a modernizácie kolosu Univerzitnej nemocnice v bratislavskom Ružinove sa uchádza Výbohova firma Sytiq v združení s talianskou spoločnosťou ICM. Súčasťou zákazky má byť napríklad nová fasáda, vykurovanie aj osvetlenie.

„Naším cieľom je, aby bola Nemocnica Ružinov po rozsiahlej rekonštrukcii miestom s vysokošpecializovanými pracoviskami, kde bude i naďalej poskytovaná špičková zdravotná starostlivosť, ale v modernejších a vynovených priestoroch,“ uviedla riaditeľka zariadenia Renáta Vandriaková ešte vlani, keď bol rezort  pod vedením ministerky Andrey Kalavskej.

Kauza plagiátorstva: Exministerka Kalavská plagiátorstvo odmieta, bráni sa aj RTVS
Verejnoprávna RTVS neodvysielala reportáž o podozrení z plagiátorstva dizertačnej práce exministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej. Aké sú reakcie televízie a Kalavskej? Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Podľa Denníka N by malo ísť o jednu z dosiaľ najväčších štátnych investícií v tejto oblasti. Univerzitná nemocnica vyhlásila verejnú súťaž vo februári, ponuky predložili štyria uchádzači. Výbohova spoločnosť spolu s ICM ponúkla v tendri najnižšiu cenu - 69 miliónov eur bez DPH, čo je o 5 miliónov menej, ako predložil ďalší záujemca v poradí.

Predpokladané investičné náklady na rekonštrukciu nemocnice Ružinov rezort pôvodne vyčíslil na 80 miliónov eur. Podľa tlačovej správy sa počítalo s novým heliportom, rozšírením operačných sál, novým opláštením budov i komfortnejšími izbami pre pacientov. Investovať by sa malo aj do urgentného príjmu.

Talianska firma ICM, s tržbami okolo 300 miliónov eur ročne, sa na slovenskom stavebnom trhu pokúša preraziť už dlhšie, píše ďalej Denník N. Železnice SR si u nej a u Váhostavu-SK v septembri objednali veľkú modernizáciu železničnej trate medzi Bratislavou a hranicou s Českom za takmer 300 miliónov.

Vyšetrovanie akcie "Očistec" vedie čoraz bližšie k Smeru-SD. Smeruje to na Kaliňáka?
Zatýkanie vysokopostavených exšéfov polície v rámci akcie Očistec, ale najmä niektoré výpovede zadržaných funkcionárov možno dovedú políciu až k dlhé roky najobľúbenejšej strane, ktorej šéfuje Robert Fico. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Vo firme Sytiq, ktorá vznikla len v marci minulého roka a chýbajú jej veľké referencie, má 70-percentný podiel slovenská skupina MiddleCap Group. A v nej má zas väčšinový podiel Výboh. Podľa  registera partnerov verejného sektora je Výboh uvedený aj ako jeden z konečných užívateľov výhod firmy Sytiq.

MiddleCap má zas prepojenie na Doprastav, ktorý je najväčšou stavebnou firmou na Slovensku. Výboh, o ktorom sa hovorí, že zbohatol najmä na biznise v zbrojárskom priemysle a od čias druhej Ficovej vlády, je vplyvným oligarchom v pozadí Smeru. V stavebníctve je považovaný za faktického majiteľa Doprastavu, hoci podľa registra partnerov verejného sektora ju vlastní Dušan Mráz, dopĺňa Denník N.

Vlastnícke vzťahy vo firme skúma Okresný súd v Žiline, ktorý sa špecializuje na odhaľovanie bielych koní. Pre nejednoznačné vlastnícke pozadie z protischránkového registra už vymazal napríklad firmy Barclet či LeikTec (Anext), ktoré sú spájané s exministrom Jánom Počiatkom i ďalším oligarchom Jozefom Brhelom. Spoločnosti tak prišli o možnosť profitovať na štátnych zákazkách.

Kaliňák, Počiatek, Brhel a SMER-SD
Policajné akcie Búrka, Víchrica, Božie mlyny a Očistec narobili skutočný vietor a viedli k zadržaniu vplyvných ľudí „práva a poriadku“ z čias Ficovej i Pellegriniho vlády. Či budú všetci obvinení aj odsúdení, je zatiaľ otázne. Platí prezumpcia... Čítať ďalej
21 | 11 | 2020 | Natália Sollárová


Sytiq, hoci s krátkou históriou, pritom už má na svojom konte aj podozrivé obchodovanie. Firma pred koncom bývalej vlády podpísala kontrakt so Slovenskou poštou na rekonštrukciu jej pobočiek. Podľa pošty malo ísť o objednávky do 5 miliónov ročne počas nasledujúcich 4 rokov. V zmluve však nebola uvedená konkrétna suma a zákazka bola pridelená bez otvorenej verejnej súťaže. Podľa Denníka N dala vtedajšia opozícia, SaS a Za ľudí, podnet na Úrad pre verejné obstarávanie. Pošta sa niekoľko dní pred voľbami dodatkom zaviazala, že bude pri plnení zmluvy dodržiavať schválený finančný plán.

Ako dodáva Denník N, firma Sytiq sa okrem toho úspešne podieľa na veľkých súkromných projektoch. Pre J&T stavia druhú etapu obchodno-zábavného centra v Prešove, realizuje rozšírenie bratislavského centra Eurovea a rezidenčný projekt Ovocné sady Trnávka.

"Je to najmä o prestíži." Medzi honorárnymi konzulmi na Slovensku nájdete aj Világiho, Siekela, Výboha či Hryca
Na Slovensku nájdeme medzi honorárnymi konzulmi aj také zaujímavé mená, ktoré by ste teda nečakali. Čítať ďalej
15 | 07 | 2019 | Peter Bachan