Vyšetrovanie akcie "Očistec" vedie čoraz bližšie k Smeru-SD. Smeruje to na Kaliňáka?
08 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Zatýkanie vysokopostavených exšéfov polície v rámci akcie Očistec, ale najmä niektoré výpovede zadržaných funkcionárov možno dovedú políciu až k dlhé roky najobľúbenejšej strane, ktorej šéfuje Robert Fico.


Najcitlivejšie na otázky novinárov po zatýkaní policajných špičiek z čias Smeru reagoval práve predseda a zakladateľ strany Robert Fico, ktorý kričal na novinárov, že ide o stíhania na politickú objednávku, ktoré nie sú postavené na dôkazoch. Z textu obvinenia, ktoré má denník SME k dispozícii, ale vyplýva, že polícia nemá len svedectvá o tom, ako „niekto niečo žiadal na neurčenom mieste, neurčená osoba, neurčený úplatok“, ako to vo štvrtok opisoval smerácky šéf, informuje portál sme.sk.
Jankovská si chodila „pre rozumy“ priamo k Ficovi

O organizovanej skupine, ktorá mala využívať vplyv na polícii aj v prospech Smeru, prehovoril ako prvý bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó, ktorého svedectvo je podporené výpoveďami ďalších piatich svedkov, vrátane bývalého šéfa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka, ktorý prišiel políciu sám od seba. „V danom prípade sa javí ako nelogické, aby vyššie uvádzané spolupracujúce osoby vypovedali nepravdu,“ píše sa v texte obvinenia.

Strana Smer-SD a jej šéf Fico sa navyše v posledných mesiacoch objavili aj ďalších kauzách, v ktorých už niektorí obvinení začínajú tiež spolupracovať. Podľa medializovaných informácií by chcela spolupracovať aj bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti zo Smeru-SD Monika Jankovská, ktorá podľa správ z Threemy Mariana Kočnera chodievala na porady priamo k Ficovi.

Budú padať hlavy? Monika Jankovská viedla so šéfom NAKA dlhý rozhovor
Bývalá štátna tajomníčka, ktorá drží vo väzbe drží už dva týždne protestnú hladovku sa konečne stretla so šéfom Národnej kriminálnej agentúry Branislavom Zurianom, s ktorým mala podľa portálu topky.sk stráviť niekoľko desiatok minút. Koho v... Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Kováčik zastavil aj kauzu čierneho financovania Smeru

Svoj vplyv v polícii, využívali podľa obvinenia vysokopostavení exfunkcionári na to, aby vypaľovali podnikateľov, získavali informácie o vyšetrovaní káuz a zasahovali do práce vyšetrovateľov. Členovia zločineckej skupiny, ako označujú zadržaných funkcionárov v obvinení, odovzdávali všetky informácie Bödörovi. Ten ich „podľa vlastného záujmu ďalej odovzdával ďalším nepovolaným osobám pre účely ich následného využitia, najmä v prospech členov politickej strany Smer-SD, ktorí takto získavali neoprávnené výhody v politickom súboji“.

Ľudovít Makó, ktorý bol tiež v zločineckej skupine, sa priznal, že ako vtedajší riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy dohliadal na vyšetrovanie daňových vecí, ktoré sa týkali ľudí z okolia Smeru. V kauze je obvinený aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorý podľa vyšetrovateľov skupinu podporoval. Kováčik je známy tým, že zastavil viaceré kauzy Smeru, napríklad podozrenia o čiernom financovaní strany.

Koaliční politici sa tešia uvaleniu väzby na Dušana Kováčika, bráni ho len Robert Fico
Zadržanie a najmä posadenie Špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika do vyšetrovacej väzby vyvolalo rozličné reakcie nielen medzi ľuďmi, ale aj medzi politikmi. Čítať ďalej
27 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

A časom príde k tomu, že začnú vyšetrovať aj Kaliho

V čase, keď sa objavila nahrávka hlasu, ktorý je podobný hlasu Roberta Fica a hovorí o 75 miliónoch zohnaných vlastnou hlavou, Kováčik ani neumožnil jej preskúmanie. Existenciu zločineckej skupiny špičkových policajných funkcionárov čiastočne naznačujú aj rozhovory Bödöra s mafiánom Marianom Kočnerom v Threeme. Bödör v správach v nej spomína napríklad akýsi jeho „tím“, ktorému chodia trestné oznámenia.

Inokedy písal Kočner dnes už odsúdenému daňovému podvodníkovi Ladislavovi Bašternákovi, že po vražde Jána Kuciaka sa končí vplyv skupiny bödorovcov a môže za to Fico, ktorého volali „šéf“. „Šéf úplne nechal bukvici Pelemu potopiť bödorovcov. Všetci pôjdu dopi.e. Hraško, Béďo... A časom príde k tomu, že začnú vyšetrovať Kaliho,“ napísal Kočner, ktorý sa možno časom ukáže aj ako skvelý veštec. Béďo je prezývka Slobodníka.

Prepojenie Kaliňáka s Bödörovcami? Štát konečne zasiahol!
Slovensko sa po vražde Jána Kuciaka (†27) a jeho snúbenice Martin Kušnírovej (†27) zmieta doslova v marazme na súdoch, prokuratúre ale aj v bežnom živote. Objavené prepojenia medzi politikmi a oligarchami sú také, aké tu doteraz ešte neboli a mnohí... Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Sklenka vo výpovediach ukazuje prstom aj na Fica

Viacerí svedkovia opisujú v kauze korupcie na bratislavských súdoch ako sa Kočner snažil cez Fica vybavovať pomoc v rôznych kauzách. Napríklad Vladimír Sklenka, ktorý je kľúčovým svedkom v kauze sudcov zadržaných pri akciách Búrka a Víchrica, vypovedal o stretnutí Fica s Kočnerom. Sklenka, ktorý je niekdajším podpredsedom Okresného súdu Bratislava I. už priznal, že od Kočnera bral úplatky a vypovedal aj o tom, že Kočner si raz počkal na šéfa Smeru v garáži komplexu Bonaparte, kde Fico býval, a chcel od neho, aby mu pomohol v kauze podnikateľa Milana Fiľa.

Fiľo sa súdi s firmou H.K.T. a v kauze sa točia milióny eur. Kočner podľa Sklenku naoko pomáhal Fiľovi, no v skutočnosti chcel na tom tiež zarobiť. „Sa mu pozdravil, vyšiel z auta, že servus, čo ty tu,“ opísal Sklenka, ako Fico oslovil Kočnera v garáži. Polícii Sklenka tvrdil, že mu takto situáciu opísal Kočner. O tom, ako by Fico mohol Kočnerovi pomôcť, si Kočner písal aj Jankovskou, ktorú nazýval „moja opička“.

Sklenka na polícii vypovedá o Ficovi. Multimilionár Fiľo sa mu mal zahryznúť do krku
Bývalý sudca Vladimír Sklenka pred vyšetrovateľmi vypovedá o vzťahoch medzi ružomberským multimilionárom Milanom Fiľom a expremiérom Robertom Ficom. Podľa Sklenku sa mal Fiľo v prípade súdneho sporu týkajúceho sa ružomberských papierní Ficovi... Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok

Fico všetko popiera, zaprel by asi aj nos medzi očami

O tajných stretnutiach hovoril pri výpovedi v kauze podplácania sudcov aj Kočnerov bývalý kamarát Peter Tóth, ktorý opisoval porady Fica s oligarchami. Na tých takzvaného užšieho vedenia Smeru-SD v hoteli Double Tree by Hilton sa podľa Tótha zúčastňoval aj oligarcha Smeru Norbert Bödör. V čase, keď bol Fico ešte premiérom, chodili na tieto porady podľa Tótha aj ďalší oligarchovia Jozef Brhel, Miroslav Výboh a Juraj Široký. Kočner sa podľa Tótha usiloval cez Fica ovplyvniť aj rozhodovanie o vlastnej väzbe. Kočnera zatkli v júni 2018 pre kauzu zmenky TV Markíza, odvtedy je vo väzbe.

Po zatknutí mal podľa Tótha Kočner poprosiť Bödöra, aby sa prihovoril u Fica, nech u sudcu Ústavného súdu Mojmíra Mamojku vybaví jeho prepustenie., ten ale Kočnerovu sťažnosť zamietol. Mamojka, ktorý bol predtým poslancom za Smer-SD ale januári tohto roka poprel, že by ho niekto v tejto veci oslovil. V máji sa však vzdal funkcie sudcu, keď šéf SIS Vladimír Pčolinský vyhlásil, že informácie SIS „veľmi nepotvrdzovali jeho verziu“. Fico stretnutia či lobing v prospech Kočnera pre SME v minulosti poprel. „Pán Tóth, aby sa zachránil, už narozprával všeličo. V otázke, ktorú ste mi zaslali, nie je ani slovo pravdy,“ zareagoval pred časom Fico. Skupine policajných špičiek podľa obvinenia šéfoval oligarcha Norbert Bödör, ktorý je vo väzbe za korupciu. Jeho pravou rukou bol údajne vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar, s ktorým sú rodina, píše v závere portál sme.sk..

Fico vidí za zásahmi NAKA politickú objednávku. Ak je Gašpar vinný, Pellegrini mu želá trest
Obvinení bývalí policajní funkcionári by mali dokázať svoju nevinu alebo, ak urobili niečo nelegálne, mal by ich stihnúť trest. Vyhlásil to expremiér Peter Pellegrini. Ak osoba nie je právoplatne odsúdená, platí prezumpcia neviny. Na štvrtkový... Čítať ďalej
05 | 11 | 2020 | Michal Filek/tasr

Hierarchia  zločineckej skupiny podľa vyšetrovateľov

Najvyšší Boss
Pravdepodobne vysokopostavený politik, ktorý ešte nie je označený

Hlava skupiny
Norbert Bödör, syn majiteľa SBS firmy Bonul a priateľ podnikateľa Mariana Kočnera.

Prvá úroveň
Tibor Gašpar, policajný riaditeľ a príbuzný Norberta Bödöra a jeho pravá ruka.

Druhá úroveň
Róbert Krajmer, šéf protikorupčnej jednotky NAKA. Mohol zadávať úlohy nižšie postaveným členom skupiny, zodpovedal sa priamo Bödörovi a Gašparovi.
Marián Zetocha, bol predchodcom Pavla Vorobjova na poste šéfa finančnej spravodajskej jednotky NAKA.

Tretia úroveň
Peter Hraško, riaditeľ NAKA.
Bernard Slobodník, šéf Národnej jednotky finančnej polície.
Pavol Vorobjov, šéf finančnej spravodajskej jednotky Národnej kriminálnej agentúry.
Milan Mihálik, zástupca riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA.
Vladimír Bisták, policajt z NAKA Západ.
Milan Žáčik a Ivan Bobocký, obaja boli referentmi v protikorupčnej jednotke NAKA Západ.

Externí spolupracovníci
Dušan Kováčik, špeciálny prokurátor, ktorý sa zúčastňoval porád skupiny a podporoval jej činnosť.
Ľudovít Makó, riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy, ktorý pre skupinu „dohliadal“ na vyšetrovanie daňových vecí.

Neuveriteľné: Za sedem mesiacov zatýkania skončilo vo väzbe viac ako 30 vplyvných ľudí!
Po februárových voľbách sa so zatýkaním vplyvných ľudí, ktorí sa ocitli na šikmej ploche, doslova roztrhlo vrece a v rukách NAKA skončili naozaj veľké esá. Všimol si dennikn.sk. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.