EÚ obvinená z odsúdenia migrantov na smrť
03 | 11 | 2020 I Diana Zaťková



EÚ bola obvinená z odsúdenia migrantov na smrť. Obviňujú ju kritici jej nedávnych dohôd o dohľade dronmi nad Stredozemným morom vo výške 100 mil. eur, informuje Guardian.


Bojovníci a poslanci EP obvinili hraničnú agentúru Frontex z investícií do technológií na sledovanie migrantov z diaľky a znižovanie zodpovednosti voči ľuďom v núdzi. Agentúra Frontex je už pod paľbou po tom, čo ju vyšetrovanie minulý týždeň obvinilo zo spoluviny na často nebezpečných návrhoch zameraných na zabránenie prechodu žiadateľov o azyl cez Egejské more. Agentúra odmietla vedomosť o návrhoch aj účasť na nich. V utorok začala interné vyšetrovanie, ktoré požadovala komisárka EÚ Ylva Johanssonová.


Wim Zwijnenburg, ktorý pracuje na odzbrojení pre holandskú mierovú organizáciu Pax, uviedol, že tvorcovia politík EÚ vyvinuli „technologický fetiš“ sledovania jej hraníc. "Dávajú do záchrany rovnaké množstvo peňazí?" opýtal sa a dodal: "Budeme mať teraz na oblohe viac kamier na sledovanie ľudí, ktorí sa topia v Stredozemnom mori? Na oblohe míme všetky tieto oči, ale nemáme ruky na mori."


Eduard Chmelár o "matovičovskej" propagande Orwellovského typu
Viaceré zahraničné médiá prevzali status politológa Eduarda Chmelára, ktorý uverejnil na sociálnej sieti a v ktorom vyjadruje pobúrenie nad výrokom ministra Krajniaka, že víkendové testovanie "bolo druhé SNP". Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Ivan Brožík

Začiatkom tohto mesiaca agentúra Frontex zadala spoločnosti Airbus a izraelskej zbrojárskej spoločnosti Elbit Systems kontrakty na vojenské drony na monitorovanie „každého námorného plavidla zapojeného do akejkoľvek formy nelegálnych aktivít na mori“.


EÚ uviedla, že letecký dohľad pomáha zachraňovať životy. V júni však skupina mimovládnych organizácií na záchranu migrantov vydala správu, v ktorej tvrdí, že európske letecké operácie viedli k tomu, že líbyjská pobrežná stráž zadržala desaťtisíce ľudí, zatiaľ čo EÚ ukončila svoje vlastné námorné hliadky.


„Európski aktéri sa pokúšajú stiahnuť svoju prítomnosť na mori a my tvrdíme, že  nedodržiavajú svoje povinnosti,“ uviedol Kiri Santer z organizácie Alarm Phone, jednej z mimovládnych organizácií stojacich za touto správou. "Naďalej sú prítomní, ale iba zo vzduchu, takže si môžu byť vedomí rôznych lodí migrantov, ktoré vyplávajú z líbyjských brehov, a poskytnúť tieto informácie líbyjskej pobrežnej stráži," uviedol.


Samosprávy sa búria, druhé kolo testovania nechcú
Slovensko prvé celoplošné testovanie, zdá sa, zvládlo veľmi dobre. Podľa premiéra nás o týždeň čaká druhé kolo. Mnohé samosprávy sú ale rázne proti. Napísali denníky Plus 1 deň a Hospodárske noviny. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Nové operácie s dronmi, ktoré sa majú spustiť budúci rok, umožnia agentúre Frontex sledovať dohľad nad základňami medzi Gréckom, Talianskom a Maltou takmer v reálnom čase. Oliver Nuffer, šéf predaja Airbusu, uviedol, že Frontex je jeho prvým nevojenským klientom. Spoločnosť bude prevádzkovať izraelské lietadlo Heron 1 vybavené infračervenými kamerami a námornými radarmi.„Na jar môžu utečenci znova prechádzať cez Stredozemné more a agentúra Frontex by sa chcela bližšie pozrieť na tento druh situácie. Ale všeobecne ide o námorný dohľad, “uviedol.


Airbus dúfal, že zmluva povedie k civilnejším partnerstvám. "Aj keď bola táto technológia vyvinutá pre armádu, neozbrojené drony poskytujú celodenné lety, ktoré by zmenili spôsob, akým je agentúra Frontex schopná monitorovať more," uviedol Nuffer.


Elbit bude prevádzkovať aj drony. Predtým používal Hermes 900 pri testoch pre EÚ. Oba typy dronov boli nasadené v bojových situáciách, väčšinou v Gaze, budú však neozbrojené.


Máte koronavírus? Znížte riziko nákazy ostatných členov domácnosti
Každý piaty s ochorením COVID-19 v Česku sa nakazil v rodine, vyplýva z dát Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky. V rebríčku miest s najvyššou mierou rizika nákazy sa pred domácnosti dostali už len prípady infekcie chytenej na... Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Timotej Dudka

Nemecký europoslanec Özlem Demirel uviedol, že vybavenie pohraničnej sily touto technológiou je „škandálne“. „Vonkajšie hranice EÚ sú čoraz viac militarizované, pretože dozorné drony sú primárne vojenská technológia,“ uviedol. Demirel kritizoval aj partnerstvo EÚ s líbyjskou pobrežnou strážou, ktorú financovala a vycvičila, a to aj napriek kritike spojitosti s milíciami a obvineniam z účasti na obchodovaní s ľuďmi.


Rozpočet agentúry Frontex sa tento rok zvýšil na 460 mil. EUR, z 333 mil. EUR v minulom roku a 142 mil. EUR v roku 2015, pretože Európa sa viac zameriava na stráženie svojich hraníc. Minulý rok vypísala výberové konania na mobilné sledovacie systémy s infračervenými kamerami a radarmi, ktoré je možné namontovať na pickup a dodávkové vozidlo na detekciu cezhraničného pohybu.


Ruské špeciálne jednotky používajú staroslovanské symboly (FOTO)
Pravoslávnej cirkvi sa nepáči používanie „pohanských“ symbolov v ruskej armáde. Uviedol portál Zen.yandex.ru. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič