Samosprávy sa búria, druhé kolo testovania nechcú
02 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Slovensko prvé celoplošné testovanie, zdá sa, zvládlo veľmi dobre. Podľa premiéra nás o týždeň čaká druhé kolo. Mnohé samosprávy sú ale rázne proti. Napísali denníky Plus 1 deň a Hospodárske noviny.


Prvé kolo celoplošného testovania zvládol nielen štát s odretými ušami, ale aj mnohé samosprávy, ktoré išli niekedy aj za maximum svojich možností. O to viac ich prekvapili slová premiéra Matoviča, že až na veľmi málo výnimiek sa druhé kolo opäť uskutoční na celom Slovensku. A to napriek veľmi dobrým výsledkom v mnohých regiónoch. Mnohí primátori a starostovia sa preto proti tomu začali búriť, informujú o tom denníky Plus 1 deň aj Hospodárske noviny.
Samosprávy už do toho neťahajte

„Ak treba ďalšie plošné testovanie, štát to zvládne aj bez samospráv,“ myslí si primátor Hlohovca a viceprezident Únie miest Slovenska Miroslav Kollár, ktorý tiež tvrdí, že to, že veľkú časť z toho, čo mala na tento víkend zabezpečiť samospráva, si už do budúcna môže zorganizovať štát aj sám. „Prosím vás, neťahajte samosprávy budúci víkend do ďalšieho plošného testovania. Ak aj odborníci povedia, že ho treba, už nás na to nepotrebujete. Ukázali sme, ako na to, a máte dostatok štátnych kapacít v území, ktoré môžete využiť,“ napísal Kollár, ktorý je aj poslancom parlamentu za stranu Za ľudí, na sociálnej sieti.

Primátor tiež skonštatoval, že štát chcel od samospráv pôvodne dve veci, a to zabezpečiť vhodné priestory a dodať administratívnych pracovníkov. „Všetky vhodné priestory sme už zabezpečili, drvivá väčšina je v budovách organizácií, ktoré majú svojich štatutárov, takže s nimi môže armáda komunikovať priamo a nachystať si ich bez medzičlánku samosprávy. Zoznam administratívnych pracovníkov, ktorí sa zúčastnili na prvej vlne, máte, môžu ich rovno oslovovať a zazmluvňovať okresné úrady. Teraz to robili samosprávy a náklady im majú následne preplácať okresné úrady, teraz to môžete pokojne zjednodušiť. Aspoň sa konečne ľudia dozvedia, že nejaká štátna správa v území existuje,“ vysvetlil ďalej Kollár.

Nesprávna komunikácia v čase koronakrízy je cestou do pekla, tvrdí Miroslav Kollár
Konfrontačný typ komunikácie o témach súvisiacich s koronavírusovou krízou vo vnútri vládnej koalície, ale aj smerom k verejnosti je podľa poslanca Za ľudí Miroslava Kollára cestou do pekla pre celú spoločnosť i samotnú vládnu koalíciu.... Čítať ďalej
15 | 10 | 2020 | TASR

Pri zmysluplnej práci isto pomôžu

Viceprezident Únie miest Slovenska žiada štát, aby samosprávy nechal pracovať. „Do konca roka máme 40 pracovných dní a v jeho závere majú samosprávy najviac práce. Navyše, v roku, keď sme zaznamenali výrazné výpadky v príjmoch, ku koncu roka musíme čarovať,“ odkazuje Kollár s tým, že tí, ktorí využili úvery od vlády, musia do konca roka dokončiť všetky investície, ktoré z nich financujú, píšu Hospodárske Noviny.

Primátor Hlohovca tiež povedal, že ak bude štát potrebovať samosprávy „na zmysluplnú prácu“, sú mu k dispozícii. „Len máme prosbu, zavolajte nás k tomu hneď na začiatku. Povieme vám, aké máme reálne kapacity a ako veci robiť tak, aby sme ich využili čo najefektívnejšie,“ dodal podľa denníka Plus 1 deň Miroslav Kollár a zároveň ocenil, že sa prišlo cez víkend otestovať veľa ľudí, a poďakoval všetkým, ktorí sa na úspechu celej operácie podieľali.

Minister obrany pripustil možnosť, že v regiónoch s nízkym zamorením obyvateľstva sa nebude opakovať celoplošné testovanie
Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) pripustil možnosť, že v regiónoch s nízkym zamorením obyvateľstva sa nebude opakovať celoplošné testovanie. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | SITA